Feature

Ukens nettutgivelser (uke 16)

Jagerfly og lastebiler

En god uke for de som liker jagerfly, lastebiler og PC-klassikere fra nittitallet.

Denne utgaven av ukens nettutgivelser inkluderer også forrige ukes Nintendo-spill, samt noen PC-spill som vi ikke fikk dekket i forrige uke. Men vi begynner som vanlig på Xbox 360.

After Burner Climax (Xbox 360 og PS3).

Xbox 360

Microsofts boks har fått to utgivelser denne uken, og begge er av den spennende typen. Først har vi After Burner Climax, som er et flyspill som bygger på arkadespillet After Burner. Her får du styre tre kampfly (F-14D Super Tomcat, F-15E Strike Eagle eller F/A-18E Super Hornet) gjennom tjue oppdrag lagt til varierte og fargerike områder verden rundt. Valgene du tar og om du lykkes med diverse spesialoppdrag avgjør hvilken retning historien utfolder seg i. Spillet leverer massevis av action i lufta, og kommer også til PS3.

Puzzle Chronicles (Xbox 360, DS og PSP).

Spill nummer to er Puzzle Chronicles, fra skaperne av Puzzle Quest. Her spiller du en barbar i ørkenimperiet Asharin. Folket ditt har blitt kidnappet av en despotisk fyrste, og jobben din er selvsagt å befri dem og banke skurken. Spillet foregår på samme måte som de andre utgivelsene i Puzzle-serien, og blander rollespill med gåteløsning. I kamp må du plassere juveler med samme farge side ved side, for å aktivere spesielle angrep. Seier belønnes med erfaringspoeng og muligheten til å lære nye spesialangrep. Spillet finnes også til DS og PSP, og kommer til PS3 og PC etter hvert.

Lead & Gold (PS3 og PC).

PlayStation Network

After Burner Climax har også kommet på PS3. Se 360-delen for mer info.

PS3 har også fått skytespillet Lead & Gold: Gangs of the Wild West. Dette spillet foregår i westerntiden, og lar deg oppleve alt fra dueller midt i en støvete nybyggerby til et intenst bankran. Spillet har et sterkt flerspillerfokus, og det ser ut som de fleste scenariene er designet for lagbasert kamp. Det blir imidlertid mulig å spille mot datastyrte lag, enten alene eller i samarbeid med andre. Lead & Gold kom til PC i forrige uke.

Hamsterball Unleashed (PS3).

Sist ut av de større PS3-titlene er Hamsterball Unleashed. Dette spillet er en omfattende videreutvikling av indie-klassikeren Hamsterball på PC (som tilsynelatende ble relansert under navnet Zhu Zhu Pets i forrige uke), og målet er å rulle en ball gjennom labyrintaktige omgivelser fulle av kreative hindringer. Du har selvsagt ikke uendelig tid på deg; snarere tvert i mot, dette er en frenetisk kamp mot klokken. To spillere kan spille via delt skjerm.

Monsters (Probably) Stole My Princess (PS3 og PSP).

Så har vi et par "minis"-spill som fungerer både på PS3 og PSP. Av disse er det Monsters (Probably) Stole My Princess som har det morsomste navnet, og derfor får æren av å komme først. Her spiller du en prins som oppdager at prinsessen hans er borte, og som automatisk antar det er monstrene som har kidnappet henne. Uten bevis legger han så ut på en todimensjonal, sideskrollende reise hvor han hopper fra plattform til plattform og banker opp alt han kommer over av monstre.

Les også
Anmeldelse: Rig'n'Roll

Bowling 3D er "minis"-spill nummer to, og det dette spillnavnet mangler i av originalitet tar det igjen med praktisk nytte. Her må du bowle - i 3D. Sist ut på PSN er PSOne-spillet Disney’s Atlantis: The Lost Empire. Hele PSN-oppdateringen finner du hos Sony.

Bloons (PSP, iPhone og Wii).

Wii og DSi

Her er de to siste ukenes Nintendo-utgivelser. Vi starter med Bloons, et Wiiware-spill som stammer fra iPhone (og som også er tilgjengelig som "minis"-utgivelse på PSN). Her må du poppe ballonger. Ryktene vil ha det til at det er rimelig elendig, så vi hopper videre til neste spill.

Rage of the Gladiator (Wii).

Rage of the Gladiator er et førstepersons slåssespill hvor du spiller en sint gladiator som må duellere med fæle (og ofte overnaturlige) motstandere i arenaen. Spillets grunnmekanikk minner om klassikeren Punch Out, og nøkkelen til suksess ligger i å studere motstanderen, blokkere angrepene hans og slå tilbake i det han er mest sårbar. Spillet har tre forskjellige kontrollsystemer, og støtter MotionPlus for ekstra presisjon.

The Will of Dr. Frankenstein (Wii).

I det siste WiiWare-spillet denne gangen, The Will of Dr. Frankenstein spiller du Frankie, som må hjelpe din gamle onkel, en viss Dr. Frankenstein, å bygge en mystisk maskin. For å få dette til må du utforske fargerike omgivelser på jakt etter spesielle skyer og andre ting som kan brukes i konstruksjonen.

Virtual Console har også fått noen nyheter siden sist. Indiana Jones' Greatest Adventure (SNES) følger Indiana "it belongs in a museum" Jones gjennom eventyrene fra de tre filmene, mens Mega Man 4 (NES) er nok et hyggelig plattform/actionspill med den kjente japanske spillhelten.

Game & Watch: Donkey Kong Jr. (DSi).

Så over til DSi, som har fått haugevis av utgivelser. Vi starter med tre nostalgiske utgivelser i Game & Watch-serien (DSi-versjoner av de håndholdte spillene Nintendo startet med på åttitallet). Denne gangen er det sjongleringsspillet Ball, plattformspillet Donkey Kong Jr. og hukommelsestreneren Flagman som er i salg. Hvor er Mario Bros, Nintendo?

En annen nostalgisk utgivelse er Earthworm Jim. Dette er en nyversjon av SNES-spillet ved samme navn, men med mange nyheter for DSi. Hjelp den tøffe meitemarken Jim å redde verden igjen. Så har vi Flipper, som ikke handler om delfinen ved samme navn, men en gutt som må redde gullfisken sin. Dette isometriske plattform/hjernetrimspillet virker faktisk rimelig interessant, fordi det lar deg manipulere omgivelsene på mange spennende måter (ved hjelp av noe så uvanlig som voxel-teknologi). Du kan sprenge dem i stykker, bygge nye plattformer og mye mer.

Flipper (DSi).

Mr. Driller-serien er populær, og nå har DSi fått sitt eget tilskudd i serien, i form av Mr. Driller: Drill till you Drop. Her må du drille deg stadig dypere i spillets 40 nivåer, og samle verdifulle steiner på veien. Så har vi Combat of Giants: Dinosaurs - Fight For Survival, hvor tre forskjellige typer dinosaurer må slåss mot hverandre i tredimensjonale miljøer, og hvor du kan skreddersy dinoen din mellom rundene.

Neste spill ut er Pocket Pack: Words & Numbers, en samling ord- og puslespill. Den inneholder følgende spill: Anagrams, Sudoku, Kakuro, Word Cubes og Word Guess. Så har vi System Flaw Recruit, som bruker DSi-kameraet på en spennende måte. Ved hjelp av kameraet blir nemlig de virkelige omgivelsene dine bakteppet for en kamp mot virtuelle monstre, og du må bevege deg rundt i virkeligheten for å overvinne dem. Sist ut er myPostcards, som er et nytteprogram som lar deg lage postkort.

The Misadventures of P.B. Winterbottom (PC og Xbox 360).

PC

Vi starter PC-samlingen med The Misadventures of P.B. Winterbottom (tidligere lansert på Xbox 360), som følger eskapadene til en tidsreisende paityv. Han må reise i tiden for å stjele paier, og kjempe ikke bare mot paienes eiere, men også tidligere og fremtidige versjoner av seg selv (som vil ha de samme paiene). Spillet har fått mye skryt for sitt friske gameplay, og virker i tillegg å ha en svært sjarmerende presentasjon. Spillet er i salg på Steam.

Rig'n'Roll (PC).

Så er det tid for lastebiler. Rig'n'Roll skulle opprinnelig bli lansert i 2004, men etter en liten forsinkelse på seks år er det nå ute. I dette lastebilspillet må du frakte varer rundt i California, i konkurranse med mer eller mindre skruppelløse lastebileiere. Underveis må du løse oppdrag, utvide virksomheten og finne snarveier mellom byene. Tenk deg Elite eller X, bytt ut romskipene med lastebiler, og vips så har du Rig'n'Roll. Spillet er i salg på en rekke portaler (og lanseres også i butikk etter hvert).

UK Truck Simulator (PC).

