Feature

Spillåret 2023 - Jørgen Bordal Andersen

Spillene Jørgen gleder seg mest til i 2023

Jørgen gleder seg blant annet til S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl.
GSC Game World / Privat

2022 var et sterkt, og litt merkelig spillår. Det kom noen skikkelig tungvektere av noen høybudsjettsspill helt på starten og slutten av året, men i månedene mellom roet det seg ned mye mer enn det pleier på lanseringsfronten.

Selv om det ofte er storspillene som ser mest spennende ut i forkant, kan de mindre opplevelsene, som Tunic eller Turtles sitte like sterkt i minnet når man ser tilbake på slutten av året, og jeg tror de mellomrommene mellom storspillene ga et nytt pusterom til de mindre spillopplevelsene i fjor. Det virker som mange fant noen uventede favoritter som følge av dette.

Jeg regner med at 2023 også kan levere noen uventede perler jeg ikke kjenner til ennå, men det er ikke tvil om at det er mye spennende annonsert for i år. Jeg er overbevist om at alle spillene på denne lista kan levere minneverdige og sterke opplevelser når de kommer ut, om det blir i år, eller 3-4 utsettelser senere.

LES OGSÅ: Her er spillene Andreas Klebo-Espe gleder seg til i 2023 »

LES OGSÅ: Her er spillene Espen Jansen gleder seg til i 2023 »

LES OGSÅ: Her er spillene Øystein Furevik gleder seg til i 2023 »

Dead Space

Sjanger: Action/skrekk
System: PlayStation 5, Xbox Series S/X, PC
Utvikler: Motive Studios
Kommer: 27. januar 2023

Dead Space
EA

Jeg var en av få anmeldere som mente at fjorårets The Callisto Protocol var et ordentlig kult spill, men jeg tror både dem som var skuffet og fornøyd det spillet bør gi Dead Space-nyversjonen et forsøk når det slippes om noen uker. Om man ikke har vært borti serien fra før ser det ut som et ypperlig sted å begynne.

Originalutgaven av Dead Space føles riktignok ikke spesielt utdatert i forhold til mange andre spill som har fått «remake»-behandlingen, så jeg var ikke umiddelbart solgt da EA annonserte at de skulle gå tilbake til Dead Space-brønnen. Videoene de har vist frem av spillet har imidlertid gjort meg mye mer interessert i å se det ferdige produktet i aksjon. Romskipet USG Ishimura har fått et nytt liv med den nye, mer avanserte lyssettingen, og grepene Motive har tatt med spillbarheten får denne versjonen av spillet til å se ut som en markant oppgradering fra kildematerialet.

Det at utviklerne har droppet støtte for forrige generasjons spillkonsoller betyr at spillet forhåpentligvis kan dra god nytte av de ekstra hestekreftene i PlayStation 5 og Xbox Series-konsollene, og jeg gleder meg til å ta fatt på en gammel favoritt på nytt.

Moving Out 2

Sjanger: Samarbeidsspill/gåteløsing
System: PlayStation 4/5, Xbox Series S/X, Xbox One, Switch, PC
Utvikler: Devm Games, SMG Studio
Kommer: 2023

Moving Out 2
Team17

Moving Out 2 ble annonsert prisutdelingen The Game Awards, og for å være ærlig var det den største annonseringen for meg under hele sendingen. Det lages alt for få sofa-samarbeidsspill av denne typen, og frem til Overcooked-utviklerne får somlet seg til å utvikle et tredje spill er nok dette det nærmeste jeg kommer. For de uinnvidde er Moving Out et flerspillerspill hvor du og samarbeidspartnerne dine spiller som et flyttebyrå i en småby. Gjennom en rekke fargerike brett må dere bære sofaer, kaste ting gjennom vinduer og (ideelt sett) ikke knuse for mye av inventaret til kundene. For å få full uttelling på oppdragene krever det derfor gode kommunikasjonsevner, tålmodighet og litt prøving og feiling.

