Sniktitt

Saints Row: The Third

Hvis du ikke har en pistol for hånden, bruk en lilla dildo.

LOS ANGELES (Gamer.no): De fleste spillene vi kikket på under E3 forsøkte å være noe helt spesielt, noe utenom det vanlige. Problemet er at mange utviklere tar nøyaktig de samme veivalgene, og da ender spillene opp med å ligne på hverandre. Akkurat der skiller Saints Row: The Third seg ut. Det var det absolutt siste spillet jeg kikket på under messen, og stemningen i det lille visningsrommet var helt elektrisk. Latteren gjallet nesten konstant fra publikum under visningen og det som skjedde på skjermen vitner i hvert fall om et spill som ikke tar seg selv høytidelig.

Lilla angrep!

Humorshow

Vi fikk nemlig se en kavalkade av skitne triks, og noe så sjeldent som god slapstickhumor i spillform. Saints Row: The Third seiler opp som et av de morsomste spillene noen sinne. Her slenger ikke bare figurene ut vilkårlige tiss- og prompvitser. Både situasjonene og dialogene har en uovertruffen timing og herlig substans. Ja, mye av det er pubertalt, men det roet i hvert fall ikke ned mine fnisemuskler. Nei, dette er galskap, det mest elleville spillet i serien så langt.

The Third foregår i fantasibyen Steelport, og vi følger rivaliseringen mellom gjengene Saints og The Syndicate. Etter de to første spillene har Saints skaffet seg en trygg posisjon, men plutselig blander den internasjonale skurkeorganisasjonen The Syndicate seg inn. Da blir det trøbbel, både for deg og din karismatiske leder: Johnny Gat.

Vår demonstrasjon begynte med at vi tok kontroll over en kjekk herremann i Saints-gjengen, en fyr med gode evner innen meksikansk fribryting. Akkurat det ble bevist til gangs etter noen få sekunder. Vår venn utførte alskens triks på skrekkslagne sivile, og poserte selvsagt som en wrestler skal etter de hoderystende angrepene. Deretter fisket han frem et våpen, vi kan kalle det et spesialvåpen. Her snakker vi om et balltre med en gigantisk dildo på tuppen. Lilla, selvsagt. Lyden og fysikken gjorde det ganske så absurd å smekke ned folk på gata med dette våpenet – men moro, barnlig moro!

Øh, ok...

Deretter var det bare å tre en kjempeneve på armen, kalt Apocafist. Denne etterlater bare en blodsprut når du denger til intetanende mennesker ute på gata. Rundt neste hjørne så vi en hel gjeng av fiender stående og snakke på en stor parkeringsplass. Hm, hva gjør man da? Jo, vi ringer inn et massivt luftangrep. Du leste riktig, du kan kalle inn bombefly for å utslette folk du ikke liker i Steelport.

Du kan også kose deg med Tank Mayhem, lett Burnout-inspirert. Her setter du deg i en moderne stridsvogn og du skal ødelegge for så mange penger som mulig innen en gitt tidsfrist. Her fikk vi også bevist hvor god fysikkmotoren i The Third er. Når sprengkraften er ekstrem, blir også resultatene hysterisk ekstreme. Her flyr mennesker og gjenstander veggimellom i dine voldsbølger.

For alt skal være moro i det spillet, som syvende og sist handler om penger og respekt. Du kan til og med løpe rundt splitter naken, protestene mot sensurtilhengere kommer på løpende bånd – hele tiden. Her kan du også ta kråkestup gjennom bilvinduer når du vil ha deg en ny kjerre, og vi loves en raskere og mer dynamisk kjøremotor. Men dette er ikke noen simulator, noe en 180 graders øyeblikkelig sving i 300 kilometer i timen vitner om.

Med all makt i lufta med.

Elsk og hat

Det er også ekstra moro at alle innbyggerne i svære Steelport elsker Saints. Hvis du stopper opp ved sivile og spinner med bilen, vil alle rundt deg juble høyt – før du kjører over hele gjengen når du slipper opp. Du kan gjøre hva du vil, uten moralske pekefingre og dårlig samvittighet.

Noe av det mest ekstreme vi fikk se var et jagerfly som kan ta av og lande vertikalt. Et fly med varmesøkende missiler og mikrobølgestråler som angrepsmidler. Ja, dette er bare helt skrudd. Mens vi fløy rundt fikk vi også et inntrykk av skalaen i dette spillet. Steelport er en stor by, med variert arkitektur og topografi. Ja, her bor det nok mange som du kan tulle med underveis.

Les også
Anmeldelse:

For oppdraget er klart. Johnny Gat er fanget av The Syndicate, og du må hjelpe til for å få ham frigitt. Hvorfor ikke rane en The Syndicate-kontrollert bank, iført Gat-masker? God idé. Eller, kanskje ikke. Dette var det eneste oppdraget vi fikk se, alt vi har skrevet om før har vært frispilling.

En dans på hvelvet.

Her drar en gjeng inn i banken for å stjele hele hvelvet. Det går naturligvis ikke helt som planlagt. Det begynner greit nok, før du finner ut at banken er full av slemminger som vil drepe deg. Da fikk vi se litt av de ganske uavanserte kampene. Ja, du kan ta dekning og tenke litt taktisk, men med de rette våpnene er det bare å bevege seg og fyre løs samtidig for den ultimate actionfølelsen. Humoren holdes hele tiden på et høyt, og knusktørt, nivå gjennom dialoger – akkurat slik jeg liker det.

Det lykkes til slutt gjengen å feste hvelvet til en vaier, som igjen løftes opp av et helikopter. Bare synd da, at en av våre kompiser trykker på alarmknappen ved et uhell. Demonstrasjonen ble avsluttet ved at fyren vi styrte sto oppå hvelvet mens det svevde i lufta, for å plaffe ned hundrevis av soldater på et høyblokktak og dusinvis av sorte kamphelikoptre. Det var faktisk litt vanskelig å tro det jeg så, dette er bare så overdrevent at det er umulig ikke å smile og himle med øynene samtidig.

Konklusjon

Det var ikke så veldig mye vi fikk se av Saints Row: The Third under E3, men selv om dette var den aller siste visningen vi hadde – ga det så absolutt mersmak. Det er ikke lenger noe poeng å kalle Saints Row en Grand Theft Auto-klone, serien har blitt noe helt eget. Noe som er så absurd og spinnvilt at det er vanskelig ikke å bli sjarmert i senk. Jeg vet ikke helt hva som var mitt favorittvåpen fra demonstrasjonen vi fikk, men det er umulig å kimse av en lilla dildo på rundt en meter.

Maskemoro.

Du må være forberedt på å le mye når The Third kommer til våre trakter i midten av november. Det er ikke bare på grunn av de morsomme våpnene og situasjonene. Dialogene sitter som et skudd, og følges av et smart manus som inneholder massevis av god timing i humoristiske øyeblikk. Ja, jeg tror du skal være ganske kynisk for ikke å lire av deg en latterkule eller to når du får prøvd deg i Steelport.

Saints Row: The Third kommer i salg i november, for Xbox 360, PlayStation 3 og PC.

Siste fra forsiden