Anmeldelse

Kirby’s Adventure Wii

Bli med tilbake til Drømmeland.

Hva får du hvis du putter ben, luffer og ansikt på en rosa ball? Hvis du svarer «det nyeste kunstverket fra husets treåring» er jeg tilbøyelig til å gi deg rett. Men vi skal faktisk frem til den sultne og sjarmerende Kirby.

En stort enklere konstruert figur skal man lete lenge etter. Likevel har denne enkle figuren mer liv og personlighet enn de fleste realitydeltakere til sammen. Kirby er rett og slett en stjerne, og et genialt eksempel på at man ikke alltid trenger så mye staffasje.

Spillet som aldri kom

Det var ingen selvfølge at det ble et gjensyn med Kirby i Kirby’s Adventure Wii. Spillet ble opprinnelig annonsert som en GameCube-tittel i 2005. Deretter ble det sagt at det skulle lanseres til Wii, men det varte og rakk, og etter hvert ble det antatt at spillet var skrotet.

Bli med til Kjeksmark.

Årene gikk, og det var først tidligere i år at det ble bekreftet at Kirby’s Adventure Wii likevel ville lanseres. Spillet er det første tradisjonelle Kirby-plattformspillet til en stuekonsoll på over ti år, hvis vi ser bort fra fjorårets noe uortodokse (men nydelige) Kirby’s Epic Yarn. Sistnevnte startet for øvrig tilværelsen som et helt annet konsept, før Nintendo tilbød utvikler Good-Feel Kirby-lisensen.

Men nå er det altså har. Har drømmelandet mistet sin sjarm, eller har dette vært verdt ventetiden?

Kirby til unnsetning

Det er en rolig og fredelig dag på planeten Popstar og vår helt Kirby benytter anledningen til å pleie litt sosial omgang med vennene sine. Men idyllen selvsagt varer ikke lenge. Et romskip-skip kommer styrtende fra himmelen og kræsjlander midt på den stjerneformede planeten.

Hjelp Magolor å finne de savnede romskipdelene.

Hjelpsom som han er, melder Kirby seg til tjeneste. Magolors romskip, Lor, har nemlig mistet fem deler i kræsjet, og det er opp til vår rosa venn å spore disse opp igjen. Som takk for hjelpen tilbyr Magolor Kirby og vennene hans en gratis tur til hans hjemplanet. Og det er jo fristende nok for en liten, rosa eventyrer.

Kirby’s Adventure Wii er et plattformspill av den gamle, gode sorten. Sideskrollende og brettbaserte eventyr er en formel som har holdt seg i snart 30 år og når det først gjøres riktig, blir det gjerne en fornøyelig affære. Heldigvis har HAL Laboratory, studioet bak Kirby-serien, temmelig stålgrep om sjangeren.

Spillet er bygget rundt to planeter, som igjen er delt opp i områder. I hvert av disse områdene finner du et knippe brett, hvor ett og ett må overvinnes for å kunne låse opp det neste. Sistebrett i hvert område består av en kamp mot en sjefsskumling, med tilhørende belønning dersom man lykkes.

Kirbys mange hatter

Kirby er som tidligere nevnt en sulten kar. Han sluker fiender som andre sluker kaffekopper om morgenen, og i likhet med kaffedrikkerne får Kirby mer futt av dette. Ved å inhalere fiendene, kan Kirby nemlig tilegne seg egenskapene eller våpnene fra disse.

Blant våpnene Kirby får anledning til å bruke, finner vi for eksempel sverd, pisk eller boomerang, og det er i tillegg ulike elementvåpen som ild, vann og is. Flere av våpnene kommer også i en supervariant, som lar deg ødelegge både fiender og omgivelser for å avdekke skjulte innganger og skatter.

KA-ZAAM!

Våpnene illustreres av at Kirby fysisk bytter hatter, noe som betyr at den rosa sjarmbomben rett som det er er utkledd som ninja, har hodet i fyr og flammer eller prydes av en grønn nisselue i tillegg til det blanke sverdet (en aldri så liten homage til Zelda-seriens grønnkledde sverdsvinger, kanskje?).

Den store variasjonen i egenskaper Kirby kan tilegne seg, gjør selve spillopplevelsen både allsidig og svært fornøyelig. Kirby tilbyr noe nytt rundt hvert hjørne, og det blir aldri kjedelig å prøve ut de ulike egenskapene. I tillegg er det rett og slett vanskelig å velge seg et favorittvåpen, for de har alle sine styrker og svakheter, og kan følgelig brukes til ulike formål.

Mest utfordrende er det likevel å plukke rett våpen til kampene dine. Før du når sjefsskumlingene, får du som regel velge mellom to-tre ulike våpen, og noen ganger trengs det et forsøk eller to før man gjør det riktige valget.

