Hatred får den strengeste aldersmerkingen i USA

Kan gjøre det vanskelig å selge spillet på konsoller og Steam.

Hatred sliter med ryktet allerede.
Destructive Creations

Helt siden spillverdenen først fikk høre om, og se, massemorderspillet Hatred i fjor høst, har både skaperne og spillet i seg selv fått kjørt seg. Ferskeste prikk på rullebladet er den strengeste aldersmerkingen et spill kan få i Nord-Amerika: «Adult Only».

Slik ser Hatred ut i aksjon.

Det er sensurorganet ESRB som har ansvaret for å merke spillprodkter med en aldersmerking. I likhet med den europeiske varianten, PEGI, er merkingen kun veiledende, men den kan få store følger. Faktisk vil verken Nintendo, Sony eller Microsoft slippe slike spill på sine konsoller, og man mister derfor en stor del av det potensielle markedet.

– En slags prestasjon

Som med nesten all annen motgang de har fått de siste månedene, tar utvikler Destructive Creations det hele med knusende ro.

Så spennende ser det egentlig ikke ut.

– Jeg er ikke helt overbevist om at Hatred fortjener AO-merket mens det mangler seksuelt innhold, men det er fremdeles en slags prestasjon å være det andre spillet i historien som får AO-merking for kun vold og sterkt språk, forteller utviklerne i et foruminnlegg (krever registrering).

Selv ser de ikke helt de grunnleggende prinsippene bak avgjørelsen, og hevder språket og volden ikke er så mye å henge seg opp i.

– Fyren fra ESRB (en veldig hyggelig og høflig person, forresten) fortalte meg at det handler om «konteksten» de som de viser spillet til ser.

Men grimmt er det.

Konteksten her er antageligvis at spillet virker å skumme overflaten av en misantrop som tilsynelatende hater alt og alle, og som bruker dette hatet til å slakte fotgjengere, politi og sivile på brutale og bestialske måter.

At den grimme hatske talen i filmen minner urovekkende mye om de ungdommelige og naive uttalelsene til flere av de som har utøvd skolemassakre og lignende, teller nok heller ikke positivt.

– Jeg ville ha foretrukket en vanlig M («Mature», for 17 eller eldre, journ.anm), fordi med AO vil vi få problemer med å komme oss på konsollene. Samtidig tror jeg at dere (våre fans) ville ha blitt skuffet med det. Jeg lurer på hva PEGI vil gi oss, sier utvikleren.

Om å hate alt og alle

Les også
Anmeldelse: Hatred

Hatred har møtt motstand fra første stund. Kort tid etter avduking ga Epic Games klar beskjed om at de ikke ville ha noen tilknytning til spillet i det hele tatt, og ba utvikleren om å fjerne deres logo fra spillets trailer. Logoen var med for å signalisere at utvikleren brukte Epics spillmotor, Unreal Engine 4.

Det ble også trukket noen linjer mellom spillskaperne, nynazisme og høyreekstreme tilknytninger, noe utviklerne selv benektet på det sterkeste.

Og konteksten er vanskelig å svelge.

På tampen av 2014 havnet spillet også i klammeri med Steam. Spillbutikken nektet å føre spillet, etter at det først hadde dukket opp på avstemmingstjenesten Steam Greenlight. Der kan spillerne stemme frem kandidater de vil ha i butikken når de lanseres.

Utestengelsen varte dog kun én dag. Valve-sjef Gabe Newell unnskyldte avgjørelsen, og la spillet tilbake på hylla igjen. Det er usikkert om spillet fremdeles får fritt innpass på tjenesten nå – Steam selger ingen spill med AO-merking i Nord-Amerika, mens PEGI-spill med tilsvarende 18-merking selges i våre regioner.

Vi skrev en kommentar om Steam-utestengingen i fjor.
– Problemet er ikke sensur, men markedsdominans »

Siste fra forsiden