Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Et av årets beste mobilspill er blant de utvalgte denne måneden.

Rocketcat Games
1: Ny side
2: Neste side

Julimåned har kommet og gått, men overhodet ikke ubemerket. Sommeren har bragt med seg en varmebølge vårt fagre land nesten ikke har sett maken til. Facebook har blitt oversømt av føtter som soler seg, gradestokker som viser over 30 grader og masse annet totalt uinteressant.

I tillegg til flotte sommerdager har heldigvis ikke mobilspillene sluttet å komme, hverken på iOS, Android eller Windows Phone. Denne måneden har vi blitt servert noen riktige lekkerbisker av noen spill. De tre plattformene har fått så det monner, og jeg har kost meg gløgg i skyggen med mobilen eller nettbrettet.

Månedens absolutt beste har jeg spart til sist i artikkelen. Før det er det en rekke kvalitetsspill fra en rekke ulike sjangere, slik at alle burde greie å finne noe de liker.

Monster Hunter Freedom Unite

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Capcom

Last ned Monster Hunter Freedom Unite: iOS. Pris: 105 kroner.

Jeg har aldri helt gitt Monster Hunter-spillene en skikkelig sjanse til å vinne meg over. Derfor passet det helt perfekt at den første mobilversjonen av den kjente spillserien, Monster Hunter Freedom Unite, kom til iOS denne måneden.

Etter en drøy måneds spilling har jeg kommet fram til at jeg er dum som ikke har testet de før. For dette er et underholdende, massivt og engasjerende monsterjegerspill jeg har kost meg mye med i sommervarmen.

Det er få spill på iTunes som matcher skalaen, størrelsen og kvaliteten dette spillet innehar. Det ser flott ut, monstrene du møter utover i spillet er enorme, både i størrelse og utfordring, og spillet innehar lite eller ingen store feil.

Du styrer figuren din med høyre og venstre tommel på skjermen. Den venstre er retning, mens du med den høyre trykker eller sveiper på knapper som tilsvarer angrep. Kontrolloppsettet fungerer greit, men hvis du har en håndkontroll å koble til telefon eller iPad anbefaler jeg det. Små justeringen i hvordan blant annet kamera låser seg på fiendene har gjort spillet mer overkommelig på berøringsskjerm.

Monster Hunter Freedom Unite handler om å drepe monstre. Du gjør det alene eller sammen med inntil tre andre venner, og begge delene er like morsomt. Spillet inneholder ikke mye historie, eller gir noe bakgrunn for hvorfor du er der du er, eller hvorfor du jakter på monstrene.

Det gjør imidlertid ingenting, for hele gleden er å jakte på neste storfangst, og se om man overkommer utfordringen.

Fates Forever

Sjanger: MOBA
System: iOS
Utvikler: Hammer & Chisel Inc

Last ned Fates Forever: iOS. Pris: Gratis

Det har kommet et par spill i MOBA-sjangeren på mobil som har vært verdt å spille, men ingen som har nådd den samme standarden som Fates Forever. Her har spillutvikler Hammer & Chisel truffet med det meste.

Mye av utfordringen i et spill i denne sjangeren er å balansere tempoet i kampene med kontrollene på en berøringsskjerm, samt kompleksiteten til heltene man kan spille som. Det er ikke alltid like lett å holde hodet kaldt når kampene står på som værst, og da kan heller ikke egenskaper og angrep være for vriene å treffe, samtidig som det skal by på en utfodring.

I Fates Forever er det en flott balanse på kampene, heltene er varierte og kampene er underholdende og gode. Kampene foregår tre mot tre, og målet er som i alle andre spill i sjangeren å ødelegge motstanderens base. Dette er ikke lett, og man må jobbe sammen som et lag for å ha en sjanse mot motstandernes helter og datastyrte fiender.

Grafikken er flott uten at det har gått utover ytelse. Bare et par ganger har jeg opplevd forsinkelser i spillet, og det kan like gjerne være min nettkobling som nettbrettet som hikker. De nevnte heltene er detaljerte og varierte, og banen gir et flott bakteppe for kampene som foregår.

Fates Forever er det mest solide og beste MOBA-spillet du får til mobil, og er et spill jeg anbefaler alle å gi en sjanse.

Magic 2015: Duels of the Planeswalkers

Sjanger: Kortspill
System: iOS, Android
Utvikler: Wizards of the Coast

Last ned Magic 2015: Duels of the Planeswalkers: iOS, Android. Pris: Gratis.

