Intervju

Erlend «nukeduck» Holm

Norges fremste League of Legends-profil: – Det finnes ingen snarveier

Erlend «nukeduck» Holm og Excel Esports har tatt seg til sluttspillet i den europeiske toppligaen LEC.

«nukeduck» er klar for å ta Europa med storm når det europeiske sluttspillet starter.
Michal Konkol/Riot Games

DISSE SPILLER FOR EXCEL

Vis mer

se Finn «Finn» Wiestål (Top)
nl Mark «Markoon» van Woensel (Jungle)
no Erlend «nukeduck» Holm (Mid)
cz Patrik «Patrik» Jírů (ADC)
si Mihael «Mikyx» Mehle (Support)

no Noman «Nomi» Ahmad (Innbytter)

Med en proffkarriere som har vart i et tiår, sytten sesonger på Europas aller høyeste League of Legends-nivå og deltakelse i VM hersker det ingen tvil om at Erlend «nukeduck» Holm har gjort seg fortjent til tittelen som Norges fremste League of Legends-profil.

I disse dager er Holm og resten av laget hans, Excel Esports, travelt opptatt med trening og forberedelser. Sluttspillet i European League of Legends Championship (LEC) er nemlig rett rundt hjørnet.

LES OGSÅ: Tredje mulighet for å ta seg til Rio-majoren

Første motstander i sluttspillet er Fnatic. Gjennom den ordinære sesongen har Holms lag vunnet to av to kamper mot Fnatic, og Mid Lane-spilleren har stor tro på at det kommer til å gjenta seg i sluttspillet.

– Alt er mulig for oss per i dag. Vi er et veldig sterkt lag, og vi har god kjemi. Hvis vi presterer maksimalt kan vi vinne mot alle, selv om G2 kan bli tøffe å slå. Mot Fnatic trenger vi bare å møte opp og ikke la nervene ta overhånd. Vi er et bedre lag.

LES OGSÅ: Gamer.no spår følgende fire lag videre til sluttspillet

– Ikke gått helt etter forventningene

SLIK SPILLES LEC-SLUTTSPILLET

Vis mer

ØVRE BRAKETT
26/8 Rogue - MAD Lions
27/8 G2 Esports - Misfits Gaming

NEDRE BRAKETT
28/8 Fnatic - Excel Esports

Se kampene i terminlisten »

Gjennom ni serierunder og atten kamper endte Excel på en delt sjetteplass med Team Vitality. For å sikre plassen i sluttspillet måtte Erlend «nukeduck» Holm og resten av Excel ut i en tiebreak mot nettopp Team Vitality, med den anerkjente Mid Lane-stjernen Luka «Perkz» Perković i spissen.

Det endte til slutt med både seier og sluttspill for Excel, etter en sesong som ikke gikk helt som forventet i følge Holm.

– Sommerens sesong har ikke gått helt etter forventningene våre. Vi hadde håpet at vi skulle havne høyt på tabellen i den ordinære sesongen, men vi hadde noen uker hvor vi ikke presterte i det hele tatt. Nå befinner vi oss i sluttspillets nedre brakett, sier han til Gamer.no.

Sist gang Excel møtte Fnatic ble det seier.
Michal Konkol/Riot Games

Mid Lane-spilleren er imidlertid fornøyd med sine egne prestasjoner gjennom sommerens sesong, med unntak av et par kamper.

Les også
AW3 favoritt til å ta sin tredje strake Rocket League-tittel i Telialigaen

– For min egen del er jeg rimelig fornøyd. Jeg har hatt en veldig dårlig helg, men ellers har det vært ganske bra. Jeg har spilt mye for Bot Lane- og Jungle-spillerne våre, men har også gått over til å være mer sentral i en carry-rolle for å sikre poeng.

LES OGSÅ: I et superjevnt midtsjikte kan alt skje

– Det finnes ingen snarveier

Med sine ti år som profesjonell spiller har Erlend Holm en av verdens lengste League of Legends-karrierer. Hemmeligheten? Lange pauser utenfor sesong og en sterk følelse av tilhørighet med sine lagkamerater.

– Noe av det som har hjulpet meg mest er å ta lange pauser når det ikke er konkurranse. Det gjør at jeg klarer å holde på gløden. Jeg elsker også å være med på et lag - følelsen av at en gjeng med det samme målet jobber dag inn og dag ut. At alle spiller for å være bedre sammen og vinne kamper. Det er de to tingene som gjør at jeg kan holde motivasjonen til å pushe gjennom lange dager.

LES OGSÅ: Eneste nordmann i NLC-finalen

Å finne motivasjon i et slikt yrke er essensielt for å holde ut over tid, og Holm kan avsløre at det ikke finnes noen snarveier når det kommer til å kjempe seg til toppen. Et spill med omtrent tjue årlige oppdateringer krever nemlig enormt med innsats for å holde seg på toppen.

– Det finnes ingen snarveier i League of Legends. Spillet forandrer seg hele tiden, og man må legge ned mange timer hver eneste dag, selv om man har spilt profesjonelt i ti år, sier han til Gamer.no.

Dersom man skal kunne leve av å utøve e-sport er man avhengig av et økosystem som tilrettelegger for det. Man må blant annet ha ressurssterke organisasjoner, sponsorer av en viss størrelse og noe som drar seere. I tillegg er man avhengig av en spillutvikler som satser på e-sport. Holm gjorde med andre ord et godt valg da han valgte å satse på nettopp League of Legends.

– Jeg har vært veldig heldig, i og med at spillet jeg valgte å satse på har blitt så stort. Riot har satset hardt på e-sport, så det er bare positive ting å si om utviklingen. Det har virkelig gått over all min forventning.

LES OGSÅ: Norsk League of Legends-spiller plukkes opp av topplag

Stressende omstendigheter

Med konstante oppdateringer til spillet og en evig strøm av fremadstormende spillere som ønsker å ta plassen til LEC-veteranene er det naturligvis et stort press som kommer med jobben som profesjonell League of Legends-spiller.

Livet som profesjonell League of Legends-spiller innebærer mye trening og reising.
Michal Konkol/Riot Games

– Noen perioder kan være veldig stressende. Man vet aldri om man får en ny kontrakt til neste år, så man har ikke råd til dårlige kamper.

LES OGSÅ: – Selv om jeg gang på gang viser at jeg er i toppen, mener andre at jeg har falt av

Holms kontrakt med Excel utløper i slutten av november. Med nivået han har levert så langt i år skal en ikke se bort ifra en kontraktsforlengelse eller tilbud fra andre LEC-lag. Det virker iallfall ikke som om han er ferdig med å skape sitt ettermæle i e-sporten. Når han imidlertid skal legge opp skal han vekk fra både stress og dataspill. Til en viss grad.

– Det har vært perioder hvor jeg har tenkt på hva jeg skal gjøre etter League of Legends. Jeg har ingen konkrete planer, men en livsstil uten så mye stress og så mye spilling ligger nok litt i kortene, sier han til Gamer.no.

Siste fra forsiden