Feature

Seks gratisspill du bør prøve i helgen

Den kreative utviklerkonkurransen Ludum Dare gir mange spennende nyheter.

Forrige uke sa vi takk og farvel til en god og gammel veteran. Ukens nettutgivelser-spaltener nå pensjonert, og vi har i stedet tromlet opp en ny fredagsserie med fokus på gratisspill. Vi ønsker her å sette fokuset på de virkelig små spillene, de som til tross for god kvalitet ikke får så mye oppmerksomhet ellers.

Denne uken preges av spillutviklingskonkurransen Ludum Dare 26, som har resultert i vanvittige 2347 gratisspill. Her har utviklere fra hele verden satt av 48 timer på å lage så gode spill som mulig, og selv om kvaliteten jevnt over bærer preg av den korte utviklingstiden fører disse konkurransene alltid i mange spill som er verd å prøve. Temaet denne gangen var minimalisme, men det var opp til utviklerne selv å tolke det.

Gods Wil Be Watching.
Se 12 minutter fra spillet.

Gods Will Be Watching

Gods Will Be Watching er et av spillene fra denne konkurransen. Konseptet er enkelt: Du er lederen for en gruppe som har blitt strandet på en øde isplanet. Det er 40 dager til redningen kommer, og målet er at så mange som mulig skal overleve. For å overleve må gruppen din ha mat, varme og medisiner. I tillegg må du sørge for at den mentale formen til gruppemedlemmene dine er så god som mulig, for hvis ikke risikerer du at de klikker og stikker av.

Det er begrenset hvor mye du kan gjøre hver dag, så du må hele tiden prioritere hva som er viktigst. Matforrådet er kanskje skremmende lavt, men hvis doktoren din er i ferd med å gå fra vettet bør du kanskje heller bruke litt tid på ham. Når ting begynner å gå galt har det en tendens til å balle på seg – om en person dør vil du ikke lenger kunne gjøre nytte av hans eller hennes egenskaper, og det vil også påvirke moralen hos de andre i gruppen din. I tillegg til alt dette kommer en radio som må fikses innen de 40 dagene er over – hvis ikke er alt forgjeves, da radioen er nødvendig for at dere skal bli funnet.

Gods Will Be Watching er et stemningsfullt spill med mange vanskelige valg, og minner litt om syttitallsklassikeren The Oregon Trail. Tilfeldighetenes spill avgjør kanskje litt mye, og vi håper vi får en mer blankpolert versjon når konkurransen er over. Men enn så lenge er Gods Will Be Watching absolutt verd et forsøk.

Du spiller spillet direkte på nettet.. Vær obs. på at nettleseren din må støtte HTML5.

Coma.
Spillscener fra Coma.

Coma

Lenge før Journey, Kentycky Route Zero og Dear Esther gjorde stemningsspill populært, slapp Flash-spillutvikleren wittyhobos en liten kortspillperle kalt Coma. Det om lag 20 minutter lange plattformeventyret handler mer om å utforsking enn utfordring, og satser mest av alt på å suge deg inn i en vakker og rik todimensjonal verden.

Du legger ut på eventyr som den lille svarte kladden Pete. Til kontrast fra hovedpersonen er verdenen stappet av fargerike og spennende omgivelser, gåtefulle figurer og lystig musikk. Dette er helt klar noe som bør spilles med hodetelefoner.

Les også
Transport Tycoon kommer til iOS og Android

Gåtene er ikke særlig komplekse, men gir akkurat nok utfordring til at det kreves hjerneaktivitet utover det å hoppe gjennom landskapet. Figurene kommuniserer med tekst, og ofte må du hjelpe de med å overkomme hindre eller hente duppedingser.

Det er imponerende hvor tidseffektivt spillet er. På sine 20 minutter klarer spillet å gi flere inntrykk enn en skulle tro, og selv om det verken ligger noen dyp historie eller tematikk bak opplevelsen er den merkelig fengslende. Coma skiller seg virkelig ut i mengden av Flash-spill.

Coma kan du spille i nettleseren på nettstedet til utvikler Atmos Games.

Copy Kitty.
Spillscener fra Copy Kitty.

Copy Kitty

Copy Kitty er et fargerikt plattform/actionspill med overraskende mye dybde. Du spiller ei kattejente (eller hva det nå heter) som hopper rundt i virtuelle miljøer, hvor hun må ta knekken på ulike typer fiender. For å hjelpe seg har hun en rekke typer våpen, og hun kan bære opp til tre våpen samtidig.

Det som gjør Copy Kitty unikt er at hvis du har fått heltinnen din til å plukke opp mer enn ett våpen, kan du velge å bruke dem i kombinasjon med hverandre. Dermed får du i praksis et helt nytt våpen, avhengig av hvilke to eller tre individuelle våpen du har valgt. Det er massevis av våpen i spillet, og kombinasjonsmulighetene blir dermed svært store. Dermed kan du eksperimentere for å finne de beste våpenkombinasjonene til de beste situasjonene.

