– Lite sannsynlig at Sony iverksetter bruktspillsperre

– Lite sannsynlig at Sony iverksetter bruktspillsperre

Analytiker tror ting vil være normalt i en god stund enda.

I går meldte vi om Sonys nye patent som går ut på å blokkere bruktsalg ved å knytte hver unike spill-CD med en konsoll eller en brukerkonto. I kjølvannet av nyheten sank GameStop-aksjen med sju prosent. GameStop er som kjent en av spillbutikkene som tjener svært godt på bruktsalg, og ifølge Gamasutra sto bruktsalget for 46% av selskapets inntekter i fjor.

– Minner om SOPA

Ifølge Wedbush Morgan-analytiker Michael Pachter er det dog ingen grunn til panikk. Han tror det er lite sannsynlig at Sony setter i bruk patenten med det første. Pachter peker på at spillerne rett og slett ikke vil godta en slik løsning.

Michael Pachter, her under et av sine nettshow på Gametrailers.com.
Michael Pachter, her under et av sine nettshow på Gametrailers.com.

– Patenten minner meg om SOPA, og jeg ser for meg en lignende reaksjon fra forbrukerne om Sony putter teknologien inn i den neste PlayStation-konsollen, og om utgivere prøver seg på å begrense bruken av bruktspill, forteller analytikeren i et notat til Eurogamer.

I stedet tror Pachter at Sony ser for seg at teknologien kan la utgivere blokkere bruktsalg i fremtiden om de skulle ønske det. På nåværende tidspunkt er det dog etter hans mening lite sannsynlig at verken Sony eller noen tredjepartsutgiver tør ta i bruk teknologien.

Samtidig peker Wedbush Morgan-analytikeren på at en slik strikt bruktpolitikk fra Sonys side vil gjøre det lett for konkurrentene å storme inn for å redde dagen. Så lenge Microsoft og Nintendo ikke gjør noe lignende vil det med andre ord bli vanskelig for PlayStation-giganten å hoppe først.

Obsidian er ikke begeistret for bruktsalg, og kommer mest sannsynlig til å klare å unngå det i heldigitale Project Eternity.
Obsidian er ikke begeistret for bruktsalg, og kommer mest sannsynlig til å klare å unngå det i heldigitale Project Eternity.

Omdiskutert emne

Bruktsalg har lenge vært en torn i siden til både utgivere og utviklere For eksempel har Volition-ansatte Jameson Durall tidligere sagt at han håper at neste Xbox-konsoll hindrer bruktsalg, ettersom utvikleren ikke ser snurten av en krone når et spill selges videre. Obsidians Chris Avellone håpet på sin side i 2011 at det digitale markedets vekst snarlig sørget for at bruktspill ble en ting som hørte fortiden til. Samme år fortalte Fable III-designer Mike West at bruktsalg var verre enn piratkopiering i det lange løp.

Ikke alle er enige i at en bruktspillsperre er en god ting. CD Projekts Adam Badowski mente i fjor at man heller bør fokusere på å finne måter å få spillere til å ønske å beholde spillet.

Les også: Sonys nye patent kan hindre bruktsalg
Les også: Microsoft pusler med oppgraderbar konsollarkitektur

Kommentarer (20)

Forsiden akkurat nå

Til toppen