NES er konsollen som snudde alt på hodet

Vi ser tilbake på Nintendos enorme suksess på 80-tallet.

Vi har valgt å trekke frem denne podkasten igjen i anledning Nintendo Entertainment Systems 30-årsjubileum. Mandag 15. juli var det nøyaktig 30 år siden konsollen først dukket opp i Japan, under navnet Nintendo Family Computer.

For mange av oss er NES (Nintendo Entertainment System) selve definisjonen på barndommen. Denne legendariske 8-bits-maskinen lyktes så til de grader, til tross for lave odds og et marked full av skepsis. Her hadde man nylig vært gjennom det store krasjet, og de fleste hadde mistet all tiltro til spillbransjen.

Les også: Hør vår favorittmusikk fra NES

Castlevania III.
Excitebike.

Den viktigste konsollen?

27 år etter sin debut omtales NES som den største og viktigste konsollen av alle. Den grå, fine boksen ble en enorm suksess, som har gjennomsyret popkulturen vår i så stor grad at folk fremdeles snakker om spillene og lager remikser av NES-musikk. Lydbrikken hadde nemlig en helt unik sound, og dette får vi flere eksempler på gjennom podkasten.

Denne uka er det Ketil Espenæs som er programleder i Retro Crew, og han har med seg Jostein Hakestad og Stian Askeland i studio. Halvveis inn i showet møter dere vår egen Jens Erik Vaaler, som deler sine beste minner fra NES med dere.

Det er naturligvis spillene som definerer suksessen til en konsoll, og for NES sin del kan man liste opp klassikerne som perler på en snor, inkludert Super Mario Bros. 3, The Legend of Zelda, Castlevania III, Metroid, Contra, Excitebike, Kid Icarus og Blades of Steel. I neste episode skal gutta snakke mye mer om selve spillene og programvaren.

Har du noen gode minner om NES og tiden der man satt en meter unna TV-en på grunn av en superkort ledning? Synes du grafikken i NES har holdt seg bra? Del dine tanker i kommentarfeltet under.

Gått glipp av tidligere episoder?

Retro Crew et nettradioshow som dedikeres til gamle spill, konsoller og maskiner, laget av Rad Crew i samarbeid med Gamer.no. Det er produsert 24 episoder til nå, og her er de tre forrige:

Episode 23: Chrono Trigger
Episode 22: Street Fighter II
Episode 21: CD-ROM-formatets barndom

Hver episode er tilgjengelig gjennom iTunes-strømmen og RSS-strømmen til Rad Crew, og du kan laste den ned som MP3-fil her.

Les også
Age of Conan har blitt større

Siste fra forsiden