Feature

Analyse: Fallen Earth

Mutanter og radioaktivitet til alle

Hva skjer når skytespill og rollespill møtes i en verden lagt øde av sykdom og krig?

1: Side 1
2: Side 2

Spennende innhold?

Mye av Fallen Earths innhold vil dreie seg rundt konfliktene mellom spillets seks forskjellige grupperinger. Spillet vil likevel ikke ha åpen spiller-mot-spiller-kamp overalt, men i stedet visse områder hvor alle kan angripe alle. Spillerne vil få en melding hver gang de beveger seg inn i et slikt område, slik at de har muligheten til å unngå mye av denne kampen hvis de ønsker.

Spillerne vil heller ikke være i stand til å ta utstyr fra hverandre hvis de dreper andre spillere i kamp, for utviklerne mener det vil bli en for stor straff og vil heller oppfordre så mange som mulig til å delta pvp i stedet for å kvie seg.

Stedet hvor spillerne først trer inn i Fallen Earths spillverden er en såkalt «instance». Altså et helt lukket område hvor spillerne kan lære seg det grunnleggende på egenhånd. Det er midt inne i Hoover Dam at spillerne får prøve Fallen Earths opplæringsdel, og det er her de får vite mye om spillets historie og verden.

Slike lukkede instanser virker Fallen Earth å ha en god del av, slik at spillerne kan gjøre oppdrag eller besøke «dungeons» på en kontrollert måte. Oppdrag av alle mulige slag kommer til å bli en av hovedmotorene bak Fallen Earths innhold og historie, hvor spillerne hele tiden gradvis lærer mer og mer gjennom å gjøre oppdrag.

En oppdragsidé som virker spesielt spennende er hva utviklerne kaller et «raid mission», hvor spilleren får hjelp av haugevis av datastyrte medhjelpere i en kamp mot store fiendtlige styrker.

Fallen Earth kommer ikke til å ha mange spesielt store «bosser» i sitt innhold slik normen ofte er i massive onlinespill. I et actionbasert siktesystem vil det ikke være særlig interessant å skyte på det samme store monsteret i mange minutter. De vanskeligste oppdragene vil i stedet by på svært mange små fiender, i stedet for noen få store.

Selv om alt Fallen Earths innhold befinner seg inne i Grand Canyon, virker deres spillverden både åpen og stor. Hyppig bruk av både ridedyr og biler vil bli viktig for spillerne, men ikke billig. Hester behøver mat og biler behøver bensin. Spillerne kan også kjempe fra sine ridedyr og kjøretøy og det virker også som de kan miste dem i kamp.

Siden mye av spillet vil gå ut på å gjenreise en fallen verden er det ikke rart at utstyrslaging innen alle mulige felt blir svært viktig. En konsekvens av dette blir at økonomien blir svært spillerdrevet og at innhenting av ressurser blir en nøkkel.

En av Fallen Earths største ufordringer når det gjelder innhold er å sørge for at spillerne får nok av det. Med så stor konkurranse innen den massive onlinespillsjangeren er det alltid vanskelig for nykommere å by på nesten like mye innhold som aktører som har vært på banen i årevis.

Det blir også en utfordring å by på variert og interessant innhold i en post-apokalyptisk verden. Hva slags fiender kommer spillerne til å møte? Hva slags kule monstre kan vi vente å se? Vil oppdragene bli like nyskapende og varierte som utviklerne håper?

For hyppig bruk av avgrenset innhold er også noe mange spillere reagerer negativt på, og hvor utbredt dette blir i Fallen Earth kan bli avgjørende for mange. Siden så mye av spillets innhold dreier seg rundt de ressursene spillerne må samle inn og alt det utstyret de kan lage av dem, blir det utrolig viktig at disse prosessene også blir underholdene i seg selv, og ikke bare verktøy for å gjøre spillet dypt.

Konklusjon

Jeg synes Fallen Earth har et veldig spennende konsept. Vi har ikke sett spesielt mange spill fra post-apokalyptiske verdener og jeg mener absolutt det er god plass til flere. Å fokusere mye av spillet rundt dets seks ulike grupperinger tror jeg kan være en smart idé, så lenge alle gruppene blir presentert på en god måte og at de alle har sine interessante og forlokkende sider.

At utviklerne har tatt et valg å gjøre Fallen Earth til et massivt onlinespill som blander action og rollespillelementer er utvilsomt både spennende og utfordrende. Her blir det utrolig viktig at utviklerne klarer å balansere disse forskjellige elementene på en underholdende og konstruktiv måte. Det blir essensielt at spillets ferdighetsbaserte actionelementer ikke kommer på bekostning av spillets dybde, for da kan spillerflukt raskt bli en realitet. Jeg gleder meg uansett til å se mer av Fallen Earth i tiden som kommer, og håper spillet kommer ut i 2009 slik at vi får teste dette spennende prosjektet.

Diskuter artikkelen i forumet

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden