Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Tenåringsmystikk, kortspill og tekstbasert sjøfart blant de beste i mars.

Pavilion: Touch Edition
Visiontrick Media
1: Side 1
2: Side 2

Våren er endelig kommet, selv om kanskje ikke været helt tilsier det enda. En annen ting som også har kommet, i likhet med de foregående månedene, er en hel haug med mobilspill.

Og en ting som slår meg hver måned når jeg skal oppsummere de spillene jeg har spilt på mobil og nettbrett, er hvor høy kvaliteten på denne plattformen har blitt. Det er aldri en måned uten at en mange gode spill har kommet til iOS eller Android, og det mangler så definitivt ikke på gode spillopplevelser.

I mars har det kommet en rekke mobilversjoner av PC- og konsollspill, i tillegg til en rekke andre veldig gode spill som finnes på denne plattformen.

Card Thief

Gjennomført stil

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Tiny Touch Tales

Last ned Card Thief: iOS. Pris: 22 kroner.

Card Thief er noe så unikt som en blanding av snikespill og kabal. Kanskje ikke den miksen av sjangere man tror skulle fungere, men utviklerne i Tiny Touch Tales kan sakene sine, og har laget et meget solid og annerledes spill.

Her skal man altså snike seg gjennom et brett på ni ulike kort. På veien mot utgangen må man ta med seg kista, unngå eller ta livet av vakter, enten ved å bruke list eller en av flere verktøy man kan ta med seg til hvert nivå.

Du har en gitt mengde snikepoeng på din figur, og det å manøvrere forbi et kort har en bestemt kostnad. Men denne kostnaden kan øke eksponensielt for hvert kort du passerer, eller i forhold til hvor lyskortene er plassert. Du kan blåse ut et lys for å minske kostnaden. Snikepoengene er også helsen din, og hvis den kommer under null er du død. Hvis en vakt får mer poeng enn du har snikepoeng finner han deg og kaster deg i fengsel.

Det gir et inntrykk av å være ganske enkelt, men det er mange ulike mekanikker og systemer som blandes sammen på en veldig morsom om interessant måte i Card Thief.

The Elder Scrolls: Legends

Sjanger: Kortspill
System: iPad
Utvikler: Bethesda

Last ned The Elder Scrolls: Legends: iOS. Pris: Gratis.

Les også
Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Etter suksessen Blizzard har hatt, og fortsatt har med Hearthstone så har mange utviklere kastet seg på kortspill-bølgen. I tillegg til Magic-spillene, der en rekke av de også har kommet i mobilformat, så holder også utvikler CD Project Red på med en frittstående versjon av kortspillet Gwent.

Bethesda sitt forsøk på å få en bit av kaka heter altså The Elder Scrolls: Legends. Vi har tidligere skrevet en sniktitt av spillet som du kan lese her. I likhet med Hearthstone er dette et kortspill du spiller mot en annen spiller. Du bygger din egen kortstokk, du har helse og mana, og målet er å gjøre kål på motstanderen din før han tar livet av deg.

En av de store forskjellene fra andre spill i sjangeren er at du har tre ulike baner å plassere kort på. Dermed må du, i tillegg til å prøve å balansere angrep og forsvar, også holde styr på hvilke kort som blir plassert hvor. Det er et ganske komplisert kortspill som det tar litt tid å komme inn i, men betalingen er god hvis du har litt tålmodighet.

Det er mange kort å samle, og veldig mange ulike måter man kan spille på for å vinne en kamp. Animasjoner, antall kort og den visuelle stilen er veldig gjennomført. Et godt alternativ til Hearthstone, både for nye og erfarne kortspillere.

Sunless Sea

Sjanger: Eventyr, strategi
System: iPad
Utvikler: Failbetter Games

Det er mye å lese, men det er en bra ting.

Last ned Sunless Sea: iOS. Pris: 109 kroner.

Fallen London, det foregående spillet fra Failbetter Games, er et spill jeg anbefalte for nesten ett år siden. Sunless Sea er satt til samme universet, men det er ikke er den samme historien. Det er den samme mørke, gotiske settingen, men denne gangen skal man utforske havet.

Den store, store styrken til denne utvikleren er måten de skriver og formidler historien sin på. Det er utrolig fascinerende å snakke med de ulike figurene underveis, lese tekstboksene om plassene man utforsker og tingene man finner, og kvaliteten på dialogen er alltid skyhøy.

Kampsystemet kan virke litt klønete og vanskelig til å begynne med, men berøringskontrollene når man manøvrerer skipet er intuitive og enkle å forstå. Sunless Sea er imidlertid et nådeløst spill, og du kommer til å dø. Det er ingen krise, du starter bare på nytt med mer kunnskap enn foregående forsøk, og prøver igjen.

Det er verdensbyggingen og historien som gjør at du vil deg selv vondt i Sunless Sea, og det er rett og slett utrolig bra.

Hvis du vil ha et dypere innblikk i hvordan spillet er, så kan du lese Bjartes spilldagbok her.

Death Road to Canada

En litt rolig stund i spillet.

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Madgarden

Last ned Death Road to Canada: iOS. Pris: 85 kroner.

Dette er en mobilversjon av et PC-spill, og hvis du allerede har det på den plattformen vet du nøyaktig hva du får. Her skal du prøve å komme deg ut av et zombie-infisert USA og inn i Canada, som er tilsynelatende helt fri for de kjøttetende monstrene.

Men det er dessverre ikke bare å hoppe i bilen og kjøre dit. Du må stoppe for å fylle bensin på bilen, du må ha mat og drikke, og flere andre ting for å overleve. Du kan også ta med deg flere andre i bilen din, som kan være både til mer og mindre hjelp på vei mot Canada.

Når du må stoppe et sted får du en indikator på hvor mange zombier du møter, og hvor stor utfordring dette blir. I mange tilfeller er det aller beste å løpe inn, prøve å finne det du trenger, og løpe ut igjen. Kontrollene fungerer greit, der du styrer på venstre side av skjermen, og trykker på den høyre siden for å svinge et våpen. Du blir imidertid sliten, så velg kampene dine nøye.

Et herlig, sjarmerende spill som fungerer nesten like godt på mobil som på PC.

Kingdom: New Lands

Spillet har nydelig grafikk.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Raw Fury

Last ned Kingdom: New Lands: iOS, Android. Pris: 105-109 kroner.

I Kingdom: New Lands spiller du en konge eller dronning på en hesterygg. Det eneste du kan gjøre i spillet er å ri enten til høyre eller venstre, og samle inn og bruke penger. Det høres ikke veldig moro eller utfordrende ut, men det er nettopp det spillet er.

Målet er å bygge opp kongedømmet ditt, og du må forvalte de innsamlede pengene dine nøye. Du må slenge en mynt til folk du møter på veien for å rekruterre de, og du bruker også penger på å oppgradere infrastrukturen din. Du sveiper i den retningen du vil ri, og trykker for å slenge ut en eller flere mynter.

Du må også bruke penger på å rekruttere soldater, samt oppgradere forsvaret ditt, for på kvelden kommer det demoner som angriper deg. Hvis de bryter igjennom forsvaret ditt, kan du gjøre veldig lite annet enn å se på at undersåttene dine, og til slutt du, dør.

Den visuelle stilen er nydelig, og spillet er fullstappet med herlig animasjoner og detaljer. I tillegg til dette er det mye å lære, og de første forsøkene på å overleve går sjelden bra. Et meget solid, og unikt spill.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden