Feature

Spillåret 2023 - Andreas Klebo-Espe

Her er spillene Andreas gleder seg mest til i 2023

Spider-Man 2 er blant spillene på lista til Andreas Klebo-Espe.
PlayStation Studios, Privat

2022 er ferdig, og for et spillår det ble. Selv fant jeg mye glede i mindre opplevelser de siste 12 månedene, som Vampire Survivors og Cult of the Lamb. Til sammenligning endte storspill som Horizon Forbidden West og Call of Duty: Warzone 2.0 – spill jeg forventet mye av – opp som skuffelser.

For det kommende året har jeg derfor vært litt mer forsiktig med forventningene mine. Lista over spill jeg gleder meg til inneholder fortsatt AAA-prosjekter, men stort sett er det snakk om opplevelser jeg allerede har et godt forhold til.

Jeg sper også på med et par småspill som ser knallgode ut, og så er det bare å krysse fingrene for et fantastisk 2023.

LES OGSÅ: Her er spillene Espen Jansen gleder seg til i 2023 »

LES OGSÅ: Her er spillene Øystein Furevik gleder seg til i 2023 »

LES OGSÅ: Spillene Jørgen gleder seg mest til i 2023 »

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Sjanger: Eventyr
System: Nintendo Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: 12. mai 2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.
Nintendo

The Legend of Zelda: Breath of the Wild er et av tidenes aller beste spill. Basta. Sånn er det bare. Forventningene mine til oppfølgeren er derfor skyhøye, og i 2023 skal vi endelig få se om Nintendo klarer å gjenskape magien.

Alt jeg trenger fra Tears of the Kingdom er egentlig bare mer av det samme som utvikleren leverte for seks år siden. Jeg vil boltre meg i en stor verden, løse gåter og grave frem hemmeligheter – alt pakket inn i en opplevelse som er like underholdende om jeg har fem minutter eller fem timer til rådighet.

Historien kan sikkert bli et hakk bedre enn i Breath of the Wild, og det hadde vært fint om våpnene ikke blir ødelagt med like stor hyppighet denne gangen. Ellers kan resten fortsette som før.

At Tears of the Kingdom har blitt utsatt en rekke ganger er jeg egentlig ikke så bekymret for. Nintendo har det tross alt med å levere kvalitet, og litt ekstra ventetid er greit så lenge sluttproduktet er bra. Hvorvidt spillet klarer å danse rundt ytelsesproblemene til den stadig aldrende Switch-konsollen er jeg litt mer engstelig for.

Anger Foot

Sjanger: Action
System: PC
Utvikler: Free Lives
Kommer: 2023

Anger Foot.
Devolver Digital

Demoen for Anger Foot står fortsatt som en av mine beste spillopplevelser fra 2022. Spillet er rett og slett kjempemoro, og jeg gleder meg til å ta fatt på fullversjonen når den kommer ut senere i år.

Anger Foot handler om å ta hevn over en gjeng med kjeltringer, som består av alt fra krokodillemennesker til gigantiske kloakkmonstre. Med spillfigurens trofaste sparkefot (og et utvalg skytevåpen) er det bare å meie ned absolutt alt som står og går i brett etter brett, mens spillets frenetiske lydspor pisker deg fremover i uforsvarlig høy fart.

Jeg er enda litt usikker på om spillet klarer å være like spennende hele veien. Om utvikler Free Lives varter opp med nok varierte utfordringer er jeg imidlertid ikke i tvil om at Anger Foot blir en av mine favoritter i år.

Final Fantasy XVI

Sjanger: Rollespill
System: PlayStation 5
Utvikler: Square Enix
Kommer: 22. juni 2023

Final Fantasy XVI.
Square Enix

Final Fantasy er en serie jeg liker utrolig godt, men som jeg har falt litt av de siste årene. Nettrollespillet Final Fantasy XIV hadde jeg ikke tid til, og selv om jeg egentlig likte Final Fantasy XV kolliderte lanseringen med andre ting og jeg har enda ikke plukket det opp igjen. I 2023 kommer Final Fantasy XVI og jeg håper at jeg kan blusse opp igjen min Final Fantasy-romanse.

