Blogg

Fotballen er rund

To av sportsspillenes argeste rivaler møtes på matta til sin årlige dyst, men blir vi noen gang enig om hvem som egentlig vinner?

Skogen blir fargerik og vakker, fuglene trekker mot sydlige strøk og Tippeligaen er i innspurten. Det er høst, og alle fotballinteresserte spillere er fullstendig klar over hva som skjer. Mens andre dyr feter seg opp og klargjør vinterens hibernering, våkner vi til liv – til et voldsomt spetakkel.

Om høsten kommer to av spillmarkedets kanskje argeste konkurrenter ut på markedet. I kampen om fotballinteressertes gunst, bruser både FIFA og PES-serien med fjærene. Nest etter konsollkrigen, er dette et av de heteste og mest innfløkte temaene folk reiser sine stemmer omkring.

Selv om FIFA 06 er det eneste spillet som har møtt i ringen til årets brudulje, diskuteres spillets ulike mottakelse hos kritikere hett. Jeg har tittet rundt på ulike nettsteder og ulike diskusjonsforum for å rekognosere litt og jeg finner gjengangere stort sett over alt. ”Hvordan kan noen gi FIFA en så god karakter?”, ”Hvorfor nevnes ikke ditt og datt i omtalen?” osv.

En skribent som skal anmelde et av disse spillene har ingen søndagstur i parken for uansett hvordan omtalen ser ut, kommer tilhengerne og verbale hooligans fra den andre serien til å ha sitt å si. Du blir gransket ned til lupenivå og måtte Djevelen straffe deg om du skulle beskrive det ene spillet som bedre enn det andre.

Hvorfor må det være sånn? Hvorfor kan ikke norske fotballspillentusiaster begrave stridsøksa og nyte begge spillene? Er det slik at det kun er mulig å like det ene? Et av de store argumentene er ofte at Pro Evolution Soccer er et bedre spill fordi det gir den beste fotballfølelsen. Er dette sant?

Kan man virkelig si at PES-spillene gir den beste fotballfølelsen? Er definisjonen på fotballfølelse den interaksjonen som skjer mellom handlingene du utfører på den lille kontrolleren og bildet på skjermen?

Det eksisterer over hodet ingen likhetstrekk mellom det å spille fotball i virkeligheten og å spille det på data eller konsoll, så hvordan kan vi kalle det fotballfølelse? Fotballfølelse i dataspill later til å være en innarbeidet konvensjon som har fått sitt innpass gjennom opinionsledere som kritikere og utviklere, og blitt ført over til den vanlige mannen med stikka.

Fotballfølelse? Når jeg hører ordet fotballfølelse, er det ikke først og fremst hvordan spilleren og ballen samarbeider på skjermen, men snarere følelsene omkring fotball jeg tenker på. Enhver fotballentusiast har favorittlag og favorittspillere og det er store følelser som settes i sving når disse spiller. Menn som jubler, menn som gråter og biter negler over at laget deres gjør det enten dårlig eller bra - det er fotballfølelse.

Jeg ønsker i dag å ta FIFA-serien litt i forsvar. En ting er den manglende nyskapningen, men ærlig talt, det er fotball og ikke så forbasket mye å spinne rundt. Er det noe FIFA skal ha kreditt for, så er det at de alltid har lagt ned mye arbeid og betalt lisenser for å få lov til å bruke de navnene, lagene og draktene som eksisterer i sporten. Fotball er i dag enormt og dreier seg utvilsomt mye om merkevarebygging. Nå skal jeg ikke gjøre Pro Evolution Soccer-serien til noen piñata, men det er ingen hemmelighet at de aldri har hatt alle merkevarene til stede, noe de forøvrig ikke er i år heller.

FIFA har en egen ting og en egen makt over meg. Det er en gammel traver som har vært med i mange år, og jeg klarer ikke helt å heve håndbaken og smekke til den. Det er et eller annet med FIFA-serien som gjør at jeg bare ønsker å omfavne den og sette spillet i maskinen så fort det kommer i butikken hvert år. Det er vanskelig å si nøyaktig hva det er som driver frem dette spill-instinktet i meg, men det har helt sikkert noe med gode minner og personlige preferanser å gjøre.

Pro Evolution Soccer er et meget godt fotballspill, og fra et objektivt ståsted kan man kanskje si at det har en bedre fysisk fotballmotor enn FIFA. Samtidig ligger det faktum at laget mitt ikke har det rette navnet i bakhodet og gnager som et tannhjul uten smøring.

Men la oss til tross for uenighetene være glad for at det finnes to fotballspill og to tilnærminger slik at vi kan nyte godt av valgfriheten. Fotballen er rund og jeg har alltid likt den spillefølelsen og opplevelsen FIFA klarer å gi meg, så jeg ofrer bedre løsninger på kontringsspill og full bevegelsesfrihet for den beste fotballfølelsen.

Les også
Anmeldelse:

Noen andre som føler det slik?

Siste fra forsiden