Om du ikke liker arkadepreget (eller klimaet) i Rig'n'Roll, kan du prøve deg som lastebilsjåfør i Storbritannia. I UK Truck Simulator er målet omtrent det samme som i Rig'n'Roll - tjen penger på å frakte varer på Storbritannias veier. Husk å følge fartsgrensene og reglene for hvilepauser. Og for all del, ikke kjør på feil side av veien. Spillet er i salg i butikk i Storbritannia.

Hypertankz (PC).

Hvis dette regelfokuset høres kjedelig ut, kan du teste Hypertankz, et arkadespill der du kontrollerer en futuristisk stridsvogn og må samle sammen flagg mens du angripes av kanontårn og andre stridsvogner.

Alternativt kan du teste Out of the Park: Baseball 11, som kom ut for en liten stund siden. Dette er et managerspill hvor den amerikanske nasjonalsporten er i sentrum, og her skorter det ikke på detaljene.

Outcast (PC).

Vi nevner også Perished: The Zurkez Project, et snike/actionspill der du må bruke nærkamp for å kvitte deg med fienden. Spillet ser ikke særlig fancy ut, men prisen står i alle fall i stil til utseendet.

Blood (PC).

Dette har vært en rimelig ekstrem uke på Good Old Games. De har riktignok kun gitt oss tre utgivelser, men alle er genuine klassikere. Først ut er Outcast, et åpent actioneventyr som virkelig fortjener betegnelsen "episk". Her er du strandet i en fremmed verden hvor befolkningen underkues av onde herskere, og får stor frihet til å oppnå målene dine som du vil (dette er forresten ukens andre utgivelse som bruker voxel-teknologi, artig nok).

Neste utgivelse er One Unit Whole Blood. Bak det litt kryptiske navnet finner vi førstepersons skytespillet Blood ("I live... again!"), som imponerte sokkene av oss på nittitallet. I tillegg får vi to små utvidelser.

Master of Orion 1 & 2 (PC).

Sist ut er Master of Orion 1 og 2, lansert i en og samme pakke (som er så billig at det å kjøpe den nesten føles som å stjele). Dette er kanskje tidenes mest populære romstrategispill, og her kan du regne med time etter time med imperiebygging i rommet.

Flere spill finner du hos PlayFirst, Big Fish Games, iWin og Reflexive Arcade.

Lord of Ultima (web).

Gratisutgivelser

Husker du Ultima-spillene? Richard Garriots fabelaktige rollespill fengslet en hel generasjon gamere, og mange sørger seriens bortfall. Men navnet lever i det minste videre, og hvis du liker onlinebaserte strategispill kan du teste Lord of Ultima, som er utviklet av selskapet bak SpellForce og BattleForge (med The Settlers-skaper Volker Wertich i spissen).

Kelvin's Space Ranch (web).

Hvis du har yngre spillere i familien kan du ta en titt på Kelvin's Space Ranch, hvor målet er å drive en futuristisk gård. I tillegg til å underholde, vil det lære spillerne om hvordan man skal ta vare på dyr og andre relaterte ting.

Neo Aquarium er et japansk spill hvor handlingen foregår i virtuelle akvarier. Her må diverse skalldyr kjempe mot hverandre, til døden skiller dem ad. Info og instruksjoner, samt nedlastningslenker, finner du hos Indiegames.

Adventures in Time (C16).

Commodore C16 ble aldri tidenes mest populære format, men noen lager fortsatt spill til maskinen. Adventures in Time er et lekkert lite plattformspill som kan spilles på ekte maskinvare eller emulatoren Vice.

Dette er strengt tatt ikke spill, men vi tar dem med likevel: Stone Giant er en teknologidemo som demonstrerer Bitsquid-motoren, mens folkene bak det kommende skytespillet Miner Wars har gitt ut en lekker liten benchmark.

Poto & Cabenga (web).

Litt nettmoro til slutt: Top Hero er et strategisk spill der du må kvitte deg med irriterende helter som prøver å komme seg inn i grotten din (nesten som en brettspillvariant av Dungeon Keeper), mens Time Paradox er et hjernetrimspill der du må bruke tidsmaskiner for å oppnå målene dine. Poto & Cabenga er et morsomt (men forvirrende) lite spill hvor du kontrollerer to figurer ved hjelp av én knapp.

Det var det for i dag. Les forrige ukes oppsummering hvis du har behov for mer digitalt distribuert moro.

Siste fra forsiden