Feature

Spillåret 2022 - Gøran Solbakken

Spillene Gøran gleder seg til i 2022

Året da alle de utsatte spille skal komme ut kan bli et av de beste spillårene på lenge.

Nightgale er et av spillene Gøran gleder seg til.
1: Side 1
Side 2

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om spillene de gleder seg til i 2022. Fra før av har vi hørt fra Jørgen Bordal Andersen, Andreas Bjørnbekk og Espen Jansen. Nå er det Gøran Solbakkens tur.

2021 ble et år med mange utsettelser (takk skal du ha Covid-19), men det betyr også at 2022 ser ut til å bli et massivt spillår. Året er fullstappet med tungvektere og høybudsjettspill, og vi begynner allerede i februar med Horizon Forbidden West og Elden Ring.

Jeg gleder meg selvsagt til både nevnte Horizon, jeg gleder meg såklart til God of War: Ragnarok og en hel haug med andre spill. Men listen krever 10 spill, så her er i hvert fall noen av spillene jeg gleder meg mest til, og som jeg håper kommer ut i 2022. Noen hører til i AAA-kategorien, men det er også noen litt «mindre» spill på listen også.

Og som alltid så er det spennende å se hvilke spill vi ikke vet om, som bare kommer og overrasker en hel spillverden, slik for eksempel Valheim gjorde i 2021.

Norco

Sjanger: Pek og klikk-eventyr
System: PC
Utvikler: Geography of Robots
Kommer: 2022

Norco var tilgjengelig som en demo under Summer Game Fest i 2021, og jeg snublet over det etter å ha sett Rune Fjeld Olsen snakke varmt om spillet. Og det imponerte stort bare på den korte demoen som var tilgjengelig. Det skal visstnok komme en utvidet demo nå i januar, så bare følg med.

Dette er et 2D pek og klikkeventyr satt til en dystopisk framtid i sær-Louisiana. Moren din er nylig død, og du må tilbake til hjembyen din for å finne broren din, som er savnet. Spillet er tekstbasert, og du beveger ikke figuren din i det hele tatt. Du flytter deg bare fra scene til scene, og må trykke og undersøke for å drive historien videre.

Den visuelle stilen er helt nydelig, spillet virker velskrevet og settingen er både unik og veldig fascinerende. Det var et eller annet med hele pakken som bare virket utrolig spennende, og jeg håper dette spillet faktisk kommer i 2022.

Redfall

Sjanger: Action
System: PC, Xbox Series S/X
Utvikler: Arkane Studios
Kommer: 2022

Redfall ser helt fantastisk ut. Alt vi har sett av figurdesign, fiendedesign og stemningen i traileren treffer meg midt i hjertet, og jeg håper det spiller halvparten så bra som det ser ut til. Da tror jeg vi har et skikkelig kult spill å glede oss til.

At jeg er en fan av Arkane er en dårlig bevart hemmelighet. Dishonored-serien, det altfor lite omtalte Prey og et av fjorårets beste spill Deathloop har vist at det franske utviklerselskapet vet hva de driver med.

En av de tingene jeg gleder meg mest til med Redfall er å se hvordan Arkane gjør nivådesign i denne sjangeren. Her er de blant de aller beste i hele verden, både i kompleksitet med også stil, substans og detaljer. Kult at det også er noe annet en zombier vi får bryne oss på i et samarbeidsspill av denne typen.

Bayonetta 3

Sjanger: Action
System: Nintendo Switch
Utvikler: PlatinumGames
Kommer: 2022

Det er få utviklere jeg kjøper spillene til på mer eller mindre autopilot, men PlatinumGames er en av de få. Og Bayonetta er kanskje den heftigste, mest over-toppen spillserien de har lagd, med en av de kuleste heltinnene spillverden har.

Og fra gameplay og trailere så langt så ser det ut til at Bayonetta 3 fortsetter i akkurat samme spor. Ellevill action, enorme fiender og Bayonetta som gjør det hun gjør best. Jeg håper de greier å følge opp de første spillene i serien, da blir dette helt sikkert enormt gøy.

Men jeg er litt redd for at maskinvaren i Nintendo Switch skal hemme spillet, og at det kanskje kunne hatt godt av litt mer maskinkraft fra nyere og sterkere konsoller. Men Astral Chain var solid når det kom, og jeg krysser fingrene for at Bayonetta 3 blir så bra som jeg håper på.

Nightingale

Sjanger: Eventyr
System: PC
Utvikler: Inflexion Games
Kommer: 2022

2022 er året der samarbeidsspill står i førersetet, og Nightingale dunker ned redd inn i den sjangeren. Her skal du, enten alene eller sammen med andre, prøve å finne byen Nightingale, som sies å være den siste bosetningen til mennesker.

Du er strandet alene utenfor vår verden, og du må samle sammen ressurser, bygge tilholdssteder og bekjempe fæle «lovecraftian»-aktige monstre. Dette gjøres i en delt verden, der man tilsynelatende kan hoppe inn og ut av andre spilleres dimensjoner.

Det ser utrolig bra ut, den viktorianske stilen i spillet blandet med monsterdesign er nydelig, og byggingen ser interessant og innholdsrik ut. Her er det bare å samle vennegjengen og sette i gang, jeg gleder meg i hvert fall til å få testet Nightingale.

