Slåssespillet som definerte sjangeren

Ukens Retro Crew-podkast handler om Street Fighter II.

Da Street Fighter II fant veien til arkadehallene i 1991 blåste det fletta av hele slåssespillsjangeren, eller det som inntil da ble kalt for «brawlere». Plutselig handlet det ikke lenger bare om en slåknapp og en sparkeknapp, men om muligheten til å snu seg, hoppe og dra nytte av ulike kombinasjoner for å danke ut motstanderen. Street Fighter II definerte slåssespillsjangeren slik vi kjenner den i dag.

Street Fighter II for Super Nintendo.
Street Fighter: The Movie.

Satte en ny standard

Men før gutta i studio forteller hva som gjorde Street Fighter II til en hit, bruker de 13-14 minutter på å diskutere Street Fighter: The Movie fra 1994. Med minneverdige tolkninger av Guile og M Bison er denne filmen nemlig mer underholdende enn den har rett til å være.

Etter en kort pause bestående av et par gamle lydklipp rettes fokuset på Street Fighter II (og alle versjonene som kom etter). Mekanikkene i dette spillet omtales som sjakk i sanntid, der du må gjøre kjappe vurderinger, tvinge frem en respons hos motstanderen og utnytte hans svakheter før han rekker å gjøre det samme med deg.

Bakhistorien til noen av rollefigurene blir også diskutert men Rad Crew-gjengen kommer fort frem til at det er håpløst å prøve å få Street Fighter-historien til å henge sammen.

Som vanlig ledes Retro Crew av Jostein Hakestad, som denne uka har med seg Are Fløgstad og Stian Askeland. Selv om de ikke på noen måte er slåssespilleksperter som teller «frames» og ser på «hitboxes» synes de Street Fighter II er et av de beste arkadespillene noensinne.

Avslutningsvis blir det selvsagt også tid til å gå gjennom noen av kommentarene fra den populære CD-ROM-episoden sist.

Gått glipp av tidligere episoder?

Retro Crew et nettradioshow som dedikeres til gamle spill, konsoller og maskiner, laget av Rad Crew i samarbeid med Gamer.no. Det er produsert 22 episoder til nå, og her er de tre forrige:

Episode 21: CD-ROM-formatets barndom
Episode 20: Historien om Atari 2600, del 2
Episode 19: Historien om Atari 2600, del 1

Hver episode er tilgjengelig gjennom iTunes-strømmen og RSS-strømmen til Rad Crew, og du kan laste den ned som MP3-fil her.

Siste fra forsiden