Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Dystert krigsspill fra Ubisoft er et av høydepunktene i september.

1: Ny side
2: Side 2

The Nightmare Cooperative

Sjanger: Strategi, eventyr
System: Android, iOS
Utvikler: Lucky Frame

Last ned The Nightmare Cooperative: iOS, Android. Pris: 26 - 28 kroner.

«Roguelike» har i en god tid vært litt av et moteord i spillverden. Jeg har også anbefalt flere av denne typen spill i denne artikkelserien, og er noe jeg liker godt. Det å hele tiden presse seg et nivå lenger, lære litt mer av spillet for man når sitt uungåelige endelikt er alltid veldig spennende.

I The Nightmare Cooperative styrer du en gjeng med helter som skal manøvrere seg igjennom nivå etter nivå fylt med både fiender, feller og skatter. Det er imidlertid en liten vri her, og det er at alle figurene dine flytter seg samtidig. Det betyr at når du sveiper ned på skjermen din, så flytter hele gjengen seg et hakk ned.

Dermed må du hele tiden vurdere fiendeplassering, feller og hvor alle kommer til å stå neste tur. Det er en morsom vri på en kjent sjanger, og gir rim for ekstra mye hodebry. Etterhvert blir du godt kjent med hva dine helter kan gjøre, og hvordan du skal bruke fiender og feller til din egen nytte.

Det er en herlig strategisk vri på sjangeren, og det eneste som trekker ned er at jeg skulle ønske at spillet var mindre lineært, og ikke var over så fort som det var.

Five Nights at Freddy's

Sjanger: Skrekk
System: Android
Utvikler: Scott Games

Last ned Five Nights at Freddy's: Android. Pris: 18 kroner. (Gratis demoversjon finnes)

Store, stygge robotmonstre som jakter på deg i mørket hadde kanskje ikke vært så ille hvis du hadde hatt et eller annet å forsvare deg med. Men i jobben som sikkerhetsvakt på nattetid i Freddy's restaurant er jobben din å følge med på sikkerhetskameraene. De søte, animatroniske dyrene som underholder på dagtid er imidlertid ikke like muntre på natten, og de vil gjerne ha deg som sitt neste måltid.

Det eneste du kan forsvare deg med er noen knapper som stenger metalldørene i rommet du befinner deg i, et par lys og kameraene du kan følge monstrene på. Du kan imidlertid ikke styre alt fritt, fordi sjefen er altfor gjerrig til å betale strøm slik at alt fungerer til samme tid.

Den kunstige intelligensen i spillet er ganske forutsigbar, og det tar ikke all verdens tid å lære seg bevegelsesmønstre til fiendene dine. Uansett er det en liten trøst, for den visuelle stilen og et godt lydspor gjør at dette blir skummelt uansett. I tillegg til det faktum at du ikke har noen skikkelige måter å forsvare deg på.

Jeg er ikke lettskremt, men Five Nights at Freddy's er et ganske skummelt, og dermed godt spill.

Block Fortress

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Foursaken Media

Last ned Block Fortress: iOS, Android. Pris: 13 - 14 kroner.

Skytevåpen kommer også godt med.

Block Fortress er en god blanding av Minecraft sin visuelle stil og byggesystemer, blandet med tårnforsvar og en god dose førstepersons skytespill. Det er en litt merkelig miks, men på en eller annen måte har utvikler Foursaken Media fått det til å fungere.

Det starter med at du skal bygge opp basen og forsvaret ditt. Her flyr du rundt i verdenen om må første velge hvor du skal ta opp kampen din. Også dette valget er viktig, da elementer i naturen kan spille på ditt lag. Så skal du bygge basen og utstyre den med en helg haug av forskjellige forsvarsmidler, lys og strømforsyninger.

Når fiendene til slutt kommer kan du selv løpe rundt og bidra i kampen med dine egne våpen. Kontrollene i spillet er litt klønete og upresise, og trekker ned helheltsinntrykket litt. Det samme gjelder også menyene som er litt rotete og uoversiktlige.

Uansett er Block Fortress en morsom blanding av flere ulike sjangere og spill, og det er noe veldig tilfredsstillende ved å se at forsvaret man har konstruert fungerer akkurat slik man hadde håpet.

Bio Inc. - Biomedical Simulator

Sjanger: Gåteløsning, strategi
System: iOS, Android
Utvikler: DryGin Studios

Last ned Bio Inc.: iOS, Android. Pris: 14 kroner (Android er gratis).

Hvilke sykdommer og svakheter skal man bruke her da?

Bio Inc. er litt litt annerledes spill. Her skal du nemlig prøve å gjøre et menneske så sykdomsfylt og i dårlig helse at det til slutt dør som en følge av valgene du gjør. På mange måter er det litt morbid å bli glad for å greie et nivå, fordi du i bunn og grunn blir glad fordi du har greid å ta livet av et menneske.

På samme måte er det også litt morbid at du får et visst antall stjerner basert på hvor bra du gjorde nettopp dette. Du gjør alt dette ved å påvirke ulike deler av menneskekroppen, og gjør en hel del ulike valg under spillets gang.

I starten samler du opp poeng ved å trykke på ulike organer og lignende på person du skal ta livet av. Deretter bruker du disse poengene på flere ulike ting. Det kan være at du angriper immunforsvaret til den stakkars mannen, gir han høyt blodtrykk eller mangel på viktige mineraler. Utover i spillet låser du imidlertid opp godsaker som svineinfluensa og en rekke andre virus som virkelig gjør en god jobb for deg.

Hele veien kjemper du mot leger som gir medisiner og pleie til den stakkars pasienten sin. Bio Inc. er underholdende, lett å lære og gir mange valg på vei mot målet. Morbid, men underholdende.

Fist of Fury

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Happymagenta

Last ned Fist of Fury: iOS. Pris: Gratis.

I know kung fu!

Dette er vel kanskje månedens enkleste spill. Det betyr imidlertid ikke at det er noe mindre underholdende enn de andre. Her styrer du en figur som står i midten av et kryss. Fra alle fire sider kommer det ninjaer mot deg, som definitivt ikke vil deg noe godt.

Ved å sveipe i riktig retning angriper du, og blir dermed stående i krysset litt lenger. Hvorfor du står der, og hvorfor du angripes vites ikke, men du rører deg i hvert fall ikke av flekken. Det utvikler Happymagenta har greid med Fist of Fury er å kile på den «bare en gang til»-nerven.

Hver gang du dør, og du kommer til å dø, så får du en umiddelbar lyst til å starte om igjen. Jakten på neste toppscore er suggerende og deilig, og med såpass raske spillomganger er det alltid lett å ta en runde til. Og etter hvert som man virkelig får flyt og sveiper unna fiender i rask tur så er det noe deilig med det enkle premisset i spillet.

Det er et enkelt spill, med enkle kontroller, men det er deilig moro uansett.

Vil du ha flere spillanbefalinger til mobil? Sjekk oversikten vår fra forrige måned.

1: Ny side
2: Side 2

Siste fra forsiden