Feature

Sony slo på stortromma

Move, 3D og Gran Turismo

Her er alle høydepunktene fra kveldens pressekonferanse.

LOS ANGELES/NODELAND (Gamer.no): Sony er akkurat ferdig med sin E3-konferanse, hvor mye av fokuset var på PlayStation Move, som med en kombinasjon av kamera og bevegelsessensitive kontrollere skal sørge for nye måter å kontrollere PlayStation 3-spill på.

Jack Tretton, administrerende direktør i SCEA, var vert for kveldens show.

Beveg deg

Sony kunngjorde blant annet at Move skal lanseres 15. september i Europa. Bevegelseskontrollen selges i to forskjellige varianter. En uten kamera, for de som allerede har kjøpt PlayStation Eye, og en med kamera og en spillsamling som heter Sports Champions. Førstnevnte koster 49,99 dollar i USA, mens sistnevnte koster 99,99 dollar. Man kan også kjøpe en ekstra navigasjonskontroll for Move til 29,99 dollar.

I tillegg kan man kjøpe en PlayStation 3-pakke med kamera, Move-kontrollere og Sports Champions. Denne koster 399,99 dollar. Sony har ikke kunngjort de europeiske prisene for de ulike pakkene.

Move vil følges av 15 til 20 spill som vil være tilgjengelige i lanseringsvinduet. I tillegg vil flere eldre spill, inkludert Heavy Rain og Resident Evil 5 få støtte for Move via gratis oppdateringer. Det er likevel ikke alt. Vi ble også fremvist en presentasjon av spillet Sorcery, som utvikles eksklusivt med tanke på Move-støtte. Her styrer du en trollmannslærling, og du kan kaste ulike typer magi ved hjelp av gestikulering. Her får man også kombinere magi til eksotiske kombinasjonsangrep som blåser fiendene av gårde. Det blir likevel ingen tryllekunster på oss før i 2011.

Skulle du være en tilhenger av plattformsjangeren vil du nok også like å høre at et PlayStation Move-skreddersydd spill med arbeidstittelen Heroes On The Move er under utvikling. Her får du en variert plattformopplevelse hvor mye av fokuset er på nærkampsangrep og gåteløsing ved bruk av Move-kontrolleren, men det mest bemerkelsesverdige er nok at det vil inneholde opptredener av plattformsuperstjerner som Jak, Daxter, Ratchet, Clank, Sly Raccoon og Bentley. Utgivelsesdatoen er foreløpig ikke kjent.

Det ble viet mye tid til PlayStation Move.

3D og portalteknologi

Sony brukte også mye tid på å snakke om 3D-støtten til PlayStation 3. Spill som Crysis 2, Killzone 3, Mortal Kombat, Shaun White Skateboarding, Ghost Recon: Future Soldier, Tron og NBA 2K11 blir tilgjengelig i 3D, og mange eksisterende spill vil oppdateres med 3D-støtte. I tillegg vil alle lanseringstitlene til PlayStation Move ha støtte for denne nye visningen. Totalt sett loves vi hele 30 ulike 3D-titler innen mars 2011.

Andre større nyheter inkluderte Valves mye omtalte overraskelse, som viste seg å være en PlayStation 3-versjon av kommende Portal 2. Det var Valve-sjefen selv, Gabe Newell, som foretok en kort presentasjon av innholdet og viste en verdenseksklusiv trailer av spillet. Han kunne også fortelle om støtte for Valves Steamworks-system, en omfattende spillersentral med 25 millioner medlemmer, noe som ledet Newell selv til å påstå at PlayStation 3-versjonen blir den beste konsollversjonen. Dette er for øvrig Valves første spill til PlayStation 3, og markerer muligens et større fremtidig samarbeid mellom de to selskapene.

Det skapte stor jubel i salen da en videosnutt introduserte et nytt spill i Twisted Metal-serien for PlayStation 3. Dette er PlayStations lengstlevende spillserie, og den går kort fortalt ut på brutale kamper mellom ulike kjøretøy ispedd sort humor og klovner. Dette spillet har foreløpig ikke fått noen utgivelsesdato, og kommer ikke før neste år.

Gabe Newell fra Valve fortalte at Portal 2 kommer til PlayStation 3.

Etterhvert kom også en utsendt fra Electronic Arts ut på scenen, og etter mye babling om at Sony og EA alltid har hatt et solid samarbeid ble det gjort en rekke presentasjoner. En av disse var en halvveis overbevisende visning av PlayStation Move-støtten i kommende Tiger Woods PGA Tour 2011, hvor EA-topp Andrew Wilson slo smått imponerende par med bevegelseskontrolleren.