Samarbeid

I likhet med Kirby’s Epic Yarn, kan du også i Kirby’s Adventure Wii spille hele historiedelen sammen med en venn. Medspilleren din kan når som helst hoppe inn og ut av spillet, og det hele er både intuitivt og praktisk. At du denne gangen kan ha med deg opp til tre venner er også smart.

I motsetning til de fleste andre samarbeidsspill av denne typen, må Kirby og vennene hans dele på ekstralivene. Med andre ord er det en felles pott av ekstraliv for alle spillerne, men så lenge Kirby holder seg i live, må man i det minste ikke starte på nytt fra forrige sjekkpunkt dersom en kompis faller fra.

Kirby får god hjelp av vennene sine.

Det er verdt å merke at det kun er Kirby som kan sluke motstandere for å tilegne seg deres egenskaper. Kirbys venner har derimot andre særtrekk å spille på.

Selv syns jeg en slik flerspillerløsning som dette er helt glimrende, fordi det lar to eller flere mennesker dele en hel spillopplevelse – ikke bare en egen, spesifikk flerspillerdel. Det gjør spillopplevelsen betydelig mer sosial, og gir mange muligheter til samspilling, både blant venner, par og foreldre og barn.

I det stuestølske hjem er slikt ekstra velkomment, ettersom det betyr at jeg kan lure herr Stuestøl bort fra sitt fiktive verdensherredømme (takk, Sid Meier!) for å tilbringe litt kvalitetstid sammen foran TV-en isteden.

I tillegg til at to eller flere kan gå sammen om spillets hoveddel, har HAL Laboratory også slengt med et par minispill som låses opp etter hvert som man samler nok såkalte energikuler. Disse tilfører riktignok ikke spillopplevelsen det helt store, men all den tid det er valgfritt å spille, får det være opp til hver enkelt om de syns det er verdt å bruke tid på.

Med energikulene kan man også låse opp ulike utfordringer – ekstrabrett som man må komme seg gjennom fort nok og utnytte de spesifikke våpnene som er knyttet til nettopp den utfordringen. Utfordringene er akkurat passelig utfordrende, og byr på et lystig avbrekk fra selve historiedelen av spillet.

Sukkersøtt

Super-sverdet tar både fiender og omgivelser.

Jeg liker Kirby. Det er i det hele tatt vanskelig å la være. Skyld gjerne på det at jeg har to X-kromosomer, men ting som er søte og lager nusselige lyder finnes jeg ikke motstandsdyktig mot. Kirby går absolutt innunder denne kategorien, og spillfiguren har vært å regne blant mine favoritter i mange år.

Hele spillverdenen er så himla sukkersøt og pastellfarget. Det er som pandaunger, dovendyr og corgi-valper i ett, og jeg sluker det rått. Pent er det også, og jeg vil påstå at det er noe av det bedre jeg har sett på Nintendos stuekonsoll. Omgivelsene bugner av kreative krumspring, og presser maksimalt med futt ut av den noe utdaterte Wii-konsollen. Riktignok er designen ikke fullt så original og vimsete som i Kirby’s Epic Yarn, men det er ingenting som tyder på at dette opprinnelig var tiltenkt som et GameCube-spill.

Det er også vanskelig å ikke la seg sjarmere av hvor spillbart Kirby’s Adventure Wii er. Spillet er aldri spesielt utfordrende, men det er variasjon hele veien og spillet føles aldri kjedelig. Til det er det for morsomt å sveve rundt med Kirby og sluke slemminger.

Konklusjon

Kirby's Adventure Wii er det tolvte Kirby-eventyret siden 1992. Den joviale og sultne, rosa helten er et premieeksempel på hvordan enkel design kan holde i massevis når man bare tilsetter de rette ingrediensene.

Kirby-Link til unnsetning.

Som forventet tilbyr Kirbys tolvte eventyr et godt, gammeldags plattformspill. Vi serveres to verdener, delt inn i områder som igjen er delt i fem-seks brett per område. Ett og ett brett må overvinnes for å komme seg frem til sluttbrettet, hvor en sjefsskumling venter på deg.

Spillet kan i sin helhet spilles med opp til fire spillere, hvor hver spiller blir tildelt en egen figur med spesifikke egenskaper. Kirby er selvsagt hovedfiguren, og er etter min mening den spenstigste av dem alle.

Den rosa ballen kan nemlig sluke fiendene sine for å tilegne seg egenskapene deres. Den store variasjonen i de ulike egenskapene Kirby arver, fører igjen til en leken og svært variert spillmekanikk. Hele opplevelsen spillet byr på, er bent frem morsom og underholdende, og da gjør det ikke så mye at spillet aldri blir direkte utfordrende.

Kirby's Adventure Wii er rett og slett tvers gjennom koselig, og er et spill man blir i godt humør av.

Kirby's Adventure Wii ble utgitt 25. november til Nintendo Wii.

Les også: Anmeldelsen av Kirby's Epic Yarn Les også: Anmeldelsen av Kirby Mass Attack

Siste fra forsiden