Anmeldelse

Minecraft: Xbox One Edition

Meget god versjon av et fantastisk stykke spillkunst

Minecraft er fortsatt et av verdens beste spill.

I løpet av en times tid har jeg vært utforsker, snekker, arkitekt, murer, smed, gruvearbeider, kokk, bonde, sverdkjemper og bueskytter i ett og samme spill. Det er ikke mange andre spill som kan skryte av den samme friheten, åpenheten og de nesten grenseløse mulighetene Minecraft kan vise til.

Hver eneste gang jeg lager en ny verden kan min historie bli noe unikt og spennende. Skal jeg fokusere på husbygging, kanskje lage meg en liten by? Eller skal jeg utforske de høyeste toppene og dypeste gruvene i jakt på eventyr og skatter?

Minecraft har vokst til noe mye mer enn bare et spill siden det så dagens lys i 2009. Da startet det som et enmannsprosjekt til Markus Persson. Siden den gang har det solgt godt over 50 millioner spill på alle store plattformer.

Stort og flott.

Lag din egen historie

Et av mine aller kjæreste spillminner er den aller første spilløkten jeg hadde i Minecraft på Windows for mange år siden. Det var noe nesten magisk med stemningen i spillet, spenningen som økte når natten kom og kampen for å overleve. Det å skape sitt eget fristed, innrede som man vil, grave og utforske nedover mot grunnfjellet var ulikt alt annet jeg hadde spilt, og timene fløy av gårde.

Det samme kan sies mange år etter, men denne gangen på konsoll. Både Xbox One og PlayStation 4 har fått sine versjoner av Minecraft, og begge to er kraftig forbedret sammenlignet med tidligere konsollversjoner.

Den aller største forbedringen er at verdenen som genereres er 36 ganger større sammenlignet med de man fikk på de gamle konsollene. Større verden betyr mer plass til bygging, enda mer landområde som kan utforskes og mer plass å dele med vennene sine. Du kan lett åpne verdenen til vennene dine, slik at det kan bli en felles tumleplass for hva det enn måtte være dere har lyst til å gjøre.

En annen ting jeg liker godt med konsollversjonene er hvordan utviklerne har tilpasset kontroller og all navigering i menyer til håndkontrollen. Styring av figuren, samt graving og plassering av klossene går med styrestikke og skulderknapper. Menystyring gjøres med styrestikka og en rekke smarte knappetrykk.

Gjør det du vil, hvor du vil.

Mye å lage

Det beste er imidlertid at alle oppskrifter på ting du kan lage ligger inne i spillet, og det er opp til deg å bla til rett gjenstand. Har du alle materialene trykker du enkelt og greit for å lage gjenstanden. Dermed trenger du ikke legge de ulike elementene du trenger til for eksempel et sverd i riktig mønster slik som på PC, men trykker bare på sverdet i menyen.

Noen vil kanskje mene at dette er en forenkling av systemet fra PC, men jeg liker at de har gjort det på denne måten. Dermed bruker jeg mer tid inne i spillet, og mindre tid på å rote rundt på ulike nettsider for å finne de rette oppskriftene på ting jeg ikke husker.

On top of the world!

I tillegg til den vanlige spillmodusen der du skal bygge, overleve ved å skaffe mat, hogge trær og hakke stein samtidig som du må passe deg for både zombier og eksploderende «creepers», kan du også i konsollversjonen spille i en kreativ spillmodus. Her er alle juksekoder tilgjengelige, og det er mer fokus på ren bygging enn noe annet. Hvis du ikke liker alle overlevelsesgreiene i «survival», men bare spiller Minecraft for å få utløp for kreativiteten og byggebehovet ditt så er denne modusen den rette for deg.

Den største svakheten til konsollversjonene sammenlignet med versjonen på Windows er at desktoputgaven ligger langt foran med tanke på oppdateringer. Mens man på PC koser seg med versjon 1.8, er man på konsoll rundt versjon 1.3, med noen ekstra finesser lagt til her og der. Konsollutgaven bygger dermed på en snart to år gammel kode, og naturlig nok er det da mange forbedringer som ikke finnes på Xbox One. Utvikler 4J Studios har sagt at de ønsker å få konsollversjon så tett opp til PC-versjonen som mulig, uten å gi noe mer detaljer enn dette.

Visuelt er dette Minecraft slik Minecraft skal være. Jeg synes det er et nydelig spill, med alle sine variasjoner av materiale og elementer som finnes i firkantene klosser. En soloppgang er rett og slett nydelig i denne verdenen, og jeg har flere ganger stoppet opp for å nyte utsikten jeg har fra ulike steder.

Hvis du er lei den «vanlige» måten Minecraft ser ut så kan du kjøpe ulike teksturpakker. Dette er pakker som endrer utseende på klossene til noe annet. Her finner du blant annet pakker inpirert av både Mass Effect og Skyrim, som gir et helt annet visuelt utseende. Det er morsomt å lage en middelalderinspirert by med Skyrim-lignende blokker, og det gir en helt annen opplevelse.

Du trenger mye plank.

Konklusjon

Minecraft er et av de aller beste spillene som noensinne er laget. Selv fem år etter at den første alphaversjonen ble sluppet er det en unik spillperle jeg unner alle å prøve. Det er et spill som overgår alder, interesser og landegrenser.

Det har blitt brukt i undervisningsøyemed, besteforeldre spiller det med barnebarn, og både erfarne og helt ferske spillere kan nyte det på akkurat den måten de selv vil. Minecraft er kanskje det ene spillet jeg uten å nøle vil anbefale til alle barn, i nesten alle aldre, å teste ut.

Denne versjonen er, rett bak Windows-versjonen, også den aller beste måten å nyte juvelen på. Du får en stor og fin verden å utforske. Å spille sammen med venner går smertefritt, både lokalt på delt skjerm eller via nett. Grensesnittet er smart tilpasset håndkontroll og jeg savner ikke mus og tastatur en eneste gang.

Har du ikke spilt Minecraft før anbefaler jeg deg å gjøre det på det aller sterkeste. Hvis du har spilt det, og lurer på om konsollversjonen er bra, så kan jeg trygt si at det er en meget god versjon av et fantastisk stykke spillkunst.

9
/10
Minecraft: Xbox One Edition
Meget god versjon av et fantastisk stykke spillkunst.

Siste fra forsiden