Podkast: De ultravoldelige spillene på 90-tallet

Norsk aksjonsgruppe ville forby Doom i 1993.

Selv om det audiovisuelle uttrykket i brutale actionspill som Doom, Rise of the Triad og Carmageddon kan vekke latter i 2013, skapte de fleste av disse spillene engstelse i media og lokalmiljøer. Å se Doom Guy flerre opp demoner med motorsak var sterk kost for enkelte, men ikke for våre kolleger i Retro Crew.

«Perverst dataspill sjokkerer»

Doom sjokkerte sørlendingene i 1993. (Faksimile: Fædrelandsvennen)
Skjermbilde fra Carmageddon. (Kilde: Mobygames.com)
Skjermbilde fra Blood. (Kilde: Mobygames.com)

I denne episoden av vår nostalgipodkast står vertene fra Rad Crew til knes i døden for å snakke om de mest ultravoldelige 90-tallsspillene, og noen av kontroversene som oppstod rundt dem.

Her i Norge ville blant annet organisasjonen Barna i Våre Hjerter forby Doom, og de fikk en del oppmerksomhet gjennom en artikkel i Fædrelandsvennen:

– Et perverst dataspill – med barnelik, monstre fra helvete og dataspilleren i rollen som blodtørstig rovmorder – er i sirkulasjon blant ungdommer i Kvinesdal, stod det å lese i avisa.

Markedsføringen ble stoppet

Journalisten og Ethel Kjørkleiv i aksjonsgruppa fra Kvinesadal fortsatte å skildre spillopplevelsen i id Softwares klassiker i håp om at myndighetene tok affære:

– Enten spiller du «Til knes i døden», «På terskelen til helvete» eller «Inferno». Det er dataspillerens oppgave å sable ned demoner, djevler, helvetes baroner og eks-mennesker i et besatt tempo.

En konsekvens av dette oppslaget var at TV 2 stoppet all markedsføring av Doom på tekst-TV.

Ukens Retro Crew-episode kommer også innom spill som Wolfenstein, Duke Nukem 3D, Blood og Postal.

Les også
Bravely Default kjem til Europa

Bak mikrofonen denne gangen hører du Are Ness Fløgstad, Stian Askeland og programleder Jostein Hakestad.

Gått glipp av tidligere episoder?

Retro Crew et nettradioshow som dedikeres til gamle spill, konsoller og maskiner, laget av Rad Crew i samarbeid med Gamer.no. Det er produsert 40 episoder til nå, og her er de tre forrige:

Episode 39: Castlevania: Symphony of the Night
Episode 38: Commodore 64
Episode 37: Spillfigurer som fortjener mer oppmerksomhet

Hver episode er tilgjengelig gjennom iTunes-strømmen og RSS-strømmen til Rad Crew, og du kan laste den ned som MP3-fil her.

Siste fra forsiden