Blogg

PlayStation 4 imponerer ikke

Det er syv grunner til hvorfor jeg ikke lot meg imponere av det Sony viste frem på pressekonferansen i går.

Revolusjonerer ikke måten vi spiller på

Noe av det første som ble sagt under pressekonferansen til Sony var at PlayStation 4 skal endre måten vi spilte på. Gjennom den over to timer lange konferansen hadde de mange muligheter til å vise hvordan de tenkte å gjøre dette, men jeg klarte ikke å se det. Det som ble vist frem så for så vidt pent ut, men dette var også hovedfokuset.

Når David Cage fra Quantic Dream kom på scenen forventet jeg å få vite hvordan den nye teknologien skal gi meg muligheten til å spille på nye måter. Studioet hans gikk ganske langt i å utprøve nye teknikker med Heavy Rain, men her fokuserte han utelukkende på at «det ser pent ut». Mange vil nok sette pris på at Sony ønsker å holde seg til den tradisjonelle spillformen som fansen fortsatt er glad i, men jeg hadde nok forventet at de skulle legge lista litt høyere enn «bare» en god spill-pc i en tv-vennlig boks.

Den nye håndkontrolleren med fancy lys.

PlayStation Kinect

Et av fokusene var den oppgraderte utgaven av PlayStation Move. Her så det tilsynelatende ut til at de bare hadde slengt et ekstra kamera på den gamle teknologien og mente at det var greit nok. Ikke særlig innovativt. Joda, vi får nå en dings som kan se hvor vi er i rommet og kan følge bevegelsene våre, men dette har Microsofts Kinect kunnet gjøre lenge. Så langt synes jeg også at man har avslørt flere svakheter enn styrker ved å inkludere denne typen teknologi i spill.

Det kunne kanskje se spenstig ut når man brukte Move-kontrollerne til å lage skulpturer eller regissere dukketeater, men det var vanskelig å se hvorfor dette skulle være så mye mer praktisk enn å bruke analogstikkene på håndkontrolleren. Med Wonderbook friskt i minne har jeg ikke de største forhåpningene til at det blir en Michelangelo av meg med det første.

Samkjøring med Vita, igjen

Nok en gang skal PlayStation forsøke å koble sammen spilldingsene sine. De gjorde et særdeles halvhjertet forsøk på dette allerede da PlayStation 3 ble lansert. Da med PlayStation Portable. Vita har ikke akkurat vært en enorm suksesshistorie i seg selv, og nå prøver Sony å gi den lille tassen litt drahjelp ved å hekte den på sin nye storebror. Jeg ser at det ligger et visst potensial her dersom man kan spille fullverdige PlayStation 4-spill på en Vita. Likevel må Sony avsløre noe ekstraordinært med denne koblingen for at jeg skal ønske å punge ut 2000 spenn ekstra for en glorifisert Wii U-kontroller. Jeg savnet god informasjon om samspillet mellom Vita og PlayStation 4.

Minner ikke dette ganske mye om en PC?

Strømmeteknologi

Strømming, eller «streaming» som det kalles på godt engelsk, var et av de store fokusene under konferansen. Sony kjøpte for en stund siden opp Gaikai, og har nå inngått et samarbeid med Ustream for å levere strømmetjenester opp, ned og i mente. Dette er jo for så vidt fint. PlayStation skal til og med vite hva jeg har lyst å kjøpe og ha lastet dette ned til meg på forhånd slik at jeg lett bare kan vifte med bankkortet og sette i gang å spille.

Det ble for meg et paradoks å se en pressekonferanse hvor man prater så varmt om strømmetjenester når konferansen i seg selv ble formidlet gjennom en nettstrøm som både hakket, mistet lyden, og tidvis gjorde det særdeles utfordrende å få med seg hva som ble presentert. Har Sony kapasitet til å ha millioner av maskiner verden rundt som streamer innhold kontinuerlig? Gudene skal vite at det tar lang tid bare å laste ned firmware-oppdateringer på PS3. Blir de eventuelt nødt til å ta betalt for nettjenestene sine gjennom en abonnementsløsning?

