Feature

Ukens nettutgivelser

Spill i bøtter og spann

Hvis du ikke finner noe av interesse her, er det nok noe galt med deg.

Etter at spillindustrien holdt pusten i forbindelse med E3 i forrige uke, har det nærmest eksplodert med nye utgivelser denne uken. Her er det du må vite om ukens nettutgivelser:

Duke Nukem: Manhattan Project (Xbox 360 og PC).

Xbox 360

Fremtiden til spillhelten Duke Nukem er kanskje noe tvilsom, men fortiden hans inneholder flere godbiter som vi ikke sier nei takk til et nytt møte med. En av disse er Duke Nukem: Manhattan Project, et sideskrollende action/plattform-spill hvor du må drepe mutantgriser og romvesener, redde lekre damer og løse oppgaver i New York. Spillet kom opprinnelig ut i 2002 (den originale PC-versjonen finner du hos GOG og 3D Realms).

Risk Factions (Xbox 360).

En annen gammel traver er brettspillet Risk. Nå har EA lansert Risk Factions på Xbox Live Arcade. RISK er et turbasert brettspill hvor spillerne forsøker å erobre verden ved å bygge opp hærer og ta over hverandres territorier. Factions innfører fem ulike grupper å velge mellom, hver med egne styrker og svakheter. Det loves også helt nye kart å krige på, en god slump humor og en spillverden som ikke tar seg selv så veldig høytidelig.

H.E.R.O. (Game Room).

EA har også lansert tre nye Hasbro Family Nights-spill, nemlig Pictureka, Connect 4X4 og Jenga. Dette er trofaste versjoner av Hasbro-spillene ved samme navn.

Til slutt har vi en gjeng retrospill som er utgitt for Microsofts virtuelle arkadehall, Game Room (også tilgjengelig for PC). Ukens utvalg er Casino (Atari 2600), H.E.R.O. (Atari 2600) and Laser Blast (Atari 2600), Black Widow (arkade) og Triple Action (Intellivision).

Monkey Island: SE (PS3, Xbox 360 og PC).

PS3 og PSP

I fjor på denne tiden dukket The Secret of Monkey Island: Special Edition opp på Xbox 360 og PC, og nå er det ute for PS3. Dette er en nyutgave av det første Monkey Island-spillet, hvor den unge sjørøveren Guybrush Threepwood forelsker seg i guvernøren på Melee Island, Elaine Marley. Hun kidnappes så av spøkelsespiraten LeChuck, som holder til på den hemmelighetsfulle Monkey Island. Nyutgaven kommer med forbedret grafikk (fortsatt i 2D) og lyd, samt et nytt brukergrensesnitt, men om du ikke liker endringene kan du når som helst hoppe over til den gamle versjonen.

They Stole Max's Brain (PS3, Mac og PC).

Mer eventyr får vi i Sam & Max Episode 3: They Stole Max’s Brain, den ferskeste Sam & Max-episoden (som også kom ut på PC denne uken). Her har noen slemme slasker stjålet hjernen til Max, og Sam er ikke blid. Dermed legger han ut på en destruktiv rundtur i byen, og gir seg ikke før han har funnet hjernetyvene. Men det å få hjernen tilbake, og trygt plassert kroppen til Max før denne begynner å lukte alt for ille, er selvsagt en komplisert oppgave. Du kan kun laste ned denne episoden hvis du har kjøpt hele sesongen.

Les også
Anmeldelse: Sam & Max: They Stole Max's Brain!
Landit Bandit (PS3).

Så noe helt annet, nemlig Landit Bandit. I dette svenskutviklede actionspillet (som visstnok startet sitt liv som et rehabiliteringsverktøy for slagpasienter) får du sette deg bak spakene på et helikopter modellert etter Leonardo da Vincis skisser, og kjempe deg gjennom 20 fargerike nivåer alene eller sammen med en venn (delt skjerm eller online). Spillet skal være inspirert av klassikere som Space Taxi, så her må du nok passe på tyngdekraften så vel som de mange fiendene du treffer underveis.

NBA Unrivaled (PS3 og Xbox 360).

Neste PS3-nyhet er NBA Unrivaled, et basketballspill hvor stjernene fra NBA slippes løs på parketten. Dette skal være et raskt arkadespill som har mer til felles med nittitallets sportsspill enn dagens mer realistiske titler. Ekte navn og drakter sørger for et snev av realisme, selv om gameplayet virker noe enkelt. Spillet finnes også til Xbox 360.

Puzzlegeddon (PS3, Xbox 360 og PC).

