Anmeldelse

Tiny Wings

Lille måltrost, lille måltrost, hvorfor er du så glad?

Mobile spill, enten dette er til mobiltelefoner, Nintendo DS eller Playstation Portable, har i lang tid hatt problemer med å fenge meg. Jeg har eid både DS og PSP, men jeg føler i stor grad at spillene er forenklinger som bare delvis gir meg den opplevelsen jeg kunne hatt på en av mine stuekonsoller eller PC-en.

Nam, gullmynter!

Jeg har i de senere år både merket meg og forsøkt å leke meg med noen av spillene som finnes i Apple sin App Store, og jeg synes det stadig kommer nye og flotte tillegg som bruker mobilteknologien på sine egne premisser – ikke som en nedskalert versjon av andre spill. Angry Birds er et av de bedre spillene som er utgitt på Apples plattformer, og den senere utgivelsen av eminente World of Goo til iPad var en særs vellykket portering. Tiny Wings er en av disse små perlene. Det er like enkelt som det er sjarmerende, og like givende som det er avhengighetsskapende.

Solen som forsvant i vest

Tiny Wings handler om en liten skjønn skapning av en fugl som så gjerne skulle ønske han kunne fly som alle andre. Vingene hans er derimot litt underdimensjonerte, og det gjør at den lille skapningen er avhengig av å ta tilfart og seile for å komme seg fremover.

Spillet baserer seg rent mekanisk på en klassisk sidescrollende opplevelse, hvor du skal hjelpe fuglen å komme så langt som mulig mot vest før solen går ned, da vesle Tiny Wings ikke kan fly når det er mørkt. Sola symboliserer tid, og du samler opp flere poeng jo lengre du kommer i spillet. Hvis du kommer deg til en ny øy, får du litt mer soltid, og kan tyne ham litt lengre i jakten på førsteplassen på poenglista.

Skumringen tar til, opp med farta!

Det visuelle og lydmessige med spillet er både søtt og godt designet. Med sin tegneseriegrafikk, stemningsskapende musikk og små lydeffekter som forteller deg når Tiny Wings er glad, er dette virkelig en liten sjarmbombe.

Den herlige flytsonen

Spillet kan være så søtt det bare vil, men det er faktisk spillmekanikken som er spillets aller sterkeste side. Måten å hjelpe Tiny Wings å komme seg frem på, er at du trykker på skjermen når han skal trekke inn vingene og gjøre seg liten, og slipper skjermen når han skal strekke dem ut for å sveve.

De ulike øyene som angir spillets brett eller verdener, er utformet som dalsøkk og åskammer. Tiny Wings får fart ved at du gjør deg liten på vei ned i dalene, og slipper ut vingene på vei opp – på denne måten kan han sveve til gravitasjonen til syvende og sist tar han ned til bakken igjen. Farten han oppnår i dalbunnen kombinert med vinkelen han slynges ut av denne i, avgjør hvor langt han flyr før du må treffe nok en dalbunn perfekt og slynge deg ut på nytt.

Dette høres kanskje noe enkelt og banalt ut, men det er helt utrolig hvor god kontakt du får med det som skjer på skjermen. Det er veldig intuitivt, og det handler om å komme seg i flytsonen hvor du kommer perfekt ned i dalsøkkene og opparbeider deg mest mulig fart og på så måte fly lengre.

Følelsesmessig belønning

Sikt på første dalside og la farten skyte deg opp den andre.

Belønningen for å treffe riktig er selvfølgelig at du får mer poeng. Du får for eksempel ekstrapoeng for å spise små gullmynter, slynge deg perfekt ut av en dal, samt komme så høyt at du når helt opp til skyene på toppen av himmelen. Dette gir en god visuell følelse, og i tillegg til å oppnå stor fart og seile mellom skyene, kan du se at Tiny Wings blir glad og gaper med nebbet når han får fly høyt.

Det er derimot en ting som er helt spesielt med Tiny Wings i forhold til de fleste andre mobilspill. Det er helt magisk når det kommer til å gi deg følelsen av å havne i flytsonen. Dette er en følelse som er vanskelig å beskrive, men det kan gå så langt som at du står og bøyer knærne og hopper på bussen, helt i din egen verden – i ren eufori over hvor godt det flyter når du spiller.

Jeg vil nesten gå så langt som å sammenligne det med å havne i flytsonen du kan komme i hvis man for eksempel står på snowboard, skateboard eller kjører go-kart. Det er noe helt spesielt når du føler at du kjører rett i hver eneste sving på banen, og legger dine konkurrenter bak deg i en sky av svidd gummi.

Det lille problemet som Tiny Wings blir utsatt for, er først og fremst at det neppe er like tidsbestandig som for eksempel Angry Birds. Til tross for at de ulike øyene skifter utseende hver dag du spiller, kjemper du en kamp om å oppnå en større poengsum ved å bevege deg bedre gjennom de samme typen dalfører og over de samme åsryggene.

Konklusjon

Tiny Wings er noe av det enkleste, men samtidig også mest geniale av spill som har kommet til Apple sin App Store. Du må hjelpe den vesle fuglen med de små vingene i å komme så langt vest som mulig før solen går ned – dette ved å gi han fart på de rette plassene, og la han seile på andre.

Gapende glad!

At et spill kan være så magisk som dette og kun basere seg på et lett trykk på skjermen til rett tid, er forunderlig. Det hjelper selvfølgelig på at både det visuelle og lydmessige sitter, slik at atmosfæren er tilstede.

Spillets største styrke er at det får deg til å føle at du er i flytsonen så fort du får vesle Tiny Wings opp i hastighet og han seiler mellom skyer og får ekstrapoeng for gode forseringer. Da får det så være at spillet kanskje ikke varer så lenge og foreløpig ikke er kommet i en egen iPad-versjon – dette er de seks enklest anbefalte kronene jeg har gitt i hele mitt liv.

Tiny Wings er tilgjengelig i Apple sin App Store til iPhone, iPod Touch og iPad og koster 6 kr

Siste fra forsiden