Nye Kinect hører deg alltid

Xbox One vil registrere kommandoer selv om du har skrudd konsollen av.

I går fikk vi vite at Kinect er en integrert del av Xbox One, og at konsollen ikke fungerer uten at Kinect er aktivert. Nå er det klart at Kinect fortsetter å lytte selv om konsollen er skrudd av.

Ifølge Microsoft-mann John Link, som har snakket med nettstedet Polygon, har konsollen flere hviletilstander. I den som bruker minst strøm vil Kinect lytte etter spesifikke kommandoer, og hvis systemet mistenker at brukeren forsøker å vekke konsollen med en kommando vil konsollen få nok strøm til å kunne analysere det som ble sagt og eventuelt starte opp.

En spion i stua?

Mange har reagert på denne nyheten, og synes det er guffent at konsollen «hører» det som skjer i stua selv om den er avskrudd. Nettstedet The Verge spurte Microsoft om hvordan lyttefunksjonen fungerer og hva de tenker om brukernes privatliv, og fikk følgende svar:

Nei, jeg sa «Xboxen», ikke «Xbox on».

– Det nye Kinect-systemet lytter etter spesifikke ting, som «Xbox on». Vi vet at kundene våre ønsker og forventer en sterk beskyttelse av privatlivet deres i våre produkter og tjenester, og at selskaper behandler deres data på en ansvarlig måte. Microsoft har over ti år med erfaring på dette området. Kinect 360 ble designet og bygd med stort fokus på personvern og sikkerhet, og den neste versjonen vil fortsette på samme måte.

Microsoft-topp Phil Harrison har også kommentert saken, overfor nettstedet Eurogamer:

– Vi bruker absolutt ikke Kinect for å spionere på noen. Vi lytter etter ordene «Xbox on», og så skrur vi på maskinen. Vi sender ikke personlig data på noen som helst måte som kan identifisere deg, med mindre du eksplisitt går med på det.

Dette er forøvrig ikke første gangen Kinect har skapt overskrifter på grunn av personvern. Ifølge The Verge sa Microsofts Dennis Durken for et par år siden at Kinect kunne gi informasjon om hvordan du ser ut, spiller og snakker til annonsører, slik at de best mulig kunne skreddersy reklame for deg. Dette ble imidlertid senere benektet av Microsoft.

Selskapet har også fått oppmerksomhet for en patent, som beskriver hvordan Kinect kan brukes til å registrere hvor mange mennesker det er i et rom, og matche dette antallet med hvor mange mennesker som har lov til å for eksempel se en film. Hvis det viser seg at du har flere venner på besøk enn lisensen du har kjøpt tillater, vil filmen ikke kunne spilles. Men om denne patenten finner veien inn i fremtidens Kinect vet vi ikke.

Les også: Slik fungerer spilleierskap på Xbox One
Les også: Xbox One blir ikke bakoverkompatibel

Siste fra forsiden