Spillutviklere protesterer mot sensurlov

Ikke alle deler bransjeorganisasjonen ESAs syn på SOPA.

SOPA, «Stop Online Piracy Act» er et amerikansk lovforslag som, hvis vedtatt, kan se ut til å få store konsekvenser utover de amerikanske landegrensene.

Bjørnetjeneste

Hensikten med loven skal være å bekjempe piratvirksomhet på nett, men loven gir kort fortalt mulighet til å stenge ned nettsteder verden over ved mistanke om ulovlig innhold. Loven favner såpass bredt at den i teorien kan ramme enhver person som i et kommentarfelt eller forum et sted legger ut en lenke til et nettsted med ulovlig innhold.

At SOPA har vært og fremdeles er omstridt, er ingen overdrivelse. Blant annet har EU markert sterk motstand mot lovforslaget.

Den amerikanske spillbransjeorganisasjonen ESA har erklært sin støtte til lovforslaget, skriver Gamasutra. Blant ESAs medlemmer finner vi blant annet Nintendo, Sony, EA, Konami, Capcom og veldig mange fler.

Spillutviklerne protesterer

Gears of War 3

Men ikke alle ESA-medlemmene er like glade for denne støtten. Nylig gikk PR-sjefen hos Gears of War-utvikler Epic Games, Dana Cowley ut med følgende uttalelse:

– Epic Games støtter innsatsen som gjøres for å stoppe websider i andre land fra å profittere på piratkopiering av våre spill. Men det må gjøres på en måte som lar seg kombinere med ytringsfriheten og rettferdig rettsgang. Derfor støtter vi ikke den nåværende versjonen av SOPA.

Også 38 Studios, utvikleren bak det kommende Kingdoms of Amalur: Reckoning, ønsker en omskrivning av lovteksten for at denne skal ivareta både grunnleggende rettigheter og selskapenes intellektuelle eiendom.

Rift-utvikler Trion Worlds har kommet med lignende uttalelser, og akter å ta opp temaet med ESA.

Flere slenger seg på

Listen av spillutviklere som motsetter seg SOPA vokser seg stadig lengre. Nylig luftet League of Legends-utvikler Riot Games sine frustrasjoner i League of Legends-forumet. Utvikleren hevder rett og slett at prisen for den nåværende versjonen av SOPA vil være alt for høy for utvikleren, spillerne og nettsamfunnet.

League of Legends
Les også
Anmeldelse:

Blant annet frykter Riot Games at spillere som deler videoopptak av League of Legends-spillingen sin via ulike fora eller YouTube vil kunne resultere i at disse sidene blir stengt, og spesielt er utvikleren bekymret for om deres spillforum blir tatt av nettet.

Indieutvikler Nathan Fouts hevder på sin side at dersom ESA ikke trekker SOPA-støtten sin, vil den amerikanske kongressen tolke dette dithen at hele spillbransjen støtter lovforslaget.

Flere kongressrepresentanter skal også ha uttalt seg imot det nye lovforslaget. Blant annet skal tilsynelatende kongressrepresentant Jared Polis fra Colorado passende nok ha kommet med en uttalelse i den tidligere nevnte League of Legends-forumtråden, hvor han forklarer at det arbeides med et alternativt lovforslag til SOPA.

Kongressen skal gjenoppta diskusjonene rundt lovforslaget den 17. januar, når de returnerer fra juleferie.

Les også: – SOPA kan skade Internett for alltid

Siste fra forsiden