Jack Thompson angriper Valve

Antispillaktivisten er tilbake.

Amerikaneren Jack Thompson har vært en torn i spillindustriens side i flere år. Som advokat brukte han tilsynelatende tiden sin på å anklage spill for å være ansvarlig for det meste som er galt her i verden, og han brukte såpass ufine midler i sin kamp at han endte opp med å miste hele advokatlisensen sin.

Dette førte til en stund med stillhet, men nå har han funnet formen igjen. Denne gangen har han siktet seg inn mot Valve, etter at en gruppe hobbyutviklere har laget en rimelig smakløs modifikasjon for Source-motoren. Modifikasjonen heter School Shooter: North American Tour 2012.

Thompson har sendt et åpent brev til Valve-sjef Gabe Newell, hvor han blant annet sier følgende:

– Du vet eller bør vite at de moralske dvergene hos Checkerboarded Studios har skapt en modifikasjon for ditt selskaps Half-Life-spill, som de kaller School Shooter: North American Tour 2012. Denne modifikasjonen er en fullskala simulator av Columbine-massakren, som ikke kan fungere uten ditt selskaps assistanse og samtykke.

School Shooter-modifikasjonen.

For ordens skyld bør det påpekes at så lenge Valve har åpnet opp spillmotoren sin for modifisering, har de ingen mulighet til å bestemme hva folk eventuelt bruker disse mulighetene til. Thompson fortsetter imidlertid i vanlig stil:

– Som du enten vet eller bør vite, ble drapssimulatoren Half-Life spilt tungt av, og ble derfor et treningsverktøy for, a) tenåringen Robert Steinhauser, som i Erfurt i Tyskland stod bak den verste skolemassakren i europeisk historie og b) Seung-Hi Cho, som på Virginia Tech University stod bak den verste skolemassakren i verdenshistorien.

Thompson har tydeligvis glemt at politiet ikke fant et eneste spill i Seung-Hui Chos eie, og at det ikke er kjent om han faktisk hadde spilt spillet eller ikke. Jack Thompson har forøvrig hatt for vane å komme på banen etter tragiske skyteepisoder, og uten bevis anklage spill for å ha påvirket gjerningsmennene.

I sitt åpne brev hevder Thompson at Valve har muligheten til å sette en stopper for Shool Shooter-modifikasjonen, og at de umiddelbart må gjøre det. Fristen hans gikk ut på fredag, og det er ikke klart hva han eventuelt planlegger å gjøre videre. Valve har ikke kommentert saken.

I løpet av sin mangeårige karriere har Thompson forøvrig også angrepet rap-musikk og den amerikanske statsadvokaten Janet Reno.

Upopulær modifikasjon

School Shooter-modifikasjonen har forøvrig også fått kritikk fra andre hold. Organisasjonen Gamers' Voice kjemper for spillernes rettigheter og spillenes plass i samfunnet. Til nettstedet Beefjack sier de følgende om School Shooter:

– Målet bak dette spillet ser ut til å være kontroversen i seg selv, og dermed oppmerksomheten skaperen vil få. Det er frustrerende for oss, som en gruppe som forsøker å vise at spill er et intelligent, tankevekkende og artistisk medium, å bli motarbeidet av folk innenfor industrien som mener det er akseptabelt å produsere et moralsk forkastelig spill som glorifiserer skolemassakrer.

Modifikasjonen har også blitt fjernet fra det populære nettstedet ModDB. Du kan lese et intervju med skaperen av School Shooter hos The Escapist.

Les også: Feature: Det første kontroversielle spillet

Siste fra forsiden