Intervju

HW-LAN-arrangør svarer leserne

Det er kun få dager igjen til HW-LAN 2006 braker løs på Fornebu. Her er svar på alt dere har lurt på om høstens store datatreff.

Side 1
Side 2

Ettersom Trackmania Nations har blitt et kjempepopulært spill, som enda vokser, hvordan kan dere unngå å ha en konkurranse i dette spillet?

– Vi har ikke unngått Trackmania Nations, men vi måtte ta et valg over hvilke spill vi skulle ha konkuranser i under HW-LAN. Ettersom dette er første året vi arrangerer, så vil vi plukke opp en del informasjon underveis om hva som kan være morsomt og ha konkurranse i, og hva som ikke fungerer så godt. Det vil dessverre alltid være slik at vi ikke kan ha konkuranser i alle spill som er populære.

Brannvesenet, sikkerhetsstaben og deltakere er nok glad for de store nødutgangene.

Jeg ser at dere har tenkt å samarbeide med Forsvaret, Heimevernet osv. for å skaffe telt eller lignende som folk kan overnatte i. Da håper jeg virkelig ikke at dere mener at vi som kommer på LAN-et må ligge i overfylte 7-mannsduker og legge opp til en forrykende pølsefest?

– For oss som LAN-arrangør ville det være et mareritt å prøve å administrere og garantere sikkerhet i ørten små telt. Det store soveteltet på The Gathering var en suksess, så denne ideen stjeler vi.

Hvordan skal dere ta hånd om sikkerheten rundt HW-LAN?

– Stort spørsmål. Noen av svarene finner du nok ved å lese "For foreldre" på LAN-sidene. Vi kommer til å ha et sikkerhetsstab på 54 mennesker som minimum. Her mangler vi noen få enda, så det kommer nok en siste runde på rekruttering her. Først må vi gå gjennom og se at alle som har søkt har blitt vurdert. Vi mangler ca 15-20 av disse 54 i dag. Personlig vil jeg gjerne opp på 60-70 i sikkerhetsstaben. Kortere vakter og mer moro for alle ansvarlige er målet.

Hva slags mat vil bli solgt?

– Fra brus og godteri til lapskaus og gryterett. Det blir nok også porsjonspakker av skinke, ost, syltetøy og annet pålegg samt brødskiver og rundstykker. Brus og godteri vil prises normal kioskpris, sunn mat skal prises etter prinsippet lavest mulige pris. Dvs. ingen fortjeneste, kun for å dekke inn svinn, mat til de som arrangerer og rene innkjøps- og kjøkkenkostnader. Her håper vi å få på plass en ren matsponsor for å ytterligere redusere prisen på mat for deltakerne.

"Vi kommer til å ha et sikkerhetsstab på 54 mennesker som minimum (...) Personlig vil jeg gjerne opp på 60-70 i sikkerhetsstaben."

Hvordan blir nettverket satt opp? Håper ikke dere stenger noen "viktige" porter som MSN osv? Hva slags hastighet får vi internt og eksternt?

– Internetlinja til HW-LAN 06 vil være på 1 Gbit. Det vil være Gbit-linker til alle bord, og 100 Mbit til hver enkelt deltaker. Dette vil sørge for at hastigheten blir bra. Vi kommer til å blokkere noen porter som kan skape problemer. Dette gjelder f.eks. SMTP-porten, den du normalt bruker når du sender e-post fra din PC. Dette er dessverre noe som kan sørge for at virus/ormer/trojanere spres i rekordfart på et LAN hvor hastigheten på nettverket er høy.

Har dere trådløst nettverk tilgjengelig på LAN-et?

– Ja, det blir høykapasitets WLAN.

Hvordan blir det med parkering? Er det planlagt noe? Blir det plassert ut vakter som passer på kjøretøyene, siden det er mye kriminalitet i Oslo?

– IT Fornebu og selskapene her ute har vist en velvilje og et samarbeid som langt overstiger hva selv en ukuelig optimist som jeg trodde. Vi klarer et par hundre biler uten å bli svette. Vi har ikke tenkt på noen bilvakter, men det kommer noen rå biler og bilfanatikere som sikkert ikke tillater at bilene blir tullet med. IT Fornebu er ganske skjermet for kriminalitet. Det er også såpass langt til Oslo at vi slipper "hjem-fra byen-litt-misfornøyd-med-kvelden-bil-knusingen".

Ett av flere tilgjengelige simulatorrom

Kan de som har bærbare PC-er leie seg en skjerm under LAN-et?

– Ja, det kan de. Takket være Enviroment AS har vi tilgang på 150 CRT-skjermer, og enda flere hvis det er et behov. Skjermene leies ut mot et depositum på 300 kroner, ved tilbakelevering får man tilbake 250 kroner. Dette blir da en leiepris på 50 kroner, eller kjøpspris på 300 kroner. Mer informasjon finner du i denne artikkelen.

Hvor mange ting som f.eks. stikkontakter, vifter, lamper osv kan man ha med seg?

– "Regelen" er; dersom du ikke kan koble det i USB-porten bør du heller la det være hjemme. Ta gjerne med haugevis av stikkontakter, så kan du kanskje få deg en ny venn ved å låne bort til din nabo som glemte det. Deltakerne får 1,5 amper. De som bruker lange spoler/sneller som stikkontakt MÅ HUSKE å trekke ut all ledningen. Disse snellene er kjent for å smelte dersom man ikke drar ut alt.

Hvordan blir det med tilgang til do/dusj og lignende? Siden vi skal være i en hangar er vel ikke mulighetene for f.eks ta seg en dusj så enkel?

– Det blir god tilgang på dusj. Vi har den tradisjonelle løsningen, men det blir et stykke å gå. I tillegg kommer en utradisjonell løsning som vi tror og håper mange vil like. Ta med badebukse og håndkle! Toalettene jobber vi fremdeles med. Akkurat disse blir nok ikke så spennende. Her er mulighet for rengjøring, tilgang og ikke minst kostnad for arrangøren det viktigste.

Hvor langt blir det mellom hver rad?

– 2 meter, pluss/minus noen centimeter avhengig av hvor flinke vi er når vi monterer.

Kunne det blitt mulig å ha lignende HW-LAN andre plasser, som for eksempel i Stavanger? Når får man vite hvordan det blir med skyss til og fra HW-LAN?

– Med et suksesfullt HW-LAN på Fornebu er det meningen at vi skal besøke flere steder i landet, og det kan bli aktuelt med LAN ulike steder på samme tid. Hvorifra tenker du skyss? Ifra Lysaker/Oslo eller andre byer? Her vet jeg deltakerne gjør mye selv. Benytt forumet for mer informasjon.

"Med et suksesfullt HW-LAN på Fornebu er det meningen at vi skal besøke flere steder i landet, og det kan bli aktuelt med LAN ulike steder på samme tid."

Jeg og noen venner av meg leker med tanken på å ha et lite LAN her hvor jeg bor en eller annen gang til høsten med en øvre grense på 25 stk deltakere. Har dere noen tips til hva vi bør være på vakt mot, være seg hvor mye strøm vi må regne med eller spesielt nettverks utstyr osv?

– Med en øvre grense på 25 deltakere er det ikke så mye som kan gå galt. Sannsynligvis er dere alle venner/bekjente så toalett, mat og søvn lar seg sannsynligvis løse ved å prate sammen. Strøm er viktig, spesiellt siden datastrøm er mer ”ustabilt” eller ikke i fase som min strømsjef sier. Når det er sagt vil de fleste selskapslokaler og samfunnshus takle dette. Vi skviset inn 70 mann på et samfunnshus i Asker uten noe problem.

– Men vær klar over at vannkokere og mikrobølgeovner ikke bør stå på samme krets som servere eller PC-er, da kan det raskt bli svart. Dersom man satt grensen til 24 deltakere passer det fint med flere switcher. Internettilgang blir nok noe mer begrenset enn mange selv har hjemme, med mindre dere har skikkelig gode kontakter hos leverandører da.

– Første gang dere arrangerer bør dere kjenne de andre deltakerne. Det er også greit å ha noen voksne i nærheten som kan være ”bakvakt” ved telefonen. Dere kan ha uflaks og ha LAN samtidig som at bygdas svarte får har fest i nabohuset. Dersom dere selv er bygdas svarte får, er det naturligvis ikke noe problem.

Igjen takker vi Claes Halvorsen og Espen Thomassen fra Admin Crew for at de stilte opp på intervjuet. For mer informasjon om HW-LAN 2006 anbefaler vi en titt på vårt tidligere intervju, eller det offisielle nettstedet.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden