Feature

Spillåret 2022 - Beste enspiller, flerspiller og største skuffelse

Vi har kåret årets beste spill og største skuffelser (del 1)

Her er første del av vår årskåring.

I år som i fjor har vi i Gamer.no tatt en titt på spillene som har definert året som har gått, og trukket frem årets beste spillopplevelser på tvers av ulike plattformer.

Vi har totalt ni kategorier: Beste enspilleropplevelse, Beste flerspilleropplevelse, Beste originale idé, Beste musikk, Beste lyddesign, Beste visuelle opplevelse, Beste historie, Største skuffelse og Største overraskelse. Som alltid har vi kåret én vinner i hver kategori, og to spill som lå et lite hakk etter.

Kåringen er delt i tre. Dermed får du de tre første kategoriene i denne artikkelen, og de seks gjenstående kategoriene i egne artikler 27. og 28. desember.

På begynnelsen av 2023 får du se hva som endte opp med å bli skribentenes personlige favoritter. Det er der vi får utløp for sine egne opplevelser, med spill av både kjent og mer ukjent art.

Vi begynner kåringen med enspillerspillene:

Beste enspilleropplevelse:

Elden Ring

Tilgjengelig til Xbox Series X/S, Xbox One Windows, PlayStation 5 og PlayStation 4.

Da FromSoftware dro sløret av Elden Ring i 2019, lovet utvikleren en Dark Souls-lignende opplevelse i en stor og åpen verden. Få hadde imidlertid forventet akkurat hvor enormt dette spillet skulle bli.

Ikke bare leverte utvikleren en verden som bare blir større hver gang man tror man har sett alt. Selve spillopplevelsen er også vanvittig god. Enten man bryner seg på Elden Rings knallharde kamper eller utforsker spillets mange, mange hemmeligheter, er det alltid noe spennende – om enn livsfarlig – å oppdage i The Lands Between.

Denne gangen fokuserte FromSoft også langt mer på tilgjengelighet enn i sine tidligere spill, med blant annet datastyrte medhjelpere og et utvidet veiledningssystem. Dette bidro igjen til å få Souls-opplevelsen ut til flere spillere, med 12 millioner solgte eksemplarer på to uker, og få spill fikk så mye oppmerksomhet i 2022 som Elden Ring.

Boblere:

God of War Ragnarök

Tilgjengelig til PlayStation 4 og PlayStation 5

God of War Ragnarök.
Santa Monica Studio

Gjenopplivingen av God of War i 2018 var en av de aller sterkeste spillopplevelsene PlayStation 4 hadde å by på, og forventningene til oppfølgeren var naturligvis høye. Santa Monica Studio er tilsynelatende immune mot press, og har laget et nytt spill som leverer så til de grader! En nær sagt perfekt oppfølger som leverer mer og større på alle de riktige måtene.

Spillet er basert på samme oppskrift som det forrige, og vi serveres: heseblesende kamper med noen av de tøffeste våpnene der ute, et utvidet rollegalleri som lar oss blir kjent med flere karakterer fra norrøn mytologi, samt flere og bitrere intriger. Den filmatiske måten historien fortelles på gjør at man aldri ser en lasteskjerm, og suger deg inn i handlingen på en måte få spill kan matche. Det er bare å bøye seg i støvet for håndverket til Santa Monica Studio.

Pentiment

Tilgjengelig til Xbox Series X/S og Windows.

Pentiment.
Obsidian Studios

Hva er viktig når vi spiller spill? Er det å kjenne adrenalinet pumpe? Er det å le? Gråte? Eller er det så enkelt som at spillet må tilby en opplevelse vi kan huske i lang tid? Mange spill, gode spill, byr på utrolig engasjerende opplevelser som der og da gir oss mye. Mange av dem blir derimot raskt glemt til fordel for det neste store, lekre spillet som venter.

Pentiment er noe helt annet. Det er et spill som ikke bryr seg med å tilby den beste grafikken, de mest intense sekvensene, eller de store utfordringene. Pentiment tar tiden til hjelp, og forteller en historie du i stor grad kan forme selv. Vi reiser til ein liten by på 1500-tallet der kunstneren Andreas Maler ender opp med å måtte etterforske et drap. Hvem som blir dømt avhenger av om han gjør en god eller dårlig jobb, og det er sjelden vi har kjent mer på den moralske kvalene feil valg kan gi oss.

Beste flerspilleropplevelse:

Call of Duty: Modern Warfare II

Tilgjengelig til Xbox One, Xbox Series X/S, PlayStation 4, PlayStation 5 og Windows.

Call of Duty Modern Warfare II er det første spillet i den velkjente spillserien på mange år vi har kost meg skikkelig med. Og mesteparten av den moroa kommer fra flerspilleren, som rett og slett er skikkelig bra.

De har tatt med en blanding av nye, velkjente kart sammen med en hel haug med nye, og har dermed en god blanding av nytt og gammelt. Tempoet i flerspilleren er dratt ned et lite hakk med hell, og sammen med et enormt arsenal av våpen du kan låse opp, tilpasse og modifisere etter eget ønske er det nærmest umettelig med innhold her.

Modern Warfare II er et veldig solid steg i riktig retning for den massive spillserien, og dette er en flerspiller vi kommer til å spille gjennom store deler av 2023.

Boblere:

Overwatch 2

Tilgjengelig til Xbox One, Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4, PlayStation 5, Nintendo Switch og Windows.

Overwatch 2.
Blizzard Entertainment

Det er rart å tenke på at det har gått seks år siden Overwatch kom ut. En rekke andre spill har prøvd å kopiere formelen til Blizzard med varierende suksess, men ingen har helt klart å nå opp til Overwatch.