Oppfølgeren skal ifølge annonseringstraileren komme med en ny flerspillermodus som lar deg samarbeide med andre over nettet, noe som tilgjengeliggjør spillet for mange flere spillere. Det første spillet har helt herlig humor og et drøss av morsomme utfordringer å bryne seg på. Jeg er superklar for mer Moving Out.

Resident Evil 4

Sjanger: Action/skrekk
System: PlayStation 4/5, Xbox Series S/X, PC
Utvikler: Capcom
Kommer: 24. mars 2023

Resident Evil 4 (2023)
Capcom

Resident Evil-seriens andre gullalder slutter ikke å gi meg nye ting å bite i, og jeg kommer nok til å bite til tennene ramler ut. Årets Resident Evil-nyversjon har mye å leve opp til. Originalutgivelsen er et aldeles legendarisk spill, som endte opp med å snu hele tredjepersonsaction-sjangeren på hodet, og som har vært en slags gullstandard for actionspill siden. Capcom har til de grader funnet tilbake til storformen og levert både når det gjelder nye spill og gjenutgivelser de siste 6 årene. Det at de tilsynelatende har gått for en litt mer rendyrket skrekksjanger denne gangen høres veldig interessant ut. Capcom har også hintet til et områdene er utvidet litt, som egentlig høres ut som det motsatte av det som skjedde med Resident Evil 3-nyversjonen.

Kan man gå og sikte samtidig denne gangen? Er Leon fortsatt den fjollete actionhelten vi er glad i, eller har tonen blitt jekket ned litt? Hvor irriterende er Ashley denne gangen? Jeg har mange spørsmål, men jeg gleder meg uansett veldig til å bruke sene kvelder på å utforske den ikoniske landsbyen igjen og redde den amerikanse presidentdatteren for hundrede gang. Resident Evil 4 er et sånt spill jeg aldri slutter å gå tilbake til. Det sier jo litt når en nyversjon er et av spillene jeg ser mest frem til i et tettpakket spillår.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Sjanger: Actioneventyr
System: Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: 12. mai 2023

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Nintendo

Jeg hadde oppfølgeren til Breath of the Wild på fjorårets liste, og her er den jaggu med igjen. Det er bedre grunn til å tro at jeg faktisk får spilt spillet i år, da det faktisk har fått lanseringsdato i mai. Til våren får vi altså endelig muligheten til å utforske mer av den post-apokalyptiske versjonen av Hyrule.

Etter så mange år er jeg ekstremt nysgjerrig på å se hva slags endringer Nintendo har gjort med formelen. Jeg tror ikke det er lett å lage en oppfølger til et så toneangivende spill som Breath of the Wild, men Zeldaspillene pleier sjeldent å levere noe annet enn spektakulære og fantastiske eventyr. Siden 2017 har vi sett mange spill som trekker inspirasjon fra Nintendos åpne verden, og jeg lurer på hvordan dette har påvirket Nintendo selv. Tears of the Kingdom blir naturligvis ikke et like stort skifte som forgjengeren, men det er jo lov å håpe at det blir et over middels bra dataspill allikevel.

Mitt største ønske for Tears of the Kingdom er at grottene og hulene henter litt mer inspirasjon fra tidligere spill i serien, og kanskje kaster inn litt mer av den tradisjonelle gåteløsingen disse pleide å ha. Det er kanskje ikke så lett å få noe sånt til å passe med moderne Zelda, men jeg ville blitt glad for å se det.

Final Fantasy VII Rebirth

Sjanger: Rollespill
System: PlayStation 5
Utvikler: Square Enix
Kommer: 2023

Final Fantasy VII Rebirth
Square Enix

Jeg er i den merkelige situasjonen at jeg hoppet på Final Fantasy VII-toget over 20 år for sent. Jeg hadde aldri spilt Square Enix sitt klassiske japanske rollespill før jeg kastet meg på Final Fantasy Remake i 2020, men siden det har jeg blitt aldeles oppslukt av universet spillet foregår i. Jeg har gått tilbake til både originalversjonen og alt det merkelige sidematerialet i ettertid, og vil egentlig bare ha mer Remake.

At et så fint spillunivers har gått meg hus forbi så lenge er nesten rart å tenke på nå, men jeg tror det vitner om at nyversjonen gjorde en god jobb med å trekke spillet frem, og vise seg frem til nye spillere på en spennende måte. For min del trenger de ikke egentlig å endre på så mye videre, men hvis oppfølgeren leverer liknende action, mer av den engasjerende historiefortellingen og kanskje bittelitt bedre sideoppdrag blir Rebirth en innertier i min bok. Med tanke på at lanseringsdatoen er satt til vinteren 2023 er det kanskje en viss sjanse for at spillet havner i 2024 til syvende og sist, men jeg velger å krysse fingrene her.

Starfield

Sjanger: Rollespill
System: Xbox Series X/S, PC
Utvikler: Bethesda
Kommer: 2023

Starfield
Bethesda Game Studios

Starfield er enda en gjenganger fra fjorårets liste, men det virker som at 2023 endelig blir året vi får stifte bekjentskap med Science Fiction-eposet til Todd Howard og kompani. Det har jaggu rukket å gå over 7 år siden det siste skikkelige Bethesda-rollespillet ble sluppet allerede, så jeg begynner å bli klar for et nytt spill i samme gate som Fallout og Elder Scrolls.

Jeg er egentlig fortsatt litt usikker på hva man skal forvente fra Starfield, men jeg gleder meg til å fordype meg i en nytt, stemningsrikt rollespillunivers. Utfra snuttene med spilling som har blitt vist frem ser det ut som at Bethesda har gjort noen betydelige fremskritt på teknologifronten, og jeg er egentlig mest spent på hvor bra kampsystemet og styringen føles denne gangen. Det hadde jo også vært moro om hovedhistorien klarer å engasjere like mye som spillverdenen.

Star Wars Jedi: Survivor

Sjanger: Actioneventyr
System: PlayStation 5, PC, Xbox Series X/S
Utvikler: Respawn Entertainment
Kommer: 17. mars 2023

Star Wars Jedi: Survivor
Electronic Arts

Nytt år, nytt Star Wars-spill. Jeg ble litt skuffet av fjorårets Lego Star Wars: The Skywalker Saga, men Star Wars Jedi: Fallen Order fra 2019 var et av høydepunktene mine i året det kom ut. Respawn Entertainment har virkelig funnet roen når det gjelder å lage engasjerende nivådesign. Etter Titanfall 2 slo de meg umiddelbart som en god match med Star Wars-universet, og de leverte bra da de fikk prøve.

Håpet mitt er at oppfølgeren, Star Wars Jedi: Survivor blir et sånt spill hvor man ser tilbake og tenker «joda, Fallen Order var bra, men Survivor var der det virkelig tok av». Litt som hvordan Assassins Creed-serien fant formen med det andre spillet. Dette er selvfølgelig bare vill spekulasjon frem til spillet er sluppet og vi har testet det selv, men hvis jeg kjenner Star Wars-fanen i meg rett kommer nok dette spillet til å bli spilt så fort som overhodet mulig.

Jeg håper de fortsetter å gjøre interessante ting med rollegalleriet, og kanskje forbedrer kampsystemet så det føles litt mer sammenhengende, noe jeg absolutt tror Respawn kan få til.

Diablo IV

Sjanger: Action/rollespill
System: PC, PlayStation 4/5, Xbox One, Xbox Series X/S
Utvikler: Blizzard Entertainment
Kommer: 6. juni 2023

Diablo IV
Blizzard Entertainment

Det er en svær greie når Blizzard slipper oppfølgere til de store seriene sine, og i år er det Diablo som står for tur. Selv om Diablo 3 fikk en litt famlende start syns jeg Blizzard klarte å redde inn spillet etter en stund, og jeg er fortsatt glad i spillet. Det virker som en viss andel av spillerbasen enten ga opp Diablo, eller rømte til Path of Exile underveis, men det er mye ved Diablo IV som kanskje ser ut som det kan hente tilbake noen gamle tilhengere.

