Feature

Spillåret 2022 – Espen Jansen

Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2022

Fra storslagne rollespill til edderkopptoggrøss. Espen gleder seg til mye forskjellig.

Elden Ring er et av spillene på listen til Espen.
Privat, Bandai Namco, montasje Gamer.no

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om spillene de gleder seg til i 2022. Fra før av har vi hørt fra Jørgen Bordal Andersen. Nå er det Espen Jansens tur.

Midt oppi restriksjoner, flytteri, flyttera og fullført vernepleierutdanning, var 2021 også et ganske godt år for digital moro for min del.

Fjoråret var sedvanlig variert og spennende på spillfronten, og selv om ikke alle forhåndsfavorittene innfridde, lot jeg meg kraftig begeistre av flere knallgode opplevelser. Særlig lot jeg meg gripe av den sydende dystre stemningen i Little Nightmares II; New Pokémon Snap var som en nydelig barndomsdrøm; og Kena: Bridge of Spirits slo følge med To The Moon, Bioshock Infinite og Red Dead Redemption 2 i min relativt eksklusive 10/10-klubb.

Oppi det hele koste jeg meg mens jeg spilte It Takes Two, nyutgaven av Flåklypa Grad Prix og Resident Evil Village i godt selskap; gammel lidenskap for både Call of Duty og League of Legends blomstret opp igjen; og PlayStation-tilhengeren i meg satte stor pris på Returnal og det nye Ratchet & Clank.

Det var også meget gledelig å være glad i spillbasert TV-underholdning i 2021, hvor mer Witcher-innhold, slutten på Castlevania og den helt suverene Arcane ga fornyet håp for kommende prosjekter.

Vi er allerede godt i gang med 2022, og selv om spillutgivelsene lar vente på seg en liten stund til, er det mye sprekt like rundt hjørnet. Så mye at jeg selvfølgelig ikke får med alt, men jeg kan likevel nevne Lies of P, T'Chia, Gotham Knights, Dead Space, Sonic Frontiers, Atomic Heart, Saint's Row, Two Point Campus, Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, Little Devil Inside, Horizon: Forbidden West og Breath of the Wild-oppfølgeren som spill som er mine boblere.

Utover dette ser vi nå hvordan de nye konsollene begynner å finne fotfeste, samtidig som en rekke etterlengtede oppfølgere og splitter nye IP-er står for tur. Det gledes, og helt konkret er dette de ti spillene jeg gleder meg aller mest til i året som kommer:

Hogwarts Legacy

Sjanger: Actionrollespill
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Avalanche Software
Kommer: Forhåpentligvis en gang i 2022

Hogwarts Legacy.
Warner Bros. Entertainment

Så lenge jeg kan huske har jeg drømt om et ordentlig rollespill satt til Harry Potters univers: Et spill hvor man ikke nødvendigvis må redde verden fra ondskap, men i stedet bare kan cruise rundt på Galtvort som en vilkårlig elev. Jeg ser for meg et spill hvor man skal lære seg trylleformler, kan fly på sopelime, må løpe for å rekke fram til neste transfigurasjonstime, brygger eliksirer og utforsker den forbudte skog etter sengetid.

Vi vet foreløpig ikke all verden om Hogwarts Legacy, men mye tyder på at det tilbyr noe i nærheten av alt det jeg har drømt om. At det skulle gå over 20 år fra lanseringen av den første Harry Potter-filmen før noen gjorde dette til en realitet er likevel litt absurd. Om spillet blir utsatt slik ryktene nå sier, gleder jeg meg likevel latterlig mye.

Dying Light 2

Sjanger: Actionrollespill
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows, Nintendo Switch (cloud)
Utvikler: Techland
Kommer: 4. februar 2022

Dying Light 2.
Techland

Jeg har sett fram til Dying Light 2 helt siden spillet ble annonsert i 2018 – jeg var til og med så godtroende at jeg hadde det med på listen over spill jeg så fram til helt tilbake i 2020. Da skrev jeg at jeg gledet meg til å se originalspillets visjon i en større og penere verden, med mer omfattende valgmuligheter og et overhalt parkour-system.

