Intervju

Spill offisielt anerkjent som kunst

Utviklere i USA kan søke om statlig stipend.

Debatten om hvorvidt spill er kunst eller ikke kommer til å fortsette i mange år fremover, men nå har det skjedd en interessant utvikling i USA.

Det statlige byrået National Endowment for the Arts har nemlig inkludert spill blant sine satsningsområder – og har endret navnet på den respektive kategorien fra «Arts on Radio and Television» til «Arts in Media». Det melder Icrontic.

Dette betyr at spill nå sidestilles med tradisjonelle formater som film, TV og radio. Endringen inkluderer også nettbasert media.

National Endowment for the Arts deler ut stipender for å fremme kunstprosjekter «for allmennhetens beste», og dette innebærer vanligvis produkter som ellers ikke ville ha fått tilstrekkelig finansiering av kommersielle aktører. Siden oppstarten i 1965 har dette byrået delt ut over fire tusen milliarder norske kroner til mer enn hundretusen prosjekter.

Kunstnere som ikke vil tilby verket sitt kommersielt kan dermed søke om opptil 1,1 millioner kroner for likevel å kunne realisere ideen sin.

Spillutviklere som ønsker å delta i en slik ordning vil konkurrere om midlene med prosjekter innen film, TV, radio og Internett, noe som kan bli en stor utfordring.

Hva slags spill vi eventuelt får se som resultat av dette er vanskelig å si, men de vil sannsynligvis skille seg ut fra det vi ellers finner i butikkhyllene. Forhåpentligvisvis kan dette bidra til å fremme flere spennende debatter og spillprosjekter i årene fremover.

Siste fra forsiden