De fargerike og opplyste områdene fra Diablo 3 virker nå til å være et glemt kapittel, for i det fjerde spillet er alt bekmørkt og dystert - akkurat som det skal være i Diablo. Jeg har sett alt jeg har kommet over av video fra det kommende spillet, og det er egentlig lenge siden jeg har hatt så høye forventninger til et Blizzard-spill. Nå har vi nylig både fått en fin oppussing av gamle Diablo 2, og et... litt mindre fint mobilspill i form av Diablo Immortal, så jeg føler egentlig at det kan gå litt begge veier denne gangen. Klassene i spillet ser kule ut, og stemningen virker til å være på plass, så det blir i alle fall spennende å se hvordan selve spillet ender opp når det lanseres til sommeren.

Spider-Man 2

Sjanger: Action
System: PlayStation 5
Utvikler: Insomniac Games
Kommer: Høsten 2023

Spider-Man 2
Sony

Insomniac har blitt en pålitelig og trygg utvikler for Sony. De har allerede sluppet 2 knallgode spill siden PlayStation 5-lanseringen, og jeg har høye forventninger til det neste. Siden de allerede har etablert sine egne gode tolkninger av Peter Parker og Miles Morales, og bygget opp et godt rammeverk for å fortelle Spider-Man-historier er jeg egentlig mest spent på å se hvordan spillmekanikkene er videreutviklet denne gangen.

Det beste med de forrige spillene var å svinge seg rundt i New York mellom oppdrag, med noen avbrudd for å lete etter samlegjenstander og sideoppdrag. De åpne verdenene deres er kanskje av den mer tradisjonelle sorten, men det var svingingen mellom hustak som gjorde at jeg bare ville spille mer og mer. Jeg regner med at svingingen i Spider-Man 2 også kommer til å fungere bra, men det blir jo litt spennende å se om de legger til noe nytt og gjør det enda bedre. Ikke minst blir det spennende å se hva slags endringer de gjør med den åpne verdenen.

Spiller du fortsatt bare i New York, og har de i så fall lagt til nye deler av byen for å ikke bruke det samme kartet enda en gang? Er det kanskje lov å håpe at det trekkes inn noen parallelle universer i samme gate som det nyeste Ratchet and Clank-spillet? Jeg har full tillit til de flinke folka i Insomniac.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl

Sjanger: Action
System: PC, Xbox Series X/S
Utvikler: GSC Game World
Kommer: 2023

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
GSC Game World

Spillutvikling er aldri lett, men det siste spillet på lista blir laget i litt andre omstendigheter enn de andre. Det gjør vondt å tenke på at flere av utviklerne som jobber på det nye Stalker-spillet må gjøre det fra bomberom mens Ukraina kjemper for sin egen eksistens. Hvilke dataspill man ser frem til blir brått en ganske triviell diskusjon når det blir satt opp den mørke virkeligheten Kyiv-baserte GSC Game World lever i.

Jeg må likevel si at Stalker 2 ser ut som et lovende skytespill. Jeg har ikke så god kjennskap til serien fra før av, men videoene som har kommet fra det nye spillet vitner om et dystert, brutalt, og teknisk imponerende spill, med stor frihet til velge spillestil. Ubehagelige lydbilder og utforsking av stemningsrike områder ser ut til å være en stor del av opplevelsen, men jeg syns også at kampene ser veldige intense og bra ut. Ifølge studioet er fortsatt planen å holde seg til lanseringsvinduet 2023. Jeg ser frem til å støtte utviklerne, og oppleve spillet de har jobbet på.

Siste fra forsiden