Bakoverkompatibilitet

Sony mener at det ikke er viktig at du kan bruke de gamle spillene du har liggende. Mange spillere har brukt flerfoldige tusenlapper på å lage seg en robust spillsamling, men PlayStation 4 skal ikke kunne spille de gamle spillene dine. Dette er selvsagt trist. Vi ble lovet at det jobbes med å lage et system hvor du kan strømme gamle spill fra de tre foregående PlayStation-plattformene, men det virket som om dette var et uferdig system som ikke ville være klart når konsollen slippes til jul.

Det ble heller ikke sagt om du da må kjøpe spillene dine på nytt, eller om dette skal inngå i en slags abonnementstjeneste. Det kan tenkes at du på en måte kan registrere dine gamle spill, men dette ble ikke presisert, og jeg frykter at jeg må frem med lommeboka dersom jeg vil spille de gamle spillene på den nye plattformen. Du bør kanskje ikke pakke ned din PlayStation 3 med det første.

Hvor er maskina?

Sony holdt en stor og lang pressekonferanse om PlayStation 4, uten å vise frem PlayStation 4. Hvorfor ble den ikke vist frem? Alt vi fikk se var den nye kontrolleren og den nye Move-kameraboksen. Hvor er maskina? Hvilke innganger og utganger har den? Hvilke farge har den? Er den stor? Og ikke minst; hva koster den? Jeg synes vi sitter igjen med svært mange spørsmål som ikke ble besvart. Dette ser også ut til å ha gjort en del investorer bekymret.

Windows 8 eller den nye PlayStation-menyen?

Interfacebook

Er det bare meg eller lignet det nye operativsystemet til PlayStation 4 svært på Windows 8? Alt ble presentert med «tiles» og det så ut til at du kunne flytte rundt på dem som du ville, og at de fungerte som separate enheter, med «live» informasjon i hver enkelt «tile». Akkurat som i Windows 8. Samtidig var det svært mye fokus på deling, og PSN skulle nå bli et sosialt nettverk. Først og fremst så eksisterer det ganske mange sosiale nettverk allerede, og jeg håper at de heller kobler seg tett opp mot Facebook, enn å snekre sammen sitt helt eget system som du må ha i tillegg.

Måten du kunne ta opp, eller dele skjemen din live med venner mens du spiller virker som en ganske snedig ting. Likevel er jeg skeptisk til i hvor stor grad dette vil bli brukt. Potensialet for «Let’s play»-materiale på Youtube kan jeg absolutt se, men er det så mange som vil sitte et annet sted i verden å se på meg spille live? Eller for den saks skyld sitte parat å droppe helsepakker til meg når jeg trenger det? Kan de ikke da like greit være med å spille? Det var en del løse ideer ved disse konseptene som jeg synes var rare. Kanskje man kan se potensial i det når man får prøve det?

Slutten for konsoller?

For å oppsummere er det klart at en del av mine bekymringer handler om manglende informasjon fra Sony. Vi har mange spørsmål, og alt for få svar. Likevel har Sony nå lagt lista og jeg opplever det som at de har lagt den ganske lavt. PlayStation 4 blir i all hovedsak en PlayStation 3, bare med kraftigere innmat, et ekstra move-kamera, og et blinkende lys på håndkontrolleren. Jeg klarte ikke å se hvordan dette skulle «forandre måten vi spiller på». Dersom den kommende konsollgenerasjonen ikke har mer å by på enn dette, kan det fort bli vanskelig å forstå hvorfor forbrukerne ikke bare skal kjøpe seg en Steam-boks i stedet.

Med mindre Sony har et stort ess i ermet som de vil spare til senere, er bordet nå dekket for Microsoft til å ta det modige steget videre for å utvikle konsollene. PlayStation 4 er en trygg konsoll som ikke gjør noe særlig nytt. Spørsmålet er om det vil være nok, eller om dette blir den siste PlayStation.

Siste fra forsiden