Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Dystert krigsspill fra Ubisoft er et av høydepunktene i september.

1: Ny side
2: Side 2

Septembermåneden er straks over. Noen steder i vårt langstrakte land har Fru Vinter vist at hun er rett rundt hjørnet. Dermed er det bare å finne fram ullskjerf, raggsokker og isskraper og håpe at varmen klamrer seg fast lengst mulig.

Det er også en kommende høstferie for alle skolebarn de nærmeste ukene. Dermed kan det være på sin plass å finne fram nettbrettet eller mobilen, bre over seg et godt, varmt pledd og spille en rekke gode spill.

Denne måneden har vi en god miks av sjangere, med alt fra spennende eventyr til en edderkoppmann som aldri blir lei av å løpe.

The Journey Down: Chapter Two

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: SkyGoblin

Last ned The Journey Down: Chapter Two: iOS. Pris: 35 kroner.

Jeg har sagt det før, og jeg sier det gjerne igjen. Pek-og-klikkeventyr passer perfekt på nettbrett og mobil. Berøringsskjermen fungerer utmerket som kontroll for akkurat denne typen spill. Andre del av The Journey Down er i så måte ikke noe unntak.

Her stifter vi bekjentskap med Bwana, Kito, Lina og en rekke andre velskrevne og interessante rollefigurer. For de som ikke har spilt det første spillet gjenforteller Kito det viktigste som skjedde helt i starten av toeren, slik at du ikke går glipp av noe. Men også eneren er verdt å få med seg om man ønsker det.

De mange oppgavene og gåtene vår venn Bwana møter er stort sett alltid ganske greie. Her er det ingen utenomjordiske og ulogiske løsninger som skal finnes, og gjentatte ganger plukker protagonisten vår opp gjenstander automatisk når han finner det.

Det er også bra, for det er historien, rollefigurene og den flotte musikken som virkelig bærer dette spillet. Den visuelle stilen passer også godt til spillet, og det er virkelig en fryd å se hvordan historien folder seg ut, samtale for samtale.

Del to av The Journey Down er litt kort, men ellers er det et flott eventyrspill.

Spymaster

Sjanger: Strategi
System: iPad
Utvikler: PlayRaven

Last ned Spymaster: iOS. Pris: Gratis.

I Spymaster skal du styre en rekke spioner i et Nazi-okkupert Frankrike. Du er ikke direkte inne og kontrollerer hva dine spioner gjør, men overser og koordinerer det hele. I stedet for å bruke dette premisset som et snike- og agentspill har de gjort dette til et strategispill, med godt hell.

Alle oppdragene du sender agentene dine på har en tidsbegrensning. Disse oppdragene spenner fra å rekruttere andre spiongrupper, ulike saboteringsoppdrag eller finne informasjon og gi den videre.

Si at du for eksempel skal sprenge en eller annen viktig fiendebygning. Det er ikke bare å marsjere inn og slenge fra seg bomben. Da må du skaffe deg informasjon først, kanskje til og med finne riktig bygning og snike deg litt rundt. Slikt oppførsel kan føre til at du får Gestapo på hælene, noe som aldri er bra.

Med mer press blir agentene stresset, og en stresset agent kan gjøre feil. Du kan bli fanget, skadet eller andre ting. Og når det skjer må du enten vente en gitt tid før agenten er klar igjen, eller betale med gull.

Til å begynne med går dette stort sett greit, men etterhvert er det helt klart at utvikleren vil at du skal kjøpe mer gull for egne penger. Da forsvinner litt av magien, men fram til et visst punkt er Spymaster en flott, enkel strategiopplevelse.

Spider-Man Unlimited

Hopp høyt og løp fort.

Sjanger: Action
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: Gameloft

Last ned Spider-Man Unlimited: iOS, Android, Windows Phone. Pris: Gratis.

Spider-Man Unlimited er et endeløst løpespill. Hvis du liker andre spill i denne sjangeren, så er sjansen ganske stor for at dette også vil falle i smak. Jeg liker noen av disse spillene, og jeg er også en stor tegneserie- og superheltnerd, så naturlig nok måtte jeg jo teste ut dette spillet.

Og jeg ble ikke skuffet, for det er et meget solid og godt løpespill Gameloft har greid å lage. Nå er det vel egentlig slik at Spider-Man slynger seg mer avgårde enn han løper, men jeg er villig til å se forbi det faktum for et godt spill.

Kontrollene er ganske standard for sjangeren. Du sveiper i den retningen du trenger at superhelten din flytter seg. Noen ganger skal du faktisk slynge deg avgårde, da trykker og holder du på skjermen. Du må også kjempe mot en av fiendene dine innemellom, men her er det bare å trykke på skjermen, så ordner Spider-Man resten selv.

Du kan velge å spille gjennom en historiedel, som korter ned løpingen til ulike nivåer, eller du kan velge å bare løpe så langt du greier. Spider-Man Unlimited er et vellaget og godt spill i en tettpakket sjanger.

Counterspy

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Dynamighty

Last ned Spymaster: iOS, Android. Pris: 31- 35 kroner.

Flott grafikk og morsomt spill.

Counterspy kom for ikke lenge siden på en rekke konsoller, og her får vi en litt lettere versjon av det samme spillet. I dette agentspillet er det opp til deg å hindre en atomkrig fra å bryte ut ved å infiltrere ulike baser, stjele dokumenter eller likvidere viktige personer.

Det synes at dette spillet har blitt laget for konsoll, for det ser unektelig særdeles bra ut. Det har en særpreget og veldig gjennomført visuell stil. Counterspy er et sideskrollende 2D-actionspill, men når du gjemmer deg bak noe flytter kameraet seg slik at du ser rommet foran deg. Det gir en fin variasjon i både synsvinkel og hva du kan gjøre i spillet.

Du styrer agenten din ved hjelp av en rekke sveip og trykk på skjermen. Kontrollene kan ta litt tid å bli vant til, men etterhvert flyter det riktig så godt. Det er utrolig gøy å komme inn i et nytt bygg, vurderer farer som ligger og utføre jobben helt perfekt.

Og siden alle brettene genereres på nytt hver gang, så blir det aldri helt den samme opplevelsen, noe som virkelig gjør at det frister å spille alt om igjen.

Valiant Hearts: The Great War

Sjanger: Eventyr
System: iPad
Utvikler: Ubisoft

Last ned Valiant Hearts: iOS. Pris: 35 kroner (49 kroner til for å få alle kapitlene via kjøp i spillet.)

Et av månedens absolutte høydepunkt.

Det er ikke ofte et krigsspill velger å fortelle om de personlige, ofte tragiske skjebnene på en nær og varm måte. Ubisoft gjør det særdeles godt i Valiant Hearts. Her spiller mange fire ulike figurer som alle har sin fortelling, og alle fire er utrolig velskrevet og gode fortellinger.

Selve spillet er blanding av todimensjonal plattform og gåteløsning, og nettbrettversjonen lider litt under unøyaktige kontroller. Det blir til tider litt upresist, som igjen kan føre til unødig mange dødsfall. Dermed brytes litt av magien opp, fordi det er historien og konteksten rundt det vi gjør som er interessant.

Den flotte historien bæres også godt fram av den flotte grafikken og stilen i spillet. Ubisoft Montpellier har virkelig laget et nydelig spill, og det er et av de aller peneste spillene jeg har spilt på et nettbrett.

Valiant Hearts forteller noen flotte historien fra en forferdelig tid, og det gjør det på en veldig vakker måte. Det er synd at noen av spillelementene trekker ned opplevelsen såpass mye som det gjør, men uansett er dette et spill jeg anbefaler varmt.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden