Sverige innfører LAN-avgift

Den svenske Lotteriinspektionen har besluttet å behandle datamaskiner som spillautomater.

Det blir dyrere å drive LAN-spill i Sverige, etter at den svenske Lotteriinspektionen har besluttet å gjøre det obligatorisk å søke om tillatelse for arrangementer eller utesteder som driver datamaskiner satt opp i nettverk ment for spill.

– Virksomheter med programmerte datamaskiner for spill, som for eksempel er koblet sammen i såkalte LAN-miljø eller mot internett, og som er rettet mot almennheten, er å anse som virksomhet der det kreves tillatelse, står det i en dom som refereres på Lotteriinspektionens nettsted.

Hvor mye søknaden koster avhenger av hvor mange datamaskiner som settes opp. 1-10 maskiner koster 3000 svenske kroner, 11-25 maskiner koster 10 000 kroner, mens 26 eller flere maskiner koster 35 000 kroner.

I tillegg kommer en avgift for tilsyn og kontroll.

Sidestiller gambling med World of Warcraft

Den nye endringen har naturlig nok skapt debatt, ettersom man vanligvis ikke putter World of Warcraft og Counter-Strike i samme bås som pengespill, men ifølge sjefsjurist hos Lotteriinspektionen, Johan Röhr, er saken klar:

– I lovens øyne er dette spillautomater. Det er ingen forskjell, sier han til teknologinettstedet M3.

Röhr understreker at det nye kravet om tillatelse kun gjelder datamaskiner, og ikke for eksempel virksomheter som tilbyr andre former for fritidsaktiviteter. Når M3 påpeker at LAN-spill har mer til felles med sport enn lotterivirksomhet ser han imidlertid ut til å være enig i at det er en viss forskjell, og det later ikke til at kravet vil gjelde turneringer.

– Dette handler ikke om e-sport, vi forstår jo at det ikke er lotteri. Men nå har vi denne loven. Vil man endre på den må man prate med politikerne, sier han.

– Det er klart man blir forbannet

Inferno Online i Stockholm har fått den første offisielle tillatelsen. De må visstnok betale rundt 30 000 svenske kroner i året på å få tilby LAN-spilling til sine besøkende, og er ikke fornøyd:

– De likestiller vår virksomhet med å gå å spille «Jack Vegas» på kroen. Det er klart man blir forbannet, sier økonomiansvarlig Erik de Basso hos Inferno Online til M3.

Han forteller videre at selskapet ikke frivillig søkte om å få tillatelse, men ble truet med anmeldelse og bøter om de ikke gjorde det. De fant dermed ut at de ikke hadde noe annet valg enn å søke.

Nyheten kommer kort tid etter at svenskene innførte TV-lisens på datamaskiner og nettbrett. Dette innebærer at husholdninger med apparater som kan motta TV-sendinger via nettet må betale opptil 173 svenske kroner i måneden.

Les også
– Valve er ikke involvert i Piston

Du kan lese mer om e-sport og LAN-spilling på Gamer's Paradise.

Les også: Moms på digital distribusjon?

Siste fra forsiden