Sniktitt

PES 2013

Komplisert fotballmoro fra Konami.

I mine yngre dager var det Pro Evolution Soccer de seriøse gutta spilte. Dette var spillet for de som ville ha en utfordring, og som ville spille ordentlig fotball på konsoll. Et sted på veien mistet serien posisjonen sin, og FIFA-serien stod etterhvert opp som sjangerens ubestridte ener. Med PES 2013 håper Konami å ta tilbake tronen som det beste, mest realistiske fotballspillet.

Heftige finter, også i spillet.

Mye å lære

Det er mye nytt i årets versjon, og fellesnevneren er mer kontroll og innflytelse over det som skjer på gresset. I tråd med det spillserien tidligere stod for, er det ikke nok å plukke opp spillet, trykke på noen knapper og forvente scoring. PES 2013 krever timing, oversikt og god kjennskap til kontrollene for å komme noen vei.

Forskjellen er stor på en som har brukt noen timer på dette spillet, og en som aldri har prøvd det før. Jeg hadde besøk av en kamerat som er nesten umulig å slå i FIFA, og dro i gang PES for å vise ham spillet. Han hadde ikke en sjanse. Det hersker liten tvil om at dette er et spill du må å øve på for å bli god.

Noe jeg la merke til med en gang jeg begynte å spille, var at tempoet har blitt skrudd opp et hakk eller to fra de to foregående spillene. Alt skjer litt raskere, men endringen er helt klart positiv.

I PES 11 introduserte utvikleren noe de kalte «total control». I år har de videreutviklet denne til «full control». Kort fortalt skal denne funksjonen gi spillerne mulighet til å plassere ballen hvor som helst på banen, i en hvilken som helst retning og med akkurat den farten de selv bestemmer. Den gir deg en god følelse av kontroll, samtidig som den gjør det lettere å slå feilpasninger. Dette systemet fungerer veldig godt, og åpner for å spille mer taktisk og finurlig fotball enn i tidligere spill. Du kan gjøre som Iniesta og legge pasninger igjennom de trangeste lukene med stort hell. Systemet er vanskelig å mestre, men du verden for en gevinst du får hvis du gjør det.

Utover dette har man nå kontroll over veggspill og i hvilken retning spillere uten ball løper. Jeg strevde lenge for å få dette inn i fingrene, men når funksjonen først beherskes kan den skape mye forvirring, spesielt når man spiller mot andre. Det er også en økt følelse av kontroll både når det gjelder skyting og behandling av ball i spillet.

God kontroll på ballen.

En annen del av fotball, og en viktig en sådan, er hvordan man tar imot ballen. I årets utgave har du mye større innflytelse på hvordan og i hvilken retning du vil dempe en ball. Er du god og timer dette riktig, kan det utgjøre forskjellen på en effektiv kontring, eller noe som kunne vært gjort av en middelmåldig Tippeliga-spiller. Mitt beste mål i spillet så langt kom etter en retningsbestemt demping på kassa, fulgt opp av et volleyskudd som ville gjort Solskjær stolt.

Et av de mest positive inntrykkene jeg sitter igjen med er at det kjennes ut som det er du som spiller som bestemmer gangen i en kamp fullt ut. Slår du en dårlig pasning er det din skyld, scorer du et nydelig mål skyldes også dette ene og alene deg. Utviklerne har gitt deg som spiller alle muligheter til å påvirke kampene i spillet, både mot seier eller sviende nederlag.

Som på TV

Et av de andre, store elementene Konami har fokusert og snakket mye om er «Player ID». Her prøver spillstudioet å få spillerne i spillet å oppføre seg, løpe og spille akkurat som i det virkelige liv. De skal ikke bare ligne i utseendet, men også i spillestil og ferdigheter. Det vil si at Messi for eksempel demper ballen mye mer elegant enn lagkameraten Puyol.

Læringskurven i dette spillet er veldig bratt. Det er vanskelig å mestre alle de ulike driblingene, dempingene, veggspillene, løpene og forsvaret med en gang. Veldig mye må øves på, mange knappekombinasjoner skal huskes. Desto større blir følelsen av mestring når den endelig kommer.

Les også
Anmeldelse:

Jeg satt igjen med en veldig god følelse når en kontring gikk akkurat som den skulle, eller jeg i siste sekund fikk sperret et skudd fra motstanderen. Greier du å få til et perfekt dribleraid med Messi mot erkerival Real Madrid, så er det ikke utenkelig at du jubler høyt over egen innsats.

Pene omgivelser.

Konklusjon

PES 2013 har mye bra i seg. Det gir spillerne all kontroll og innflytelse på hva som skjer på banen. Dempinger, pasninger og driblinger sitter som et skudd dersom du utfører knappetrykkene riktig. Animasjonene i spillet er forbedret i forhold til tidligere spill, og tempoet er skrudd opp ett hakk eller to. Balansen mellom simulasjon og underholdning virker så langt veldig bra.

Dybden i spillet er stor, og du har mange timer med trening foran deg. Det å kombinere de vanskelige elementene i spillet sammen til et angrep tatt rett ut av læreboka til Barcelona gav meg en følelse av stolthet jeg ikke har opplevd på lenge i fotballspill.

Den største styrken til årets Pro Evolution Soccer slik det ser ut nå, er at jeg får lyst til å spille mer. Jeg vil alltid ta en kamp til, se om jeg får til en dribling til eller endelig får ordentlig kontroll på langpasninger. På mange måter så ligner spillet litt på det å spille ordentlig fotball.

Det kreves timer med repetisjoner og øving, og til syvende og sist vinner den som har øvd mest. Eller Tyskland, hvis man skal tro på Gary Lineker.

Les også: Sniktitt på FIFA 13
Les også: Anmeldelse av UEFA Euro 2013

Siste fra forsiden