Puzzlegeddon, som tidligere har blitt lansert på PC og Xbox 360, blander hjernetrim, action og strategi, og gir deg i oppgave å forsvare ei øy mot andre spillere (opp til seks spillere kan konkurrere online) eller onde roboter. Spillets kjernegameplay fokuserer på å matche blokker av ulike farger for å skape kombinasjoner.

PS3-eiere kan også laste ned gitarkontrollerplattformspillet Fret Nice, som tidligere har vært tilgjengelig i "trial & unlock"-form.

Arcade Darts (PS3 og PSP).

Men dette er ikke alt. Vi har selvsagt også fått noen "minis"-utgivelser for PS3 og PSP. Den første av disse er Bloons TD, som er et "tower defense"-spill (du kan teste en nettleserversjon på PC-en din). Så har vi Arcade Darts, som lar deg spille darts (overraskelse!) mot datastyrte motstandere eller en venn. Spillet kan skilte med følgende versjoner av det populære pubspillet: 701, 501, 301, Cricket, Around the Clock og Around the Clock Reverse.

4X4 Jam (PS3, PSP og iPhone).

Sist, men neppe minst, er 4X4 Jam. Dette offroadspillet har blitt utviklet av folkene bak kultklassikeren 1nsane, og kom opprinnelig til iPhone. Her kan du se frem til massevis av overdrevne krasj, spretten bilfysikk og racing i store, åpne miljøer.

Hele ukens PSN-oppdatering finner du som vanlig på PlayStation-bloggen.

Art Style: Light Trax (Wii).

Wii og DSi

Ukens første WiiWare-spill er Art Style: Light Trax. Dette spillet er basert på det kritikerroste Bit Generations-spillet DotStream for GBA, og her styrer du en lysstråle gjennom en serie løyper fulle av hindringer. Light Trax har to hovedvariasjoner, nemlig "light tours", hvor du kjemper mot andre lysstråler, og "freeway", hvor målet er å komme så langt du klarer før tiden går ut.

Bearsworth: Chaotic Conflicts (Wii).

Så har vi to spill i serien The Tales of Bearsworth Manor fra Square Enix. Det første heter Chaotic Conflicts, og er et strategispill der du må kontrollere en gjeng papirbjørner som kjemper seg gjennom en billedbok. For å vinne må du overvinne en gjeng onde bjørner, ved hjelp av en rekke magiske midler.

Bearsworth: Puzzling Pages (Wii).

Neste Bearsworth Manor-spill heter Puzzling Pages. Her må du løse en rekke nøtter ved hjelp av de samme papirbjørnene, og nok en gang foregår handlingen i en animert billedbok. Let opp røde drops, manipuler miljøene dine og kos deg med mysteriet om den unge jenta Pina.

Så har vi, som vanlig, en haug DSi-spill. Real Crimes: Jack the Ripper er et skjult objekt-spill der du må løse mysteriet om Jack the Ripper ved å lete deg gjennom rotete miljøer fulle av skjulte ting. 24/7 Solitaire er akkurat det du forventer; nemlig flere ulike kabalspill. Music On: Retro Keyboard er nok et spill/musikkprogram der DSi-en din forvandles til et keyboard. Hello Flowerz er et spill der du må leke gartner og passe på blomstene dine. Date or Ditch er et datingspill med flere ulike scenarier, hvor du kan leke Don Juan i "realistiske datingsituasjoner".

Puzzle Dimensions (PC).

PC

Steam har sparket i gang sitt massive sommersalg, og i alt oppstyret er det lett å misse den lekre hjernetrimmeren Puzzle Dimension som ble lansert på portalen tidligere denne uken. Her må du rulle ei kule rundt i intrikate, tredimensjonale baner, og nøkkelen til suksess ligger i å planlegge ruten din nøye. Hvis du synes dette spillet minner litt om PSX-klassikeren Kula World er det ikke så rart, for hoveddesigneren bak spillet var nemlig en av grunnleggerne av Kula World-utvikler GDS.

The Oil Blue (PC).

Oljeboring til havs er et hett tema for tiden, og i The Oil Blue kan du drive din egen oljeboringsoperasjon. Spillet blander hjernetrim og strategi, og målet er å få så opp så mye olje som mulig innen begrensede tidsfrister. Du må manipulere maskinene dine i sanntid, og samtidig holde et øye med markedet slik at du kan selge det sorte gullet når prisen er best mulig.

GreenTech + (PC).

