Nintendo 64 gjorde analogspaken populær

Ukens Retro Crew handler om konsollen som kunne blitt mye større.

Maskinvaren var underdimensjonert, kapasiteten på spillkassettene var elendig og PlayStation hadde tatt markedet med storm nesten to år tidligere med sitt kraftige CD-ROM-baserte system. Det var med andre ord i sterk motvind at Nintendo lanserte sin tredje stuekonsoll, Nintendo 64.

Banebrytende plattformspill

Men Nintendo hadde som vanlig noen ess i ermet ved lansering, og det viktigste var Super Mario 64. Dette banebrytende plattformspillet kom med store brett og perfekt styring, og sørget for at 3D-plattformspill ikke lenger ble sett på som en vits.

Super Mario 64.
Legend of Zelda: Ocarina of Time.

Noe av det som gjorde Super Mario 64 og unikt var den analoge styringen. Nintendo 64 er konsollen som introduserte analogspaken slik vi kjenner den i dag, og spillet med den spretne rørleggeren var designet rundt akkurat dette.

Senere ut i konsollens livsløp fikk vi også storspill som Legend of Zelda: Ocarina of Time, StarFox 64, GoldenEye 007, Super Smash Bros., Mario Party og Banjo Kazooie. For ikke å snakke om den tekniske bragden det var å putte Resident Evil 2 i en Nintendo 64-kassett.

Den nyskapende kontrolleren skapte stadig nye 3D-opplevelser og satte standarden for moderne konsollspill, kanskje i enda større grad enn originale PlayStation. Og selv om selve spillkassetten satte en begrensning i hva man kunne gjøre, hadde én klar fordel: Svært korte lastetider.

I studio denne gangen sitter Jostein Hakestad, Stian Askeland og Are Ness Fløgstad.

Gått glipp av tidligere episoder?

Retro Crew et nettradioshow som dedikeres til gamle spill, konsoller og maskiner, laget av Rad Crew i samarbeid med Gamer.no. Det er produsert 35 episoder til nå, og her er de tre forrige:

Episode 34: The Elder Scrolls III: Morrowind
Episode 33: Super Mario Bros. 3
Episode 32: Game Boy

Hver episode er tilgjengelig gjennom iTunes-strømmen og RSS-strømmen til Rad Crew, og du kan laste den ned som MP3-fil her.

Siste fra forsiden