Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Griser på tokt, jenter som liker roboter, og «glætte» advokater er blant de utvalgte.

1: Side 1
2: Side 2

En ny måned, ti nye anbefalinger. Siden sist har jeg fått fingrene i Apples nyeste vtelefonidunder, iPhone 5, og har testet alle spillene på denne telefonen. Forskjellen er ikke merkbart stor, men i noen spill kan man tjene litt på den utvidede skjermen. Telefonen skal visst nok også skilte med en kraftigere prosessor, men vi må nok vente litt lenger før vi får se fruktene av styrkeøkningen.

Denne måneden får vi stifte bekjentskap med jenter som digger roboter, vi får grave dypt i kroppen til en mellomting mellom en delfin og en man, og vi får utføre de saftigste triksene i skateparken.

Bad Piggies.

Bad Piggies

Sjanger: Arkade/Fysikk Pris: 7 kr Type: iPhone, iPad og Android Utvikler: RovioKan kjøpes her

Så var det grisenes tur, og det må da være greit? Angry Birds-konseptet har jo tross alt gått sin seiersgang gjennom fire spill, med en flyvetur ut i verdensrommet som siste innslag. At Rovio nå endelig stiller med et flunkende nytt konsept er derfor passende etter all fuglekastingen.

I Bad Piggies skal du ikke kaste grisene, men heller bygge diverse konstruksjoner som skal lede deg mot målet. Hvert brett begynner med at du får muligheten til å disponere et bestemt antall blokker, raketter, ballonger og paraplyer, og skal bygge den olabilen eller -flyet som passer best til omgivelsene.

Bad Piggies-trailer.

I vanlig Robio-stil belønnes du med opptil tre stjerner, men denne gangen er kravene mer håndfaste enn en abstrakt poengsum som må nås. I stedet skal du enten plukke opp stjerner på vei mot målet, oppfylle tidskrav og lignende. I de fleste brettene kreves det at du løser oppgavene to ganger på to måter for å kapre alle tre stjernene.

Det som trekker opplevelsen litt ned er at det som oftest virker som om det er kun én måte å løse ting på. Dermed blir snekringen litt mer meningsløs, og spillet mister litt av den dybden det kunne hatt. Det er heldigvis fremdeles moro å pønske ut hva spillet vil du skal gjøre, og kan grense mot hysterisk latterlig når konstruksjonene spinner ut av kontroll på grunn av en liten feil.

Grow Dammit!

Grow Dammit!

Sjanger: Arkade Pris: 14 kr Type: iPad Utvikler: PoioKan kjøpes her

Les også
Har du papirene i orden?

Nordmennene i Poio har tydelig gjort hjemmeleksa si med Grow Dammit! Det stilfulle iPad-spillet innehar så å si alle de obligatoriske elementene som skal til for å passe inn i støpeformen til spill som Angry Birds og Cut the Rope normaliserte for et par år siden. Trestjernesystemet er på plass, de søte maskotvennlige skapningene likeså. Men heldigvis er det mer ved spillet enn bare disse kjente konseptene.

Grow Dammit! handler om å fange opp røde planter som har villedet seg på diverse planeter. På hvert brett lander det en romsonde med en sjefsrot. Målet er å spre de røde røttene ut over planeten for å få de villfarne plantene til å assimilere med sjefsroten. Dette gjør man ved å bruke fingrene til å styre sollys, regnskyer eller ildfluer på sjefsroten slik at plantelivet sprer seg.

Grow Dammit!

Man må passe seg for uhumske sopper, kravlende insekt og vulkaner som truer med å ødelegge plantene om de får lys eller regn på deg. Dermed handler mye om å time lyskildene til bevegelsesmønstre og å manipulere skygger. Senere blir det også nødvendig å manipulere flere objekter samtidig, noe som kan bli en litt hektisk, men moro, affære.

Poio har laget en grei slump med brett som fungerer godt, men moroa er over før du rekker å få skikkelig grep om det hele. Lovnaden om at flere brett kommer senere bøter forhåpentligvis litt på dette. Grow Dammit! setter ikke verden i brann, men har gode grunnmekanikker og viser nok små glimt av herlig kreativitet til å være verdt en anbefaling.

Skyriders.

Skyriders

Sjanger: Plattform/racing Pris: 14 kr Type: Universal, Android Utvikler: Inverse BlueKan kjøpes her

Det er egentlig ikke så enkelt å si akkurat hva Skyriders er. Det ser kanskje mest om et racingspill, men oppfører seg mer som et skinne-plattformspill i «endless runner»-sjangeren.

Du styrer en grønn liten alien i en flyvende tallerken. Romskipet flyr mot horisonten av seg selv, og det eneste du skal gjøre er å unngå hindre ved å lempe skipet til venstre eller høyre, eller ved å hoppe. De begrensede kontrollmulighetene passer ypperlig til mobiltelefonen, ettersom mangelen på taktile knapper gjør det vanskelig å være presis.

Skyriders-trailer.

Det hele blir litt mer komplisert med de to ulike typene stjerner du plukker opp på veien for å sanke inn poeng. Du har røde stjerner og gullfargede stjerner. Når du plukker opp en av typene blir skipet ditt midlertidig kun i stand til å plukke opp den samme typen. Du kan endre hvilken stjernetype som kan plukkes opp ved å gjøre dobbelthopp.

Stjernene holder multiplikatoren gående, så utfordringen ligger i å følge løypen som er lagt opp uten å klabbe borti noen av hindrene. Dessverre er ikke spillet optimalisert for iPhone 5, noe som gjør at de virtuelle knappene er litt vanskelig å håndtere.

The Walking Dead Episode 3.

The Walking Dead – Episode 3: Long Road Ahead

Sjanger: Eventyr Pris: 35 kr Type: Universal Utvikler: Telltale GamesKan kjøpes via original-appen

Ting tilspisser seg i det mørke midterste kapittelet i Telltale Games eventyrføljetong. Lee og gjengen er for det meste fortsatt i live, men konfliktene sitter løst. Etter at Lee og Kenny har vært ute og sanket inn forsyninger, kommer de tilbake til en skikkelig spent stemning der to av figurene er helt uenige om veien videre.

I denne tredje episoden må du ta noen av de vanskeligste valgene i serien så langt, og ofte får du se konsekvensene av hvordan du takler de umulige situasjonene med en gang. Det er hjerteskjærende å se figurene du har lært deg å kjenne gå gjennom så mye forferdelig.

The Walking Dead Episode 3.

Episoden inneholder også en god slump med mer gåteaktige partier, uten at disse tilføyer så mye. De kan fungere som gode avbrekk fra de mer intense partiene, men som regel er de for enkle og rudimentære til å føles veldig meningsfulle.

Spillet fortsetter å være visuelt imponerende på iOS. Det holder ikke helt tritt med PC- og konsollutgavene, men mobilivrige spillere må ikke ofre mye fidelitet for å ta med seg det episodiske eventyret rundt omkring. Det er fremdeles skuffende at spillet kommer en måned etter de andre utgavene for oss som velger å spille på mobil, men det er fremdeles en helt ypperlig måte å oppleve eventyret på.

True Skate.

True Skate

Sjanger: Plattform/racing Pris: 14 kr Type: Universal Utvikler: True AxisKan kjøpes her

Da jeg var en liten pode på barneskolen var det en kort farsott å ha fingerskateboard. Dette var et ypperlig leketøy for oss som ikke hadde bein i nesa, og som ikke ønsket å smadre den i asfalten etter en klabbete ollie, men fysikkens lover (og lærerens tålmodighet) begrenset hva det var mulig å gjøre med minibrettet. Dagens kids kan heller kose seg med True Skate.

I bunn og grunn er prinsippet det samme; bruk fingrene til å utføre triks på brettet. Men at det skulle fungere så godt, enkelt og intuitivt som dette hadde jeg ikke forestilt meg. Alle fingerbevegelsene føles naturlig, og brettet responderer akkurat slik man venter.

True Skate-trailer.

True Skate byr på en grundig innføringsdel, og du kan også ta del i en rekke oppdrag som setter krav til trikseferdighetene dine. I noen av oppdragene må du følge etter bevegelsene til et annet brett, mens i andre må du prøve å få så høy poengsum som mulig.

Den pene men minimalistiske grafikken viser godt hva polygoner kan brukes til på iPhone. På iPhone 5 brukes også hele skjermen, noe som gjør det lettere å få oversikt over hva som skjer uten at fingrene kommer i veien for brettbevegelsene.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden