– Lite sannsynlig at Sony iverksetter bruktspillsperre

Analytiker tror ting vil være normalt i en god stund enda.

I går meldte vi om Sonys nye patent som går ut på å blokkere bruktsalg ved å knytte hver unike spill-CD med en konsoll eller en brukerkonto. I kjølvannet av nyheten sank GameStop-aksjen med sju prosent. GameStop er som kjent en av spillbutikkene som tjener svært godt på bruktsalg, og ifølge Gamasutra sto bruktsalget for 46% av selskapets inntekter i fjor.

– Minner om SOPA

Ifølge Wedbush Morgan-analytiker Michael Pachter er det dog ingen grunn til panikk. Han tror det er lite sannsynlig at Sony setter i bruk patenten med det første. Pachter peker på at spillerne rett og slett ikke vil godta en slik løsning.

Michael Pachter, her under et av sine nettshow på Gametrailers.com.

– Patenten minner meg om SOPA, og jeg ser for meg en lignende reaksjon fra forbrukerne om Sony putter teknologien inn i den neste PlayStation-konsollen, og om utgivere prøver seg på å begrense bruken av bruktspill, forteller analytikeren i et notat til Eurogamer.

I stedet tror Pachter at Sony ser for seg at teknologien kan la utgivere blokkere bruktsalg i fremtiden om de skulle ønske det. På nåværende tidspunkt er det dog etter hans mening lite sannsynlig at verken Sony eller noen tredjepartsutgiver tør ta i bruk teknologien.

Samtidig peker Wedbush Morgan-analytikeren på at en slik strikt bruktpolitikk fra Sonys side vil gjøre det lett for konkurrentene å storme inn for å redde dagen. Så lenge Microsoft og Nintendo ikke gjør noe lignende vil det med andre ord bli vanskelig for PlayStation-giganten å hoppe først.

Obsidian er ikke begeistret for bruktsalg, og kommer mest sannsynlig til å klare å unngå det i heldigitale Project Eternity.

Omdiskutert emne

Bruktsalg har lenge vært en torn i siden til både utgivere og utviklere For eksempel har Volition-ansatte Jameson Durall tidligere sagt at han håper at neste Xbox-konsoll hindrer bruktsalg, ettersom utvikleren ikke ser snurten av en krone når et spill selges videre. Obsidians Chris Avellone håpet på sin side i 2011 at det digitale markedets vekst snarlig sørget for at bruktspill ble en ting som hørte fortiden til. Samme år fortalte Fable III-designer Mike West at bruktsalg var verre enn piratkopiering i det lange løp.

Ikke alle er enige i at en bruktspillsperre er en god ting. CD Projekts Adam Badowski mente i fjor at man heller bør fokusere på å finne måter å få spillere til å ønske å beholde spillet.

Les også: Sonys nye patent kan hindre bruktsalg Les også: Microsoft pusler med oppgraderbar konsollarkitektur

Siste fra forsiden