Spillrekorden hans var ubeseiret i 35 år – nå er han diskvalifisert

Atari-spillerens juksing ble avslørt.

Her er Todd Rogers under en spilløkt med Dragster.
Ninglendo/YouTube

Det finnes mange ulike rekorder i spillverdenen, og en av dem er rekorden for mest langvarige spillrekord. Innehaveren av denne er nå diskvalifisert – hele 35 år etter at rekorden ble satt. Det melder blant andre Kotaku.

Mannen det dreier seg om heter Todd Rogers, som i 1982 satte en fartsrekord på 5,51 sekunder i Atari 2600-bilspillet Dragster. Rekorden er offisielt registrert som verdens eldste spillrekord i Guinness' rekordbok (krever innlogging), og hos den profesjonelle organisasjonen Twin Galaxies.

Gjennom årene har mange imidlertid sådd tvil ved om rekorden var ekte, først og fremst såkalte «speedrunnere», folk som spesialiserer seg på å oppnå best mulig tid i dataspill.

Laget verktøy

Bilspillet Dragster kom ut til Atari 2600 i 1980 og har vært gjenstand for mange rekordforsøk.
YouTube

En av disse speedrunnerne, Eric Koziel, utviklet i fjor et optimaliseringsverktøy til spillet for å prøve å slå sin egen beste tid, som lå på 5,57 sekunder – som han mente var den beste oppnåelige tiden i spillet. Selv med dette verktøyet klarte han imidlertid ikke å komme ned i Rogers' tid på 5,51 sekunder.

Senere har også en rekke andre speedrunnere forsøkt å slå tiden på 5,57 sekunder, uten hell. På grunnlag av disse bevisene og diverse analyser har samtlige av Todd Rogers' rekorder blitt slettet fra Twin Galaxies.

– Basert på den komplette bevismengden presentert i den offisielle tvistetråden har Twin Galaxies enstemmig vedtatt å fjerne alle poengsummene til Todd Rogers og bannlyse ham fra å delta i våre rangeringer. [...] Analysemodellene konkluderte med at det ikke er mulig å oppnå tider på mindre enn 5,57 sekunder, under normale forhold, heter det i vedtaket fra Twin Galaxies.

Organisasjonen har informert Guinness' rekordbok om vedtaket, men det er ennå uvisst hva som blir utfallet av dette.

Snart kommer det ny Atari-konsoll »

Siste fra forsiden