Spillet introduserer protagonisten Clive, en fyr jeg ikke helt har fått sansen for gjennom de mange trailerne Square Enix har sluppet. Verdenen virker riktignok spennende, og jeg tror det actionbaserte kampsystemet med de gigantiske Eikon-monstrene – Final Fantasy XVIs svar på summons – kan bli bra.

Så håper jeg bare det ikke blir for mye dill og dall. På mine eldre dager har jeg blitt mer og mer utålmodig med spill som ikke respekterer tiden min, og Final Fantasy har en tendens til å smøre på med endeløse filmsekvenser og unødvendig sideræl.

Party Animals

Sjanger: Action
System: PC, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvikler: Recreate Games
Kommer: Tidlig i 2023

Party Animals.
Source Technology

Akkurat som The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom er Party Animals en gjenganger fra min liste over spill jeg gledet meg til i 2021. Her har jeg imidlertid mye mindre tro på at alle utsettelsene er positive for sluttproduktet, og lanseringsvinduet «tidlig i 2023» tar jeg med et lastebillass med salt. Jeg klarer likevel ikke å holde forventningene nede.

Party Animals er en Gang Beasts-ligenden opplevelse der spillere dæljer løs på hverandre med det man kan finne av spader, balltrær og bare nevene. Her handler det om å stå igjen som kongen på haugen, i et av de mest kaotiske slåssespillene jeg noen gang har prøvd.

Det som gjør spillet ekstra komisk og hysterisk morsomt er de søte kosedyrene man spiller som. Man har nærmest null kontroll over figurenes bevegelser, og bare det å plukke opp et våpen er nærmest som en seier i seg selv.

Så gjenstår det bare å se om Party Animals faktisk kommer da.

Final Fantasy VII Rebirth

Sjanger: Rollespill
System: PlayStation 5
Utvikler: Square Enix
Kommer: Sent i 2023

Final Fantasy VII Rebirth.
Square Enix

Mer Final Fantasy! Som nevnt er serien en av mine største favoritter, og akkurat Final Fantasy VII troner nok øverst på lista. Jeg var blant dem som lot meg imponere av nyversjonens første kapittel og tre år senere er jeg mer enn klar for mer.

Det mest spennende denne gangen blir å se hvor mye av originalspillet som dekkes i Final Fantasy VII Rebirth. Cloud og kompani har bare akkurat kommet seg ut av Midgard, og det er veldig mye som gjenstår av gjengens opprinnelige reise.

Utvikler Square Enix har antydet at historien ikke skal endre seg så mye, men som i Remake blir det nok en del nyheter her også. Jeg håper vi får se mer av Sephiroth, og at Vincent blir med på laget.

Spider-Man 2

Sjanger: Action
System: PlayStation 5
Utvikler: Insomniac Games
Kommer: Høsten 2023

Spider-Man 2.
Marvel

Insomniac Games sitt Spider-Man-spill fra 2018 er et knallsterkt stykke actionmoro. Historien var kanskje så som så, men kampsystemet og ikke minst frihetsfølelsen jeg kjente på da jeg svingte meg gjennom New Yorks gater var helt utrolig.

Oppfølgeren gleder jeg meg derfor veldig til, ikke minst fordi kampen står mot erkekjeltringen Venom – en av mine favoritter fra Marvel-universet. Hvordan opplevelsen skal deles mellom de to protagonistene Peter Parker og Miles Morales blir også interessant å se.

Med sidespranget Spider-Man: Miles Morales har utvikleren allerede gitt en smakebit på hvor god «edderkopplevelsen» kan være på PlayStation 5. Denne gangen slipper Insomniac også å holde igjen opplevelsen for den forrige konsollgenerasjonen, og teamet kan i stedet virkelig slippe seg løs.