Dette gjelder fortsatt, og med to ekstra år i utvikling er det lov å tro at Techland har pusset spillet flere hakk bedre enn den allerede knallgode originalen. Tidligere i januar lovet utviklerne tonnevis av innhold for de som er interessert i å se og gjøre alt – la oss bare håpe den enorme kvantiteten ikke har gått på bekostning av kvaliteten.

Elden Ring

Sjanger: Actionrollespill
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: From Software
Kommer: 25. februar 2022

Elden Ring.
Bandai Namco

Det har allerede gått tre år siden lanseringen av Sekiro: Shadows Die Twice, og det er faktisk litt i lengste laget å vente på mer blodig moro fra From Software. De japanske utviklerne har for lengst rukket å bli et av mine favorittstudioer, og når de i tillegg har fått med seg fantasy-guru George R. R. Martin, er det ingen grunn til å tro at Elden Ring blir noe annet enn fenomenalt.

Jeg har faktisk allerede spilt en håndfull timer med Elden Ring, og med et par nevneverdige unntak virker det som om From Software er i ferd med å levere et av sine desidert beste og mest unike spill så langt.

Somerville

Sjanger: Plattform, gåteløsning
System: Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Jumpship
Kommer: En gang i 2022

Somerville.
Jumpship

Limbo og særlig Inside er nydelig stemningsfulle spillopplevelser, og når avhoppere fra danske Playdead prøver seg på nytt med det kommende Somerville, står jeg parat med skrekkblandet fryd. Det ser ikke ut til at spesielt mye har endret seg i overgangen til et nytt studio – Somerville ser rett og slett ut til å være «Inside møter romveseninvasjon». Men det er også helt greit når utviklerne fortsetter å lage univers og historier av dette kaliberet.

Takket være en håndfull fenomenale trailere, er jeg hvert fall overbevist om at spillets knallsterke design vil være med på å levere nok en gripende og mystisk fortelling fra aller øverste hylle.

Kirby and the Forgotten Land

Sjanger: Plattform
System: Nintendo Switch
Utvikler: HAL Laboratory
Kommer: 25. mars 2022

Kirby and the Forgotten Land.
Nintendo

Sjarmklumpen Kirby er en personlig favoritt når det kommer til Super Smash, men utenom dette har jeg sjokkerende lite erfaring med Kirby-spill. Dette akter jeg å gjøre noe med i år, for det kommende Kirby and the Forgotten Land ser aldeles fortryllende ut.

Her inntar den rosa søtnosen tre dimensjoner i det jeg antar er en litt tilbakelent tolkning av Super Mario-formelen. Det er ekstremt søtt, utrolig fargerikt og ser ut til å være veldig kreativt når det kommer til omgivelser, fiender og egenskaper man kan kopiere. Håpet er da bare at plattformhoppingen står i stil.

God of War: Ragnarök

Sjanger: Actionrollespill
System: PlayStation 4, PlayStation 5
Utvikler: Santa Monica Studio
Kommer: En gang i 2022

God of War: Ragnarök.
PlayStation Studios

Jeg har storkost meg med samtlige innslag i God of War-serien til nå, særlig i løpet av den originale trilogien, men også gjennom slagkraftige forløpere og sidespill på Sonys bærbare konsoller. Og sist, men ikke minst er det heidundrende norrøne eventyret fra 2018.

I år venter det andre og avgjørende kapittelet i Kratos' Midgard-saga. At dette visstnok ikke er en trilogi som først antatt, men i stedet bare et tett sammenknyttet spillpar kom litt brått på undertegnede, men øker samtidig spenningen knyttet til hvordan det hele kommer til å ende. Skal den greske krigsguden overleve ragnarok også, eller er dette virkelig slutten for den snart 17 år gamle spillserien? Nå trenger vi ikke vente stort lenger på svaret.