Den store variasjonen i måten de ulike våpnene og kombinasjonene deres fungerer på er faktisk ganske imponerende, og dette er et spill du kan utforske lenge. Legg til ødeleggbare miljøer og muligheten til å ta kontroll over store fiender, og du har et solid 2D-actionspill som lett kan konkurrere med de kommersielle indie-spillene i sjangeren. Stadige overraskelser og fiender med unike egenskaper sørger dessuten for at det holder seg friskt. Den eneste ulempen er at kontrollsystemet er litt knotete om du bruker tastatur, men spillet støtter Xbox 360-kontroller.

Du kan følge utviklingen av spillet og laste ned seneste versjon fra skapernes Tumblr-side.

Cube cube cube.

Cube cube cube

Som vi allerede har nevnt samlet en hurv spillutviklere seg foran skjermen forrige helg for å maratonutvikle spill på 48 timer. Vi har allerede tatt en liten titt i arkivet, og selv om det skal godt gjøres å rekke over de om lag 2300 titlene som ligger der har vi allerede funnet noen favoritter – ikke minst Cube cube cube.

I Cube cube cube handler det om å stable tre klosser av samme farge på en planet. Spilleren roterer sfæren med piltastene, mens klossene faller fra ulike retninger. Tempoet økes i takt med stablingen, og selv om det er besnærende enkelt i begynnelsen trapper utfordringen kraftig opp etter hvert.

Det vi festet meg ved er likevel det imponerende finpussede og helhetlige designet. Etter hvert som man runder poenggrenser øker den stemningsfulle musikkens intensitet, et lydmessig virkemiddel vi alltid har vært svak for. Planeten er passende dus, mens blokkene tidvis forsvinner med fargerike sommerfugleksplosjoner.

Cube Cube Cube kan du spille i nettleseren.

R, G, B,
Spillscener fra R,G,B.

R,G,B

Dette er et annet Ludum Dare-spill, og selv om det er svært kort er det absolutt verd de ti-femten minuttene det tar å fullføre. R,G,B er en lek med farger, lys og skygge, i form av et fysikkbasert plattformspill der du skal rulle og hoppe deg gjennom et lite hulesystem. Det er et svært enkelt spill, men utvikleren har vært flink til å variere den korte opplevelsen med ulike typer utfordringer, samtidig som spillet stadig disker opp med spennende, visuelle effekter.

R,G,B er egentlig et veldig godt eksempel på hvorfor konkurranser som Ludum Dare er så verdifulle. Det er knapt mer enn en prototype akkurat nå, men samtidig skal det ikke så mye finsliping til før utvikleren har noe som lett kunne blitt utvidet til et fullverdig spill. Den korte tiden med spillet gir nemlig mersmak.

Du kan lese om utviklingen av R,G,B på skaperens nettsted, der du også kan laste ned den vesle installasjonsfilen. Du kan velge om du vil spille den offisielle konkurranseversjonen eller en litt forbedret versjon.

Candy Box.

Candy Box

På tampen av denne uken har vi småspilt på et finurlig lite nettleserspill, kalt Candy Box. Småspilt, fordi det ikke krever all verdens av tid – finurlig, fordi det av en eller annen grunn greier å fenge med sitt enkle uttrykk og innhold.

Til å begynne med virker det helt meningsløst. Du opparbeider deg automatisk godteri, representert ved en teller som stadig stiger, og kan kun spise de eller kaste de på bakken. Men om du venter litt åpner det seg flere og flere bruksmuligheter for sukkertøyet.

Det første som skjer er at du blir kjent med The Candy Merchant, en skyggesvøpt figur tegnet helt med ASCII-tegn. Fra figuren kan du kjøpe deg et tresverd og legge ut på eventyr. Fra dette punktet baller det på seg med flere oppdrag, stadig bedre utstyr, en frosk som spør deg om logiske gåter og en heks som skjuler seg i en hytte i skogen. Hele tiden teller godteritelleren oppover, slik at du kan låse opp nye ting.

Skummelt nok passer spillet perfekt til en kontorjobb – det er lett å ha det oppe i en nettleserfane, og sjekke innom i ny og ne. Man går også sjelden tom for aktiviteter, med nye utfordringer og overraskelser som dukker opp jevnlig. Candy Box er et lite kosespill som man ikke trenger investere så mye av seg selv i, men som på merkverdig vis biter seg fast i hjernebarken og blir der lenge etter at maskinen er skrudd av.

Candy Box kan spilles i nettleseren via utviklerens nettside. Lagringssystemet er litt halvbakt, så husk å lagre lenkeadressen du får oppgitt.

Ønsker du deg flere gratisspill å fylle helgen med kan du ta en titt på forrige ukes artikkel. Har du selv oppdaget et knakende godt gratisspill er det bare å tipse oss og leserne om det i kommentarfeltet.

Les også: Farvel til ukens nettutgivelser

Siste fra forsiden