Assassin's Creed Mirage

Sjanger: Action
System: PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvikler: Ubisoft
Kommer: 2023

Assassin's Creed Mirage.
Ubisoft

Assassin's Creed IV: Black Flag markerte slutten på min fascinasjon med snikmorderserien. Etter å ha spilt gjennom og storkost meg med de første fem spillene hadde jeg gått mett på den faste Ubisoft-formelen, og de mer rollespillfokuserte opplevelsene i Origins, Odyssey og Valhalla har heller ikke fenget.

10 år etter Black Flag kjenner jeg riktignok at jeg er klar for litt god, gammeldags Assassin's Creed. Heldigvis for meg er det nettopp dette Ubisoft planlegger å gi meg i Assassin's Creed Mirage – et spill som tar serien tilbake til sine røtter.

Jeg gleder meg til å innta rollen som Basim, og ta fatt på ferden fra gaterotte til stilfull og effektiv snikmorder. Tiden vil vise hvorvidt Mirage klarer å leve opp til Brotherhood (min personlige favoritt) men jeg er en forsiktig optimist.

Replaced

Sjanger: Plattformaction
System: PC, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvikler: Sad Cat Studios
Kommer: 2023

Replaced.
Coatsink

Replaced dukket først opp på radaren min i sommeren 2021, da spillet ble vist frem på Xbox sitt E3-show. Her var et sideskrollende actionspill som ikke bare så utrolig vakkert ut, men som også så ut til å skilte med spennende spillmekanikker.

Under The Game Awards forrige måned slapp utvikler Sad Cat så en ny trailer. Om mulig virket Replaced enda kulere, med sine stilige kamper og en neonbelyst cyberpunk-verden inspirert av USA på 80-tallet.

Absolutt alt jeg har sett så langt trekker meg inn, og jeg gleder meg til å lære mer om settingen og om den mystiske protagonisten Reach – en kunstig intelligens som er fanget i en menneskekropp.

The Plucky Squire

Sjanger: Eventyr
System: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Utvikler: All Possible Futures
Kommer: 2023

The Plucky Squire.
Devolver Digital

Devolver Digital er uten tvil en av mine yndlingsutgivere, og jeg lutter øre hver gang selskapet viser frem noe nytt. I 2023 lokker utgiveren med flere spennende prosjekter, og blant dem er The Plucky Squire.

Ved første øyekast er spillet et alminnelig todimensjonalt plattformeventyr, der man styrer figuren Jot gjennom de fargerike sidene i en bok. Her er det imidlertid mange andre slags opplevelser å pusle med, og den største overraskelsen er at man kan hoppe ut av boka.

Når Jot river seg løs fra sidene forvandles spillet til et nydelig 3D-eventyr, som jeg virkelig ser frem til å utforske. Oppgavene og gåteløsingen ser også ut til å kreve en kombinasjon av kløkt og ferdigheter som er midt i blinken for meg.

Skate Story

Sjanger: Skatespill
System: PC, Mac
Utvikler: Sam Eng
Kommer: 2023

Skate Story.
Devolver Digital

Skatespill er kanskje den sjangeren jeg forbinder mest med rolig og avslappet spilling. For meg er det å sanke poeng og utføre «syke triks» aldri i nærheten av å være like spennende som det å lande en perfekt 180 over en benk i parken. På den måten ser Skate Story ut til å være laget for meg – håper jeg i hvert fall.

I spillet, som for øvrig er nok en Devolver-utgivelse, styrer man en torturert sjel på rullebrettreise gjennom helvete. Det hele er satt til stemningsfull musikk og en psykedelisk, men likevel forlokkende grafikkstil.

«Stå fort på rullebrett for å tilintetgjøre ondsinnede demoner» heter det i spillets Steam-beskrivelse. For min del håper jeg det blir mulig å knerte slemmingene med litt rolig skating også, og jeg håper inderlig at Skate Story kan bli spillet som lar meg koble av og bare nyte i 2023.

Siste fra forsiden