De ikoniske, umiddelbart gjenkjennelige figurene, de engasjerende kampene, det fantastiske lydsporet og den gripende, underliggende historien skaper en så langt uslåelig miks i helteskytesjangeren.

Dessverre døde det første spillet ut. Nå er Blizzard tilbake med etterfølgeren.

Samarbeidsmodusen lar vente på seg, men til tross for en vaklende start for flerspillermodusen, har utvikleren levert oppdateringer i et forrykende tempo og bidratt til å bygge opp igjen tapt tillit blant spillerne.

Overgangen fra seks mot seks til fem mot fem spillere ble ikke så stor som mange ventet. Kjernen i spillet er fremdeles lik. Balansegangen er noe annerledes, men spillet er blitt morsommere enn før. Det er i stor grad takket være færre irritasjonsmomenter som «stuns» og skjold.

Overwatch 2 er mer en stor oppdatering enn et nytt spill, men det er liten tvil om at Overwatch har fått en mye lysere fremtid. Utvikleren har tatt de rette grepene og leverer en av årets mest engasjerende flerspilleropplevelser.

Elden Ring

Tilgjengelig til Xbox Series X/S, Xbox One Windows, PlayStation 5 og PlayStation 4.

Elden Ring.
From Software

Elden Ring er laget for å være vanskelig, akkurat som de mange tidligere Souls-spillene fra utvikler FromSoftware. Da er det noen ganger greit å ha med en venn til å dele utfordringene, og heldigvis byr spillet på flere gode muligheter til å få hjelp.

Flerspillersystemet er som vanlig er litt knotete, men når alt fungerer som det skal kan du få med deg opptil to andre spillere. Dette gjør vei i vellinga, men utsetter deg også for nye farer. Tilkalling av venner åpner nemlig for at du kan bli invadert av fiendtlige spillere, som aldri takker nei til å ødelegge opplevelsen din.

Sent på året rullet FromSoft også ut en utvidelse til flerspillerdelen i Elden Ring, med arenabaserte kamper som har pustet nytt liv i spillets globale fanskare. Enten det er to mot to eller alle mot alle, har man nå enda bedre muligheter til å måle krefter mot hverandre og sjekke akkurat hvor effektiv din valgte spillestil er mot virkelige spillere.

Største skuffelse:

Pokémon Scarlet/Violet

Tilgjengelig på Nintendo Switch.

Det som skulle være starten på en ny epoke for Pokémon-serien, endte opp med å få en sterk bismak. Håpet var at fansen med Pokémon Scarlet og Violet skulle få sin første åpne verden i et hovedspill i Pokémon-serien – og det fikk de også. Aldri før har et Pokémon-spill hatt denne graden av valgfrihet, med muligheten til å utforske Paldea-regionen i den rekkefølgen man selv ønsker.

Problemet er bare at Game Freak åpenbart ikke har hatt nok tid til å spikke bort alt av teknisk trøbbel før lansering. Ting som en variabel og lav bildefrekvens i enkelte områder, og at ting ikke popper opp på skjermen før man kommer nær dem, setter en demper for opplevelse. I tillegg er det også mer graverende teknisk trøbbel på ferde, der spillet krasjer, eller ting faller gjennom vegger og bakker.

Det som er mest frustrerende er at i bunnen ligger det et knallsterkt Pokémon-spill, som tar noen nye grep for serien (selv om vi også gjerne skulle sett flere nyvinninger). Her snakker vi om et svært godt spill som vi kvier oss for å spille, og selv om oppdateringer skal bedre på problemene på sikt, er vi ikke der ennå. Pokémon Scarlet og Violet endte dermed opp med å skuffe oss mest i år.

Gotham Knights

Tilgjengelig på Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One og Xbox Series X/S.

Gotham Knights.
Warner Bros.

Det var knyttet store forventninger til Gotham Knights, som etter en rekke utsettelser endelig ble sluppet høsten 2022. Og det var ikke helt det flesteparten av fansene hadde håpet på. Et av de store problemene, og for så vidt det som kanskje er enklest å løse for utviklerne, var en rekke ytelsesproblemer.

Men det er ikke alt som skuffet. En platt og til tider ganske dårlig historie bærer ikke spillet noe sted. De fire unike spillfigurene er altfor like i kampene, og du gjør bare små variasjoner av de samme angrepene hele veien. Og kampsystemet er rett og slett dårlig sammenlignet med andre, mye bedre spill i samme sjanger. En skuffelse og et veldig middels spill.

Tiny Tina's Wonderland

Tilgjengelig til Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One og Xbox Series X/S.

Tiny Tina's Wonderlands.
2K Games

Det kan bli for mye av en ting, og det er definitivt tilfellet med Tiny Tina's Wonderlands. Gearbox gravde opp gullkua da de lanserte Borderlands, men de klarer virkelig ikke å finne opp kruttet på ny, og resultatet er enda en blåkopi av det samme spillet de har laget litt for mange ganger nå.

Joda, de prøver på noen nye ting, men alt tatt i betraktning er det nøyaktig det samme spillet vi har spilt mange ganger allerede. Det er den samme humoren, de samme mekanikkene, det samme fokuset på de samme våpnene, og det er ingenting nytt her. Vi hadde håpet at den nye Dungeons & Dragons-inspirerte settingen skulle puste litt nytt liv inn i serien, men den gang ei.

Om dette er ditt første møte med Gearbox-formelen vil du sikkert kose deg, men for alle andre blir det dessverre bare «Åja, dette. Igjen».

Det var alt for del 1! I neste artikkel får du se hvilke spill vi har kåret i kategoriene Største overraskelse, Beste lyddesign og Beste visuelle design.

Siste fra forsiden