Hvis du kjøper The Oil Blue fra det offisielle nettstedet får du også et annet spill med på kjøpet, nemlig GreenTech +. Interessant nok vil PC-versjonen av GreenTech + kun være tilgjengelig frem til 31. august. Det kommer nemlig også til konsoll, og fra september av vil det være konsolleksklusivt. I GreenTech + kontrollerer du en virvelvind, og målet er å lede forrurenset luft inn i renseanlegg slik at du kan hindre global oppvarming.

Reign: Conflict of Nations (PC).

Strategispillet Reign: Conflict of Nations har dukket opp på GamersGateog Impulse. Her må du kontrollere en av 26 unike fraksjoner gjennom 300 år i de østlige delene av Europa, og det hele starter i peståret 1350. Du må ikke bare lede store militærkampanjer, men også drive politikk og diplomati og ta styring med økonomien. Vi loves også rollespillelementer, og hundrevis av historiske personligheter.

Making History II (PC).

Mer historisk strategi får vi i Making History II: The War of the World. Dette spillet får en lekker butikkutgave i andre deler av verden, men vi kan laste det ned fra GamersGateog Impulse mens vi venter på at det eventuelt kommer til norske, konsollfokuserte spillbutikker. Dette storstrategispillet foregår under andre verdenskrig, og vi loves nesten skummelt mye dybde. Spillet er utviklet sammen med historiker Niall Ferguson, og i motsetning til mange andre spill i denne sjangeren er det like mye fokus på økonomien som det er på selve krigføringen.

15 Days (PC).

Et annet spill som får butikkutgivelse andre steder, og som er ute på GamersGateog Adventure Shop for de som ikke vil importere, er eventyrspillet 15 Days. Spillet dreier seg om tre unge anarkister som stjeler verdifulle kunstverk fra godt bevoktede utstillinger for så å selge dem for store summer. Pengene blir donert til utviklingsarbeid i afrikanske land. De har nettopp stjålet et portrett av den britiske kolonisten Cecil Rhodes, når den britiske utenriksministeren blir drept, og en amerikanske spesialagent blir involvert i saken. Han oppdager at ministeren eide det stjålne bildet av Cecil Rhodes, og kommer dermed på sporet av anarkistene.

Brunhilda and the Dark Crystal (PC).

Siden vi tok med et "skjult objekt"-spill på DSi, får vi ta noen til PC også. Denne uken kan du blant annet velge mellom Brunhilda and the Dark Crystal, Blood Oath og Puppetshow: Souls of the Innocents. Er du mer interessert i lett hjernetrim, kan du teste Word Power: The Green Revolution, Slingo Quest Egypt eller Karomatix: The Broken World.

Airport Simulator (PC).

Om du er i et litt særere humør, kan du for eksempel laste ned Airport Simulator, som lar deg drive din egen flyplass. Et av skrytepunktene er "realistisk flyplasslyd", så her har vi tydeligvis å gjøre med en utvikler som tar jobben sin seriøst.

Hvis du har lest hele artikkelen, vet du allerede at Sam & Max: They Stole Max's Brain! kom ut denne uken. Hvis ikke, kan du sjekke beskrivelsen av spillet i PS3-delen.

Det er også viktig å få den ukentlige dosen nostalgi. Hvis Game Room-oppdateringene nevnt i Xbox 360-delen ikke holder, kan du laste ned strategiklassikeren Panzer General II fra Good Old Games. Dette er en av de store SSI-klassikerne, så kjør på. Vi nevner også at PC-utgaven av Amiga-favoritten Qwak er lansert på Impulse.

Cordy (web).

Gratisutgivelser

Vi må ta med noen gratisspill også, før vi logger av for sommeren. Ta for eksempel en titt på Cordy, som er en prototype av et LittleBigPlanet-spill skapt med Unity (og spillbart rett i nettleseren din, så lenge du har Unity-plugin installert.

Eller hva med Information Overload, et retroskytespill som automatisk skaper fiender basert på tilfeldige ord det henter fra nettet?

Doodle God (web).

Du må også sjekke Doodle God. Her starter du med fire elementer, og må kombinere dem på ulike måter for å skape nye ting. Resultatene kan igjen kombineres med hverandre på ulike måter, og totalt er det 115 forskjellige ting å oppdage. Når du er ferdig kan du bruke femten minutter på den sjarmerende hjernetrimmeren Easy Joe.

Ta også en titt på det mildt sagt kaotiske flerspillerspillet Transformice!.

Det var det for denne uken. Nå er det tid for sommerferie, så jeg sier takk for meg for en stund. Men hvis du får nettutgivelsesabstinenser er det bare å sjekke forrige oppsummering.

Siste fra forsiden