Anmeldelse

Tony Hawk's Pro Skater HD

Klassikerne som nesten har tålt tidens tann.

Tony Hawk var kongen av skating. Han dominerte på trefjøla, navnet hans ble en merkevare, og på slutten av nittitallet kom også spillene. Tony Hawk's Pro Skater er serien som definerte hele sjangeren, og dominerte på toppen av tronen i mange år.

Jeg tror Tony har forsynt seg av tryllestøvet til Tingeling.

Nå har det gått 13 lange år, og Tony Hawk er skjøvet ned og ut av spillverdenen. Spillserien Skate fra EA har tatt over tronen med sine tre spill, og noen særdeles dårlige spill fra Activision gjorde at Tony Hawk i spillform nesten døde.

De to siste spillene i serien, Tony Hawk: Ride og oppfølgeren Shred, der de lagde en egen skateboardkontroll, ble en gedigen nedtur. Begge ble dårlig mottatt av kritikerne, og Shred solgte så lite som 3000 eksemplarer den første uken i USA. Etter dette spillet ble hele serien satt på vent.

Tilbake til røttene

Tony Hawk er en sta mann, og gir seg ikke uten kamp. Nå har de tatt spillet tilbake til røttene, og gitt ut en HD-versjon av Tony Hawk Pro Skater 1 og 2. Her blander de elementer fra begge spillene, og samler det de sier er det beste i en pakke.

Robomodo har bygd hele spillet på nytt, og det kan merkes på grafikken. Spillet ser ganske bra ut, de ulike banene er bra gjenskapt, og spillet flyter bra. Dessverre er ikke animasjonene på nivå med det vi er vant med i dag, og alle de ulike skaterene er i prinspippet helt like.

Det er en del bugs med både fysikk og grafikk. Alt for mange ganger har jeg blitt hengende igjen i et objekt jeg ikke rører, trosset tyngdekraften på de merkeligste måter, eller blitt skutt langt opp i luften ved et fall.

Disse småfeilene blir derimot ubetydelige sammenlignet med hvordan kameraføringen i spillet er. Synsvinkelen er fastlåst over skatern din, uten mulighet til å styres på noen som helst måte. Dette gjør det veldig vanskelig å skaffe seg en oversikt over mulige linjer og skjulte skatter rundt omkring på brettene, da det er nærmest umulig å få øye på de.

Til tross for mange irriterende elementer i spillet har utvikleren greid en ting veldig bra. Det å greie kombinasjonene, det å lande en lang rekke grinds, manuals og flips er fortsatt like tilfredsstillende som i de gamle spillene. Den første timen sleit jeg veldig med kontrollene, irriterte meg over styring og hvordan alt var lagt opp. Men omsider sparket muskelminnet inn, nostalgien i meg ble vekket og spillet vokste.

Nyjah der han er best.

Raske fingre gir mye poeng

Tony Hawk Pro Skater handler om å lande de sykeste, lengste kombinasjoner. Her grinder, spinner og flipper du, mens poengene bygger seg opp og multipliseringen blir større. Det er et herlig kick å greie å lande en perfekt linje og nå det høyeste Pro Score-nivået på et triks.

På alle de ulike brettene skal det i teorien være mulig å holde et triks gående rundt hele banen. Ved kreativ bruk av rails, gaps, kickers og manuals kan du trekke en kombinasjon ut i det uendelige, og spenningen når tallene begynner å bli store er herlig. Skal man lande nå, eller prøve å få litt mer poeng ut av trikset? Faller du, mister du alt.

Skaperne har bare tatt med syv baner du kan leke deg igjennom. Er du god, og finner tilbake til den gamle formen, gjør du unna det meste i spillet på en lang kveld eller to. Hver bane har 10 ulike mål du kan oppnå. Disse er blant tre ulike poengsummer, samle bokstavene i «SKATE», finne en gjemt DVD samt mange andre forskjellig mål, unike for hvert brett. For hvert mål du gjør får du penger, som igjen kan brukes på å forbedre skateren din, eller kjøpe nye triks.

Du kommer til å grinde mange meter i dette spillet.

Etterhvert som skateren din blir bedre, er mulighetene større for å fullføre de målene du eventuelt ikke greide på tidligere brett. Til tross for denne karakterutviklingen er enspillerdelen er altfor kort, og mangel på innhold skinner igjennom. Det er ingenting som motiverer meg til å spille alt om igjen med en eller fler av de andre skaterne som er med i spillet.

Mitt valg av skater falt på Nyjah Houston, da han uten tvil er den beste nå om dagen, og min favoritt. Av andre tilgjengelige skatere har du gode gamle Tony Hawk og Rodney Mullen. Av nyere aktive skatere kan vi nevne Eric Koston, Nyjah Houston og Chris Cole. Totalt har man 11 ulike å velge mellom.

Når man så har valgt skater og spilt seg lei på enspillerdelen, kan man gå online. Her er det flere ulike spillmodi å velge i, der min favoritt er «Big Head Mode». Her har skateren din et oppblåst hode, og du må få poeng for å forhindre at hodet ditt faktisk eksploderer. Spiller man mot likesinnede er denne spillmodusen veldig morsom og intens.

De beste minnene jeg har, og de stundene jeg hadde det morsomst med orginalene, var når flere samlet seg rundt sofaen og konkurrerte. Det å spille sammen med kamerater, eller slå lillebror, var alltid høydepunktene. I denne versjonen har man kun mulighet for flerspiller over nett, og gleden ved å slå kameratene dine for syvende gang på rad, er på tragisk vis tatt bort.

Ikke bare for gutta.

Konklusjon

Robomodo har gjort mye riktig i spillet. For de som brukte timesvis på de gamle spillene er denne nye versjonen en bra nostalgisk reise. Kontrollene sitter som de gjorde for 13 år siden, og suget etter de store poengsummene er der fremdeles.

Tony Hawk Pro Skater HD er et spill som dessverre ikke snur helt på trenden spillserien har hatt de siste årene. Spillet har noen mangler som det er vanskelig å svelge. Syv baner gir altfor lite innhold. Du gjør unna mesteparten på noen få kvelder, og det lukter litt kynisk pengesamling av dette. Robomodo og Activision har lovet spillerne nedlastbart innhold, som igjen koster mer penger. Nye triks og baner skal altså komme, men du må betale for det.

Det er masse bugs i spillet, det er et utdatert og til tider håpløst kamera, og lydsporet er snevert og etter hvert irriterende. Selv om spillet er en HD-gjenskapning av en gammel klassiker, så kan man forvente at utvikleren forbedrer ulike elementer i spillene. I Tony Hawk Pro Skater HD har de forbedret grafikken, mens lite annet er rørt. Dette bidrar til inntrykket av et halvveis stykke arbeid med penger i fokus, uten den sjelen og lidenskapen som burde ha vært der.

Tony Hawk fortjener mer en dette. Han er en legende i sporten sin, og Tony Hawk Pro Skater 1 til 3 var en fantastisk rekke spill. Forhåpentligvis kan han returnere til sin gamle storhet i fremtiden. Fram til da får fans slå i hjel en kveld eller to med dette spillet, noe mer enn det kan du ikke forvente.

Siste fra forsiden