Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill på mobil og nettbrett

Kulda biter, men vi kan finne varme og trøst i gode mobilspill også i februar.

Hvordan er det å bli forelsket?
1: Side 1
2: Side 2

Dandara

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Long Hat House

Last ned Dandara: iOS. Pris: 159 kroner.

Hopp og sprett.

Dandara er et plattformspill, med elementer av Dark Souls og litt metroidvania mikset i en herlig suppe.

Du styrer Dandara, heltinnen som skal redde alle. I dette todimensjonale spillet skal du bevege deg fra rom til rom, bekjempe fiender, låse opp veier og prøve å finne ut av hvordan du egentlig skal greie å redde verden.

Du beveger deg kun ved å hoppe mellom de hvite feltene i spillet. Gulv, tak eller vegg har ingenting å si, og du kan kun bevege deg på denne måten. Du sikter med ved å trykke og dra på høyre side av skjermen, og hopper dit du siktet ved å slippe. Du skyter ved å gjøre det samme på den andre siden.

Kontrollene er presise og fungerer utmerket på berøringsskjerm. Dette samme kan sies om lydspor, variasjon i områdene man beveger seg gjennom, samt den visuelle stilen.

Ja, det er et dyrt mobilspill, men med tanke på hva man faktisk får av spill for den prisen, så har jeg lite problemer med å anbefale Dandara til alle og enhver.

Bridge Constructor Portal

Bruer og portaler snakker bra sammen.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Headup Games

Last ned Bridge Constructor Portal: iOS, Android. Pris: 55 kroner.

Dette er ikke akkurat en blanding av to ulike spill jeg satt og ventet på, men når den allikevel kom så ble jeg positivt overrasket. Her får du brobyggingen fra Bridge Constructor, som til tider har vært underholdende på egen hånd, blandet med humor og portal-hodebry fra Portal-spillene.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Du blir ansatt hos Aperture Science, og jobben din er å bygge broer og portaler slik at sjåførene kommer seg fra A til B gjennom et testkammer. Det begynner enkelt, men etterhvert må du balansere mange ulike elementer for å lose de trygt gjennom brettet. Du måles også på hvor effektiv løsningen din er, og det er veldig ofte rom for forbedring på et eller annet sted.

En uventet, men god blanding av to spill som gir gode stunder med mobilen.

Final Fantasy XV Pocket Edition

Kul stil på mobilversjonen.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Square Enix

Last ned FF XV Pocket Edition: iOS, Android. Pris: Gratis å laste ned, 219 kroner for hele spillet.

Det er noe enormt imponerende med Final Fantasy XV Pocket Edition, samtidig som det på en måte er litt vanskelig å anbefale det. Her har Square Enix forenklet stort sett alle elementer fra konsollversjonen, slik at det kjører og passer på en berøringsskjerm. Denne jobben har de løst meget godt, og den sjarmerende visuelle stilen fungerer meget godt.

Det samme gjør kampsystemet, der du har mindre kontroll, men allikevel har mye å gjøre med trykk og sveip, og du har hele tiden påvirkningskraft i kampene, til tross for at Noctis og kompisene hans angriper automatisk.

Hvorfor er det da vanskelig å anbefale? Til dels fordi du må punge ut 219 kroner for hele spillet, noe som er ganske så stivt. I tillegg så tipper jeg at de som liker dette spillet, og historien det forteller, allerede har spilt det på konsoll. Hvis du ikke likte det der, er sjansen stor for at du ikke liker denne versjonen heller.

Så hvorfor er det da med på lista? Fordi dette er en av de beste porteringene Square Enix noen gang har gjort. Det er gjennomført, tilpasningene de har gjort er smarte, og du har et stort spill med masse innhold.

Ta det for det det er, men Final Fantasy XV Pocket Edition er imponerende håndverk. Du kan i det minste gi gratisinnholdet en sjanse, du merker fort om du liker det eller ikke.

Alto's Odyssey

Nydelig!

Sjanger: Brettspill
System: iOS
Utvikler: Snowman

Last ned Alto's Odyssey: iOS. Pris: 55 kroner.

Alto's Odyssey er oppfølgeren til Alto's Adventure, som er et av mine favorittspill på mobilen noen gang. Jeg har ventet spent på hvordan oppfølgeren blir, og jeg kan lettet meddele at jeg på ingen måte er skuffet over det utvikler Snowman har laget.

Snødekte fjell er erstattet med evige sanddyner, men kjernen i spillet er mer eller mindre akkurat det samme. Du styrer Alto der han kjører nedover de duvende sanddynere, hopper unna hindringer, samler mynter og gjør utfordringer i en endeløs, deilig dans.

Musikken er nydelig, grafikken er nydelig, og det er noe med hvor enkelt og rent disse spillene er som virkelig appelerer til meg. Det er ikke noe ekstra støy, det er destillert ned til akkurat det man trenger for å sløse bort time etter time i en nydelig verden.

Florence

Hvordan er det å bli forelsket?

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Mountains Games

Last ned Florence: iOS. Pris: 33 kroner.

Ikke forvent at det er veldig mye spilling i Florence. For det første er hele spillet over på litt over 30 minutter. For det andre er dette mer en interaktiv fortelling enn noe annet. Du sveiper litt her, setter sammen noen puslespillbiter, men det er ingenting som er vanskelig, og alt du gjør er for å oppleve den neste delen av historien.

Og det er bra at dette ikke forstyrres, fordi historien som formidles i løpet av den halvtimen Florence varer er hjertevarm, nær og nydelig. Her følger du Florence, en helt vanlig 25 år gammel kvinne, i det hun møter en mann og blir forelsket.

Utover det vil jeg ikke fortelle noe mer, annet enn at Florence er et spill jeg kommer til å huske i lang tid, og som har gitt meg en unik og spesiell spillopplevelse. Det er kanskje ikke for alle, men jeg håper at mange gir det sjansen.

Sjekk hvilke ti spill vi valgte ut i januar»

Florence
iPad
Peak Rider
iPad
Purrfect Date
iPhone
FLO
iPad
Death Squared
iPad
Dissidia Final Fantasy Opera Omnia
Android
Dandara
iPhone
Bridge Constructor Portal
Android
Alto's Odyssey
iPhone
Final Fantasy XV Pocket Edition
Android
1: Side 1
2: Side 2
Mobilspill

Les også

Siste fra forsiden