Feature

Spillåret 2023 – Espen Jansen

Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2023

Banishers: Ghosts of New Eden.
Dontnod Entertainment

På spillfronten var 2022 et år fylt med mange store oppturer og et par mindre nedturer. Hvis vi skal begynne med sistnevnte, er en av mine personlige fiaskoer fra fjoråret det faktum at jeg aldri klarte å surre meg ferdig med Elden Ring.

Spillet ble rett og slett for stort for meg, og i et hav av stadig mer engasjerende flerspillerspill – deriblant Apex Legends, League of Legends og to av fjorårsfavorittene, Marvel SNAP og Overwatch 2 – fant jeg rett og slett ikke tid til å fullføre den blodig lange enspilleropplevelsen. Jeg likte for så vidt de snaut 40 timene jeg spilte veldig godt, men Elden Ring fenget meg ikke på samme måte som tidligere spill fra FromSoftware.

Da koste jeg meg desto mer med Sonic Frontiers, Stray, GhostWire: Tokyo og Kirby and the Forgotten Land, fire spill som faktisk lot seg fullføre og som jeg følte respekterte tiden min i mye større grad. Det samme gjelder for så vidt også God of War Ragnarök og det fortreffelige Disney-spillet Dreamlight Valley, selv om jeg fortsatt ikke kan påstå at jeg er helt ferdig med noen av disse.

2023 begynner heldigvis sedvanlig rolig, slik at det faktisk kan hende jeg får litt tid til å gjøre meg ferdig med deler av fjoråret. Likevel kan også dette spillåret se ut til å bli ganske så travelt, og allerede i februar kommer et av de spillene jeg ser aller mest fram til, og som jeg har ønsket meg helt siden jeg var åtte-ni vintre gammel.

Som vanlig er det vanskelig å koke ned et helt år med forventninger til bare ti innslag, og derfor vil jeg kjapt gå gjennom spillene som ikke nådde helt opp. Blant mine såkalte «boblere» finner vi Atomic Heart, Mina the Hollower, Final Fantasy XVI, Little Devil Inside, Nine Sols, Lorelei and the Laser Eyes, Assassin's Creed Mirage, Stellar Blade og selvfølgelig The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.

Jeg vil også kjapt nevne Bomb Rush Cyberfunk, som ble nevnt på topplisten allerede i fjor, før det ble utsatt til i år.

LES OGSÅ: Her er spillene Andreas Klebo-Espe gleder seg mest til i 2023 »

LES OGSÅ: Her er spillene Øystein Furevik gleder seg til i 2023 »

LES OGSÅ: Spillene Jørgen gleder seg mest til i 2023 »

Hogwarts Legacy

Sjanger: Actionrollespill
System: Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Avalanche Software
Kommer: 10. februar 2023

Hogwarts Legacy.
Avalanche Software

«Rollespill basert på Harry Potter-universet» har stått høyt på spillønskelisten så lenge jeg kan huske, og naturlig nok er Hogwarts Legacy et spill jeg derfor gleder meg massivt til. Det skader heller ikke at alt vi har sett av spillet så langt har virket både polert og veldig tro mot opphavsmaterialet.

Jeg ser enormt fram til å faktisk kunne utforske et univers jeg for det meste bare har lest bøker om og sett på film fra jeg var en liten pjokk. Jeg ser for meg et spill hvor man må lære seg trylleformler, flyr til Galtvang på sopelime, roter seg bort på vei til herbologitimen, brygger eliksirer på fritiden og utforsker den forbudte skog etter sengetid.

Ekstra spennende er det at handlingen er satt lenge før Harry Potters tid, slik at dette blir en helt frittstående fortelling om meg og min tid på Galtvort.

Tekken 8

Sjanger:
System: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Bandai Namco
Kommer: Muligens i løpet av 2023

Tekken 8.
Bandai Namco

Lanseringen av Tekken 7 var en åpenbaring for undertegnede: Et enkelt spill som introduserte meg for en helt ny spillsjanger, full av spennende sammenstøt, fremragende figurer og eksplosive e-sportøyeblikk.

Det er antagelig fortsatt en stund til Tekken 8 slippes – og i mellomtiden kunne jeg argumentert for at jeg gleder meg nesten like mye til Street Fighter 6 – men det er noe eget med Tekken-serien som gjør at jeg ikke klarer å styre forventingene på samme måte. Særlig gleder jeg meg til å se hvilke fightere som blir med denne gangen, enten det er snakk om Paul, som har vært med i alle spill i serien, eller Jun, som har vært mystisk fraværende i hovedserien helt siden Tekken 2.

Spillet utvikles i tillegg kun for de nyeste konsollene, noe som gjør det ekstra interessant å se hva slags kvalitet vi kan forvente oss.

Hollow Knight: Silksong

Sjanger: Plattform
System: Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows, Mac, Linux
Utvikler: Team Cherry
Kommer: Forhåpentligvis i løpet av 2023

Hollow Knight: Silksong.
Team Cherry

Det originale Hollow Knight er et spill jeg måtte bruke flere omganger for å virkelig komme i gang med, men da det først slo klørne i meg, ble det raskt en av mine personlige favoritter i den merkverdige Metroidvania-sjangeren. Oppfølgeren, Hollow Knight: Silksong, ser ut til å være et steg videre på alle mulige måter, med penere animasjoner, bedre flyt i kamp og en langt mer interessant hovedperson.

I Hollow Knight: Silksong inntar man rollen som Hornet, en figur man snubler over med ujevne mellomrom i originalspillet, men hvis rolle innad i universet aldri ble helt kjent for meg. Hun er naturlig nok langt mer akrobatisk enn figuren man spilte som i forgjengeren, og det ligger dermed an til at Silksong blir et enda mer actionfylt og kanskje også litt mer strømlinjeformet eventyr enn det vi fikk servert i 2017.

Marvel's Spider-Man 2

Sjanger: Action
System: PlayStation 5
Utvikler: Insomniac Games
Kommer: Høsten 2023

Marvel's Spider-Man 2.
Insomniac Games

Apropos silkemyke insekter: Insomniac Games overgikk seg selv da de lanserte Marvel's Spider-Man på PlayStation 4 i 2018, og sidespranget med Miles Morales fra 2020 var ikke mye dårligere. Håpet er da at de to edderkoppene blir enda bedre sammen enn det de var hver for seg, og det er mye som tyder på at Marvel's Spider-Man 2 blir noe helt spesielt.

Vi har foreløpig ikke all verden av informasjon om storspillet, annet enn at Venom vil ha en sentral rolle og at spillet blir eksklusivt på PlayStation 5. Hvis det er i nærheten av like bra som de to foregående utgivelsene, med den samme enorme flyten, farten og frihetsfølelsen, er dette simpelthen nødt til å bli bra.

Star Wars Jedi: Survivor

Sjanger: Actioneventyr
System: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Respawn Entertainment
Kommer: 17. mars 2023

Star Wars Jedi: Survivor.
Respawn Entertainment

Jeg var litt sent ute til Star Wars Jedi: Fallen Order-festen, men da jeg omsider spilte gjennom spillet en gang under begynnelsen av koronapandemien, ble jeg absolutt bergtatt. Takket være en engasjerende fortelling, et fengslende univers og knallgod slåssing, ble spillet raskt en av mine klare favorittopplevelser fra tiden i isolasjon, og jeg har stor tro på at Respawn Entertainment klarer å følge opp moroa.

Cal Kestis har fått skjegg siden sist, og det lille vi har sett av gameplay så langt tyder på at både lyssabelfekting, parkour og fiendevariasjon er på samme nivå som i 2019. Hva mer kan man egentlig ønske seg?

Banishers: Ghosts of New Eden

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Dontnod Entertainment
Kommer: Muligens i løpet av 2023

Banishers: Ghosts of New Eden.
Dontnod Entertainment

Dontnod Entertainment er kanskje best kjent som skaperne av Life is Strange-serien, men har vist at de også har det i seg å lage slagkraftig slåssing gjennom det fremragende actionspillet Remember Me.

Nøyaktig hva slags spill Banishers: Ghosts of New Eden er vet vi fortsatt lite om, men det skal etter sigende by på både action- og rollespillelementer. Man inntar rollen som spøkelsesjegeren Red, som sammen med sin avdøde partner Antea må finkjemme utmarken av Nord-Amerika på slutten av 1600-tallet. Dontnod frister med hardtslående kamper og muligheten til å spille som både den levende og den avdøde halvdelen av kjæresteparet.

Det lille vi har sett ga øyeblikkelig mersmak, og kjenner jeg utviklerne rett blir det nok både stilig, spennende og sentimentalt i New Eden.

Resident Evil 4

Sjanger: Action, skrekk
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Capcom
Kommer: 24. mars 2023

Resident Evil 4.
Capcom

Etter at jeg fikk øynene opp for Resident Evil for fem-seks år siden, har det gradvis utviklet seg til å bli en av mine absolutte favorittserier. Jeg formelig elsker hvordan spillene blander skrekk og action, med herlig intrikate gåter, nydelig utforskning og gjerne også en håndfull krampaktige «one-linere» på slep.

Resident Evil 4 betegnes gjerne som det desidert beste spillet i serien, og når det nå lages på nytt fra bunn av, er det store forventninger knyttet til hva Capcom har fått til. Jeg har storkost meg med de tre foregående «remake»-prosjektene fra utvikleren, og ser ikke bort fra at også dette kan bli en innertier som gir meg nok en grunn til å elske Resident Evil.

Persona 4 Golden

Sjanger: Rollespill
System: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvikler: Atlus
Kommer: 19. januar 2023

Persona 4 Golden.
Atlus

Jeg har flere ganger utbasunert min forkjærlighet for Persona-spillene, og om ikke mange dagene skal jeg vende tilbake til der alt startet: Persona 4 Golden. Den oppdaterte utgaven av PlayStation 2-spillet fra 2008 kom opprinnelig ut på PlayStation Vita for snart ti år siden, og nå kommer jaggu spillet endelig også ut på andre konsoller.

Det er først og fremst Nintendo Switch-utgaven jeg ser fram til, for i tråd med det jeg skrev om Elden Ring i begynnelsen av artikkelen, er det ofte vanskelig å fullføre spill som strekker seg over mer enn 60 timer. Et unntak til denne regelen er spill man kan ta med seg på farten eller nyte mens man innimellom andre aktiviteter, og Persona 4 Golden er perfekt i så måte.

Jeg gleder meg til å hilse på Chie, Yosuke, Rise og resten av gjengen igjen, og kjenner allerede at jeg kommer til å «groove» meg vei gjennom den mystiske drapsgåten som om det er første gang igjen.

Eternights

Sjanger: Actionrollespill
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Windows
Utvikler: Studio Sai
Kommer: Tidlig i 2023

Eternights.
Studio Sai

Eternights beskrives som en krysning mellom actionfest, datingsimulator og rollespill, og min indre Persona-fan har stor tro på at også dette blir et fargesterkt, engasjerende og kanskje også rørende møte med anime-aktige tenåringshelter.

Spillet ser i hvert fall unektelig interessant ut, med en blanding av animerte mellomsekvenser, fartsfylte actionsekvenser og dialogvalg som lar deg lage din egen vei i et postapokalyptisk univers. Opplevelsen utspilles visstnok over flere måneder, og ser ut til å ha et kalendersystem som hermer etter nettopp Persona-serien. Et spill rett opp min gate med andre ord.

Dead Island 2

Sjanger: Action
System: PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows
Utvikler: Dambuster Studios
Kommer: 28. april 2023

Dead Island 2.
Dambuster Studios

Jeg ble aldri ferdig med fjorårets Dying Light 2, men liker konseptet nok til at jeg utvilsomt kommer til å sette tennene i det nokså like Dead Island 2.

Dette er et av de spillene som har vært under utvikling så lenge jeg kan huske og har blitt utsatt en uendelig rekke ganger. Spillets plutselige gjenoppstandelse i fjor høst tyder likevel på at det faktisk er alvor denne gangen, og med en konkret lanseringsdato i april i år, er det virkelig ikke lenge igjen å vente.

Og overraskende nok ser spillet ordentlig gøyalt ut, som en artig blanding av nettopp Dead Rising, Grand Theft Auto V og Bulletstorm. Her får man full frihet til å leke bajas i et fargesprakende postapokalyptisk Los Angeles. Gatene er fylt til randen med innpåslitne zombier, men heldigvis får man utlevert tonnevis av eksperimentelle våpen og pur gladvold for å ta eklingene av dage.

Siste fra forsiden