Bomb Rush Cyberfunk

Sjanger: Plattform
System: Nintendo Switch, Windows
Utvikler: Team Reptile
Kommer: En gang i 2022

Bomb Rush Cyberfunk.
Team Reptile

Jeg anser det som en stor personlig skam at jeg fortsatt ikke har rotet meg til å spille Jet Set Radio, all den tid det har mye av det jeg setter pris på i dataspill: tonnevis av farger, fartsfylte plattformhopp, figurer som påvirker og setter sitt preg på universet, samt et skikkelig «groovy» lydspor.

Utviklerne i Team Reptile synes tydeligvis også at det er for få som har spilt Jet Set Radio, i og med at de nå lager det som etter alle solemerker er den mest åndelige oppfølgerne noensinne. Bomb Rush Cyberfunk lar deg nemlig også skate, tagge, hoppe og «groove» deg vei gjennom en fargerik fremtidsby, og det ser bare skikkelig, skikkelig fett ut.

Stray

Sjanger: Actioneventyr
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows
Utvikler: BlueTwelve Studio
Kommer: En gang i 2022

Stray.
Annapurna Interactive

Siden jeg fikk mast meg til katt i midten av ungdomsårene, har jeg vært en kattemann på min hals. Hjertet mitt smelter hver gang jeg ser en av de firbeinte krabatene, og følgelig ser jeg da frem til Stray. I dette spillet spiller man nemlig som en katt, og det ser både nytt, morsomt og herlig annerledes ut.

Målet er å overleve i et fremtidsunivers med en pussig vri på hva som skjer når roboter får kunstig intelligens og verden går bittelitt til hundene. Eller kattene i dette tilfellet. Katten man styrer har silkemyke animasjoner, kan hoppe og klatre slik nesten bare katter kan, og utstyres tydeligvis også med diverse dingsebomser og duppeditter i løpet av reisen. Mjau!

Choo-Choo Charles

Sjanger: Action, grøsser
System: Windows
Utvikler: Two Star Games
Kommer: En gang i 2022

Choo-Choo Charles.
Two Star Games

I likhet med komikk, må også skrekk overraske for å være skikkelig virkningsfullt, og du kan tro jeg ble overrasket da jeg la øynene mine på Choo-Choo Charles for første gang.

I dette besynderlige indie-spillet inntar man rollen som lokfører som må utforske en øy som plages av et ondt edderkopp-tog ved navn Charles. Charles forsyner seg regelmessig av lokalbefolkningen, utelukkende for å være kjip, og beveger seg sporadisk rundt omkring på kartet uten å måtte ta i bruk skinnene du er bundet til. Din jobb blir da å oppgradere ditt eget tog med beskyttelse og våpen slik at du ikke lenger trenger å flykte, men i stedet kan ta opp kampen med kjipingen. Veldig rart, veldig skummelt, men forhåpentligvis også veldig gøy.

Pokémon Legends: Arceus

Sjanger: Actioneventyr
System: Nintendo Switch
Utvikler: Game Freak
Kommer: 29. januar 2022

Pokémon Legends: Arceus
Game Freak

Ved siden av et skikkelig Harry Potter-spill, er et Pokémon-spill satt til en massiv åpen verden også noe jeg ventet på siden barndommen. Og nå er drømmen snart her, i form av Pokémon Legends: Arceus. På papiret høres det hvert fall ut som en klar innertier her i gården, med en vidåpen verden fylt med pokémon og nye måter å oppdage og fange dem på.

Likevel må jeg nok en gang bruke begrepet «skrekkblandet fryd» i denne artikkelen. For Pokémon Legends: Arceus er et spill jeg fortsatt – bare en drøy uke før lansering – ikke vet om kommer til å bli noe bra. Det ser fint og fargerikt ut, og de nye versjonene av kjente og kjære monstre er vel og bra, men så var det dette åpne universet, da. Jeg er rett og slett redd for at det fort kan bli litt tomt og kjedelig ... men håpet er altså at jeg tar feil.

Siste fra forsiden