Eksklusivitet er nøkkelen

EA stoppet likevel ikke der. Det ble annonsert at både Dead Space 2 og Medal of Honor vil komme med PlayStation 3-eksklusive samleutgaver. Førstnevnte kommer med en rykende fersk PlayStation 3-versjon av Wii-spillet Dead Space: Extraction og sistnevnte inneholder en oppusset nyutgave av Medal of Honor: Frontline. Ja, det kan se ut som om Sony satser tungt på spillvåren i år, noe resten av pressekonferansen viste:

Infamous 2 ble nemlig også demonstrert, og her ser det ut som vi kan forvente mer av det samme superheltgameplayet som mange koste seg med i originalen. Det ble også hintet til at hovedpersonen Cole muligens har fått evnen til å kontrollere is i tillegg til sine tidligere strømkrefter. Også inFamous 2 kommer i 2011.

Fans av Assassin's Creed kan også glede seg til en eksklusiv kartpakke i november, og i den anledning fikk vi se en trailer av flerspillerdelen som viste flust av snikmord utført av en rekke ulike figurer. Her ser ut til at man må bruke avledning og finesse for å likvidere motstanderen. Mest merkverdig var kanskje kostymene, som strakk seg fra klovnelignende mundurer til pestdoktorantrekk.

En representant fra EA viste frem bruken av PlayStation Move i Tiger Woods PGA Tour 11.

Dette er ikke det eneste. Også 2K Games gedigne gangstersatsning Mafia 2 skal by på eksklusive oppdrag og timesvis med alternativ innhold som kun kommer til PlayStation 3. Der ser dermed ut til at Sony satser svært tungt på å få et overtak også blant multiplattformspillene.

Sony bekreftet samtidig at de vil lansere en ny abonnementstjeneste på PSN som heter PSN Plus. Her får de som abonnerer tilgang på eksklusivt innhold, inkludert hele PSN-spill, PS Minis og betaversjoner av spill. Tjenesten vil oppdateres med nytt innhold hver måned, og skal skyves ut senere denne måneden. I første omgang vil man likevel få tre måneder gratis, i tillegg til fullversjoner av Wipeout HD og PlayStation-klassikeren Rallycross.

Etter mye om og men ser det også ut som Gran Turismo 5 endelig er klart for lansering. Datoen amerikanerne kan krysse av på kalenderen er 2. november. Det ble også klart at bilspillet vil komme med full 3D-støtte ved utgivelse, noe som burde by på en særs unik visuell opplevelse i kombinasjon med den fantastiske grafikken spillet er i besittelse av.

Heftige ting i vente

Av andre ting fikk vi blant annet se en todelt 3D-visning av det etterlengtede Killzone 3. Selv har jeg ikke mulighet til å oppfatte stereoskopisk 3D på grunn av synsproblemer, men min sidemann Øystein Furevik og resten av salen så i hvert fall ut til å bli imponert. Et nødvendig aber er likevel at å følge med på 3D over lengre tid kan bli slitsomt for øynene, og Øystein opplevde ubehag allerede etter den forholdsvis korte presentasjonen.

LittleBigPlanet ble også viet oppmerksomhet, og denne gangen fikk vi se enda flere av de alternative spillene som gjengen i Media Molecule har utviklet med de særs sterke skaperverktøyene som følger med. Vi kunne se plattformskytespill, et enkelt fingerferdighetsspill hvor man måtte trykke på ulike knapper i hurtigst mulig rekkefølge og en spenstig vri på sumobryting hvor man måtte forsøke å kræsje motstanderne ut av en ring med radiostyrt bil.

Spesielle kostymer i en eksklusiv kartpakke til Assassin's Creed: Brootherhood.

Det ble også vist trailere og klipp fra kommende spill som God of War: Ghost of Sparta til PSP, Final Fantasy XIV Online, Medal of Honor, Dead Space 2, Gran Turismo 5 og mye mer. Det er en formidabel liste over stortitler Sony kan skilte med i tiden som kommer, og konsollracet ser dermed ut til å fortsette i minst like høyt tempo som tidligere.

Akkurat dét ble poengtert av dagens høydepunkt – en gjesteopptreden av den fiksjonelle rollefiguren Kevin Butler kjent fra PlayStation Move-reklamene det siste året. Her fikk vi et vekkelsesmøtelignende opplegg hvor han innledningsvis, i stil med hans rolle i reklamene, kom med en rekke hardtslående og dårlig kamuflerte stikk til Microsoft, Xbox 360 og Kinect. Latter runget gjennom salen i det opplegget utviklet seg til en diger monolog hvor han dreide fokuset over på spillenes kvalitet og det faktum at PlayStation 3 satser tungt på eksklusive høybudsjettsspill.

Og det er kanskje helt ålreit at Sony langet ut noen hissige spark mot Microsoft under dagens konferanse, for i tiden som kommer ser det ut til at de kan ha langt mer spennende og unike påfunn på tapetet.

Siste fra forsiden