Jeg ble ikke skikkelig hektet på kortsamlerspill før Hearthstone kom for et par måneder siden. Nå har Magic kommet med sitt nyeste spill. Et spill som imponerer med sin variasjon, solide struktur og enorme taktiske dybde.

Litt over et titalls timer har jeg rukket å få med Magic 2015: Duels of the Planeswalkers, men jeg kan trygt kalle meg en nybegynner i dette kortspillet. Å begynne å forklare alle reglene og variasjonene i spillet som har utviklet seg over 20 år er mer enn jeg akter å gjøre, men det er liten tvil om at man har mye å vurdere underveis i en kamp her. Det er såpass komplisert at det er 6 forskjellige introduksjonsoppdrag som må gjennomføres, alle riktig så grundige på hvert sitt felt.

Kort fortalt spiller man mot en annen spiller, og målet er å få hans liv ned til 0 før han gjør det samme med deg. Dette gjør du med en blanding av ulike kort, noen som gir deg monstre mens andre gir andre effekter. Det å bygge sin egen kortstokk er halve moroa, og etterhvert får man et lite bilde av hva man ønsker å fokusere på.

Magic 2015 er et godt kortspill i mobilformat. Det baserer seg på et veldig solid grunnmateriale fra kortspillet, og til tross for en litt rotete presentasjon gjør det seg godt på denne plattformen. Kompleksiteten og dybden er så absolutt på plass, og det er en av elementene som gjør at Magic skiller seg fra andre spill i sjangeren.

Modern Combat 5: Blackout

Sjanger: Action
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: Gameloft

Last ned Modern Combat 5: Blackout: iOS, Android, Windows Phone. Pris: 41 - 49 kroner.

Modern Combat 5: Blackout er et solid skytespill som på ingen måter tester ut nye ideer. Utviklerne vet hva de har å bygge på, hva de tidligere spillene har vært, og finjusterer og polerer seg fram til et godt mobilt skytespill.

Ikke forvent nytenkning som sjangeren kanskje hadde trengt, eller nye og forfriskende ideer som gir en liten variasjon i spillet. Her er det rett på sak skyt fienden før han skyter deg. Du spiller som Caydan Phoenix, en hardhaus som tilsynelatende er flinkest i verden til å befinne seg på plasser der det blir skytekamper.

Gjennom mange ulike nivåer og plasser skal du ta livet av fiender som står i veien for deg og målet ditt. Grafikken er flott, og ytelsen er god både på mobil og nettbrett. Det er imidlertid flerspillerdelen som virkelig er bra og underholdende. På mange måter kjennes enspillerdelen ut som en slags trening for flerspilleren.

Her finner du store, flotte kart med masse variasjon, og kampene er hektiske og morsomme. Kontrollene er som alltid litt klønete når det kommer til skytespill og berøringsskjerm, men med litt trening så fungerer det greit.

Modern Combat 5: Blackout er hverken nytskapende eller revolusjonerende. Det er imidlertid meget bra laget, har en underholdende flerspiller og er rett og slett et godt skytespill.

Blek

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS, Android
Utvikler: kunabi brother

Last ned Blek: iOS, Android. Pris: 18 - 21 kroner.

Blek kom på iOS for en god stund siden, men gikk meg den gang hus forbi. Nå har spillet kommet på Android, og heldigvis fikk jeg testet denne perlen av et mobilspill denne gangen.

Å forklare Blek med ord som rettferdiggjør hvor unikt, flott og fascinerende det er er vanskelig. Dette er et spill som må prøves og oppleves for å virkelig forstå hva spillet er, og hvor genialt det er i sin enkelhet.

I Blek skal du tegne en strek, fasong eller en type bevegelse. Det du tegner beveger seg naturlig videre i tråd med hvordan du tegnet det. En sirkelform sirkler seg videre i den retning du tegnet den, mens en rett strek bare fortsetter dit du sendte den. I bunn og grunn er det egentlig fascinerende nok å bare se hvordan ulike streker, snirkler og fasonger beveger seg videre på skjermen på nettbrettet.

Målet med spillet er å få det du tegner til å treffe en eller flere sirkler rundt på skjermen. Etterhvert kompliseres denne prosessen med sorte sirkler som absorberer tegningen din. Da må du prøve på nytt.

Hvis du vil ha et annerledes, kreativt og vakkert spill er Blek noe jeg anbefaler på det varmeste.

1: Ny side
2: Neste side

Siste fra forsiden