Nye konsoller i 2014?

Sony og Microsoft virker tålmodige.

Denne konsollgenerasjonen har vart svært lenge, men lite tyder på at den er i ferd med å bli etterfølgt av noen ny generasjon på en stund. Nettstedet Kotaku har snakket med kilder hos Sony og Microsoft, og de ser ut til å peke mot 2014 som året der de to gigantene vil lansere sine neste konsoller.

– Microsoft og Sony telegraferer til hverandre at de utsetter planene, for å melke denne generasjonen og fylle inn tidligere hull på en bedre måte, sier en ikke-navngitt innsidekilde til Kotaku.

Artikkelen forteller også om andre kilder, som bekrefter at 2014 er året de forventer nye konsoller. Noen av dem tror visstnok at hvis et av selskapene føler seg presset, kan vi se en utvikling så tidlig som i 2013.

Men en potensiell 2013-konsoll skal visstnok ikke være en ekte nestegenerasjonsmaskin. I stedet tror man det vil være en oppgradert versjon av dagens maskinvare, men med bevegelseskontroller.

Fortsatt liv i «gamle» konsoller.

Kildene sier også at planene for neste konsollgenerasjon er svært flytende. Microsofts styre diskuterer fortsatt om målet er å være profitabel fra dag én, sies det.

Både Xbox 360 og PlayStation 3 ble solgt med tap da de først ble lansert, etter som innmaten var såpass dyr å produsere at prisen ikke dekket kostnadene. I stedet ønsket Sony og Microsoft å tjene inn dette tapet på salg av spill til konsollene (alle konsollfabrikantene tar en viss porsjon av inntektene til spillene som selges til konsollene deres, noe som også er hovedgrunnen til at konsollspill er dyrere enn PC-spill).

Hvis målet er å tjene penger på konsollsalg, samtidig som maskinvaren skal representere et kraftig steg videre, ligger nok nye modeller en stund fremover i tid.

Også analytikere Kotaku har snakket med tror de to erkerivalene vil vente med å introdusere nye konsoller:

– Jeg tror vi vil se Sony og Microsoft leke «chicken». Sony lanserer definitivt ikke noen PlayStation 3-erstatning før 2014, og kan tjene på å la Microsoft lansere først, mens de selv bygger videre på PlayStation 3 i Nord-Amerika og Europa. Microsoft hevder selv at Xbox 360 fortsatt har mye å gå på, men etter som utviklere lærer å optimalisere kan PlayStation 3 ha en stor fordel, sier Billy Pidgeon hos M2 Research.

Situasjonen kompliseres imidlertid av at konsollmarkedet har en tredje aktør, nemlig Nintendo. De sikter mot en lansering av sin Wii-oppfølger (kodenavn «Project Cafe») i løpet av 2012. Hvis deres neste konsoll blir en suksess, kan det ifølge analytikerne presse Sony og Microsoft til å få fart på planene sine.

Siste fra forsiden