Elden Ring

Sjanger: Action
System: PC, Xbox One & S/X, PlayStation 4 & 5 og Nintendo Switch
Utvikler: FromSoftware
Kommer: 25. februar

Kom igjen da, det er Elden Ring. Nesten alle gleder seg vel til dette? Jeg gjør i hvert fall det. Som tidligere nevnt er det ikke mange spill som ligger på autokjøp, men FromSoftware er plassert øverst på lista. Og etter nettverkstesten tidligere i høst så er jeg enda mer klar.

Dette kjennes ut som en blanding av kampsystemet til Bloodborne og Dark Souls, med det sedvanlige sjuke monsterdesignet og utilgivelige vanskelighetsnivået i FromSoftware. Svære bosser kan drepe deg, men det kan også de letteste minifiendene hvis du ikke passer på. Samtidig kjennes ikke spillene deres urettferdig ut.

Legg til at dette nå foregår i en stor, åpen verden, så er det vel egentlig ingen grunn til å si mer? Jo, George R. R. Martin har vært med å utvikle historien og verdenen sammen med Hidetaka Miyazaki. Elden Ring er nok spillet jeg gleder meg aller mest til i 2022.

Replaced

Sjanger: Eventyr
System: PC
Utvikler: Sad Cat Studios
Kommer: 2022

Replaced er et 2.5D science fiction-spill med en helt nydelig piksellert visuell stil. Det har kommet mange imponerende spill som bruker den samme stilen, men dette er et av de peneste spillene jeg har sett med denne stilen.

Her skal du spille en kunstig intelligens som ufrivillig er fanget i en menneskekropp, og du må lære deg å leve og blande deg inn i mengden i en by kalt Phoenix-City. Plattforming er en stor del av spillet, men det ser ut til å være en veldig interessant setting, og med masse gode historier å oppleve.

Litt annerledes, og det ser veldig lovende ut. Jeg gleder meg til å utforske universet i Replaced når det kommer en eller annen gang i 2022.

Sifu

Sjanger: Action
System: PC, PlayStation 4 & 5
Utvikler: Sloclap
Kommer: 8. februar

Sifu er vel det første spillet på min liste som kommer ut (en av få med en fastsatt dato til og med). Det er i all hovedsak kampsystemet som lokker mest her. Sloclap lagde veldig kul kampsportslåssing i Absolver, selv om spillet ikke klaffet helt hos undertegnede.

Her i Sifu ser det enda kulere ut, og måten du kjemper mot flere fiender samtidig, hvordan man bruker omgivelsene og alle de kule angrepene du kan gjøre ser rett og slett kult ut.

En annen morsom tvist er at når du dør så gjennoppstår du som en litt eldre versjon av deg selv. Du er sterkere og slår hardere, men har samtidig mindre helsepoeng. Progresjonen i spillet virker unik og interessant, og hvis kampsystemet er så bra som det ser ut, så er dette nødt til å bli bra.

Somerville

Sjanger: Eventyr
System: PC, Xbox One & X/S
Utvikler: Jumpship
Kommer: 2022

Jumpship er det nye spillselskapet til Dino Patti, en av grunnleggerne i Playdead, som tidligere har laget Limbo og Inside. I likhet med de to nevnte spillene er også Somerville et tredjepersons plattformspill, i hvert fall det vi har sett så langt.

Her skal du styre en familie i sikkerhet gjennom ruiner etter en invasjon av romvesen. Du må navigere bygninger, snike deg forbi fiender, og samarbeide med andre overlevende for å få hele familien i sikkerhet.

Det ser mystisk og stemningsfullt, og det blir sikkert både overraskelser og ugreie hendelser underveis. Limbo og Inside er fantastiske spill, og alt vi har sett av Somerville så langt ser utrolig bra ut.

Open Roads

Sjanger: Eventyr
System: PC, Xbox Series S/X, PlayStation 4 & 5
Utvikler: Fullbright
Kommer: 2022

Fullbright har laget to særdeles gode spill i Gone Home og Tacoma, og jeg er veldig spent på deres neste eventyr. Her skal du ut på tur som Tess og hennes mor Opal, for å utforske og grave i familiens historie og hemmeligheter.

De kjente skuespillerne Keri Russell og Kaitlyn Dever skal ha stemmene til de to hovedpersonene, og det blir en personlig og mystisk reise gjennom familiens historie. På veien blir de også bedre kjent med hverandre, sier spillets hjemmeside.

Fullbright kan skrive gode historier, og alt jeg har hørt om Open Roads så langt ser fascinerende ut.

Starfield

Sjanger: Rollespill
System: PC, Xbox Series S/X
Utvikler: Bethesda
Kommer: 11. november

Det går jo ikke ann å ikke glede seg til Starfield. Hjertebarnet til Bethesda i så mange år, og den neste, store spillserien fra skaperne av Fallout og Elder Scrolls.

Denne gangen er det verdensrommet som skal utforskes, og du skal både fly romskip og utforske planeter. Vi vet ikke all verden om spillet enda, men det blir sikkert en kombinasjon av utforsking og kamper mot fiender i alle mulige fasonger og farger.

Det blir veldig spennende å se om utviklerne klarer å skape noe som kan måle seg med de andre spillseriene sine. Jeg håper det, da har vi noe helt spesielt i vente.

1: Side 1
Side 2

Siste fra forsiden