Anmeldelse

The King of Fighters '98 Ultimate Match

Ikke alt nytt er bedre

Klassikeren er vekket til live, men resultatet er ikke uten skavanker.

Spillet som regelrett populariserte slåssespill på begynnelsen av nittiallet er det velkjente Street Fighter II. Men på den samme tiden var SNK i full gang med sin egen rekke av titler som Fatal Fury og Art of Fighting. Noe senere kom deres gullegg, The King of Fighters, som forøvrig låner karakterer fra begge de to nevnte seriene, og ble utgitt årlig fra og med 1994.

Trailer til spillet.

Seriens fire første iterasjoner kulminerte i The King of Fighters '98, som senere fikk tilnavnet Dream Match ettersom det samlet de aller fleste karakterene fra serien. Denne reviderte utgaven, Ultimate Match, ekspanderer det klassiske spillet med enda flere karakterer, nye moduser og noe ny funksjonalitet.

Dyptgående og hardtslående

På sitt mest grunnleggende har også dette spillet mange likheter med andre populære spill fra sjangeren. Du har slag og spark i forskjellige styrker, samt spesialmanøvre som du oftest får ved å kombinere sirkelbevegelser og presise knappetrykk. En del av disse virker til og med lånt fra andre serier, slik som nettopp Street Fighter. Ved nærmere inspeksjon blir det derimot tydelig at The King of Fighters '98 har en rekke små, men viktige finesser som får spillet til å skille seg ut.

Spillmekanikken er meget detaljert, og du kan med stor presisjon kontrollere din figurs bevegelser og finter. Du har for eksempel muligheten til å hoppe i flere variasjoner av høyde og lengde, rulle forbi både motstandere og prosjektiler, samt raskt dukke til siden for å unngå et innkommende angrep. I tillegg har hver karakter et bredt utvalg egne ferdigheter å ta i bruk, noe som betyr at de er både allsidige og uforutsigbare.

Spillhastigheten er dessuten meget høy og man kan lett bli overkjørt av motstanderen dersom man er uforberedt. Det skal også sies at den kunstige intelligensen vil gi deg hard medfart på selv de enklere vanskelighetsgradene.

Tre ganger så mye konflikt

Det mest unike med The King of Fighters er imidlertid at hver spiller kan kontrollere et lag på tre figurer, og selv om du har muligheten til å spille kamper en mot en, er det disse lagkampene som virkelig kjennetegner spillet.

Du velger i forkant av hver kamp hvilken rekkefølge du vil at dine figurer skal opptre. Hver runde utspiller seg da en mot en hvor vinneren går videre til neste runde, mens taperen blir slått ut. Slik fortsetter kampen videre til alle figurene på et lag er beseiret. Dette kombineres med den avanserte kampmekanikken, og resultatet er et spill du kan bruke veldig lang tid på å mestre.

Ettersom det originale spillet allerede er meget bra, burde en relansering på moderne konsoller ganske enkelt være enda bedre. Men dessverre gjør Ultimate Match like mye for å forkludre spillet som for å forbedre det. Først og fremst ved å være meget uoversiktlig og til tider regelrett uforståelig.

Ditt første møte med spillet er menysystemet, som både presenterer og navngir de tilgjengelige mulighetene ypperst dårlig, og denne trenden fortsetter også videre utover i spillet. Oversettelsen er jevnt over dårlig, og i noen tilfeller ikke-eksisterende. Arkademodusen i Ultimate Match er eksempelvis kun på japansk, til tross for at den originale versjonen av spillet inneholder mulighet for engelsk tekst.

Spilleren får også anledning til å tilpasse kampstilen til figurene slik som det passer deg best, men ettersom det også her mangler oversettelse må du prøve deg en del frem før du finner ut av det.

Gammelt, men stilig

Grafisk og lydmessig er spillet stort sett uforandret på elleve år, noe som enten kan oppleves sjarmerende eller utdatert, alt etter hvordan du selv forholder deg til slikt. Figurene ser relativt bra ut til tross for at mange av dem er hentet fra tidligere utgivelser i serien, og du har hele seks grader av grafiske filtre til disposisjon som bestemmer hvor klare eller diffuse de skal se ut.

Arenaene hvor kampene foregår er mer imponerende, med store mengder detaljer og animasjoner som får dem til å føles svært levende. Lyden er også bra, tatt i betraktning at den stammer fra 1998. Karakterene har klar tale, slageffekter høres tilstrekkelig hardtslående og musikken gjør en god jobb med å drive kampene frem.

Skulle du ønske å prøve ferdighetene dine mot andre over Xbox Live så kan du nokså forutsigbart gjøre det i tilfeldige eller rangerte kamper, men hoveddelen av spillerbasen ligger for øyeblikket i sistnevnte.

Om du våger deg ut på denne arenaen vil du oppleve at dine motstandere generelt sett vil være meget rutinerte, og om du ikke er veldig kjent med spillets finesser kan du forberede deg på nederlag inntil du blir det. Et system for å føre sammen motstandere av jevn ferdighet hadde vært ønskelig. Det bør også nevnes at nettkoden ikke er noe å skryte av, og at du kan komme til å oppleve treghet dersom ikke begge spillere har en overtruffen tilkobling.

Konklusjon

Det finnes alltid en underliggende risiko når man skal tukle med gårsdagens glansspill, og denne relanseringen er et eksempel på at ikke alt som er nytt er bedre. Heldigvis er den grunnleggende mekanikken intakt, og du kan til og med velge bort de nye forandringene ettersom det originale spillet følger med i uberørt form. Men til tross for noen uheldige feil vil du antageligvis velge å spille Ultimate Match på grunnlag av de nye figurene og muligheten for å spille over nettet. Det er derfor synd at den nye presentasjonen ikke er like forseggjort som spillmekanikken fra nitti-tallet.

Utfordringen med å sette en karakter på The King of Fighters '98 Ultimate Match ligger nettopp i at den grunnleggende mekanikken ved kampsystemet er meget god, samtidig som at Ultimate Match gjør lite for å modernisere spillet eller gjøre det mer tilgjengelig for utenomforstående. Om du ønsker et omgjengelig spill som arena for et og annet slagsmål mellom deg og kameratene dine, uten at dere trenger å legge for mye øvelse i det, så finnes det bedre alternativer på markedet. Men for kjennere av sjangeren eller de som ønsker å bli det, tilbyr denne relanseringen på et dyptgående kampsystem og nok av utfordringer.

Et helt nytt spill i The King of Fighters-serien kommer allerede 28. august. Det finnes neppe en bedre måte å lade opp enn med et stykke historie fra seriens glanstid. Dette er dessuten den billigste måten du kan gå til anskaffelse av denne klassikeren. Spillet er tilgjengelig på Xbox Live Marketplace for 800 Microsoft-poeng.

Alle skjermbildene i denne saken er gjengitt med tillatelse fra nettstedet neXGam.de.

Siste fra forsiden