Tolkien-boet saksøker Warner Bros. for Ringenes Herre-spill

Hevder mediegigantens mange nettspill ikke inngår i lisensavtalen.

Ifølge The Hollywood Reporter (via Kotaku) saksøker Tolkien-boet Warner Bros. fordi de mener medieselskapet har strukket lisensretten sin for langt. I søksmålet krever Tolkien-gjengen om lag 460 millioner kroner fordi de mener Warner misbruker avtalen de har om å produsere effekter. På Tolkien-boets liste over slike lisensbrudd finner vi nedlastbare videospill og gamblingspill på nett.

Akkurat hvilke nedlastbare og nettbaserte spill det er snakk om er heller uklart, men søksmålet nevner spill til Facebook og nettbrett som eksempler. Lisensavtalen, som ble tegnet i 1969 inneholder nemlig et forbehold om at innehaveren ikke kan lage produkter utenfor det avtalen nevner.

– De opprinnelige partene i kontrakten ble enige om retten til å selge forbrukerprodukter av den typen som oftest ble produsert på den tiden, slik som figurer, tallerkener og bestikk, klær og lignende. Avtalen inkluderte ikke noen form for elektroniske eller digitale rettigheter innen medium som enda ikke hadde blitt laget, eller andre ikke-håndfaste ting slik som rettigheter i tjenester, står det i søksmålet.

Den enarmede banditten basert på The Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings skal ha vekket særlig misnøye hos Tolkien-boet.

Noe av det som skal ha ledet til søksmålet er nettbaserte og ikke-nettbaserte gamblingspill, særlig en enarmet banditt, som bruker Ringenes Herre-lisensen. Denne usmakelige bruken skal ifølge boet ha ført til en mengde misfornøyde fans som trodde at navnet hadde blitt ytterligere kommersialisert med deres tillatelse.

Usikkert hva som er lov og ikke

Ordlyden kan få det til å høres ut som om Warners nettbaserte videospill, slik som The Lord of the Rings Online og kommende Guardians of Middle-Earth også inngår i dette bruddet. Dette spesifiseres dog ikke tydelig i søksmålet, og det er uklart hvordan Tolkien-boet definerer akkurat disse spillene som opererer i gråsonen mellom det håndfaste og digitale.

Det nyeste Ringenes Herre-spillet fra Warner Bros. er Traveller's Tales LEGO Lord of the Rings-spill som føyer seg inn i rekken av LEGO-titler basert p åkjente film- og bok-lisenser.

Les også: Sniktitt: Guardians of Middle-Earth Les også: Ringenes Herre møter klossete LEGO

Siste fra forsiden