Feature

Ukas anbefalte Android-spill

Fra spenstig motorcross til intrikate maskiner. Her er ukas godbiter.

1: Side 1
2: Side 2
Tårnforsvar, enkelt og greit.

Myth Defense: Light Forces

Sjanger: Tårnforsvar Pris: 21 kroner Type: Android Utvikler: Smartpix Games Prøv demoen eller kjøp her

Tårnforsvarssjangeren trenger antageligvis ingen langtekkelig introduksjon. Spillene hvor du bygger strategiske tårn og forsvarer deg mot horder av marsjerende fiender er godt etablert i dagens spillkultur, og de aller fleste har vel nå noen tårnmønstre brent fast på netthinnen etter et par timer med Desktop Tower Defense.

Så når jeg sier at Myth Defense: Light Forces er et tårnforsvarspill vet du nok allerede stort sett hva du begir deg ut på. Det du derimot ikke vet er at spillet også skilter med et par enkle, men interessante systemer som gjør det hele betydelig mer interessant.

For det første kan du fordype deg i en ganske så lang kampanjedel. Neida, det er ikke snakk om dype såpeoperaintriger her, men heller forskjellige brett satt i en systematisk rekkefølge. Brettene skiller seg fra hverandre i form, noe som du som tårnbygger må forholde deg til. For eksempel kan et skogkledt brett by på en trang passasje, slik at du må forme tårnløypen med det i tankene.

Dette er forøvrig et tårnforsvarspill av typen hvor du staker ut fiendenes kurs med tårnplasseringene dine. Dette betyr at du tjener på å lage lange korridorer for monstrene, slik at de bruker lengst mulig tid på å komme seg frem til forsvarsbastionen. Du kommer til å forbanne deg over de flyvende monstrene som fullstendig ignorerer kursen staket ut av tårnene, men som heller velger å fly i direkte luftlinje fra start til slutt. Heldigvis krever det bare litt planlegging før du makter å stå imot luftangrepene for godt.

Etter hver omgang får du tildelt en mengde poeng. Disse poengene kan brukes til å låse opp oppgraderinger, nye tårn og egenskaper. Du får også kloa i runestener som kan settes sammen til magiske steiner som gjør ett av tårnene dine kraftigere så lenge stenen er tildelt tårnet.

Lurer på hvilken goblin som ble plukket ut til å løpe fremst.

Spillets største svakhet er kanskje tiden det tar å fullføre et brett. Sytti bølger tilsvarer etter min klokke mellom tjue og tretti minutter – ikke akkurat noe du rekker på ekspressbussen til sentrum med andre ord. Heldigvis har spillet en autolagringsfunksjon som plukker opp tråden der du slapp.

Etter ett blikk på skjermen får du inntrykk av hva slags setting det er snak om her: grønnfagre åser, ildguder og magiske stener bringer oss til fantasy-stilen post World of Warcraft. Gobliner og troll løper langs tårnstiene, og flygemaskiner dradd rett ut av Azeroth truer luftrommet. Det fungerer helt greit, men spillet kommer neppe til å vinne noen priser for originalitet på dette området med det første.

Men underholdende er det. Du blir slukt inn i det du kanskje tror skal være er en kort runde, men når du ser på klokka har minuttene bare flydd forbi. Higen etter å låse opp nye oppgraderinger og tårn er sterk nok til å engasjere deg lengre enn det burde, og tårnplanleggingen er utfordrende og varierende. Myth Defense: Light Forces får tiden til å fly raskt forbi, selv om det kanskje kunne ha krevd litt mindre av den til tider.

6/10

Få ballen fra A til B, det blir ikke enklere enn det.
Les også
Ny helt i neste Assassin's Creed

Apparatus

Sjanger: Fysikkbasert gåteløsning Pris: 16 kroner Type: Android Utvikler: Bithack Prøv demoen eller kjøp her

Jeg elsker Rube Goldber-maskiner. Kompliserte innretninger som utløser dominoeffekter bringer simpelthen frem den siden av meg som digget Technic-LEGO da jeg var liten. Det er jeg tydeligvis ikke alene om, for Bithack har nå sluppet ett spill hvor de enkle oppgavene ikke nødvendigvis alltid har tilsvarende enkle løsninger.

Her er grunnkonseptet: du skal få en liten blå ball til å lande i en blå kurv. Enkelt, eller hva? Neida, selvfølgelig er det en hake ved det hele. For å få ballen til sitt mål må du bruke byggematerialene som ligger tilgjengelige i brettet, samt grunnleggende fysikk. Materialene kan hektes sammen – for eksempel kan du feste en plankebit til et tau. Brettet starter alltid med tiden fryst, slik at du kan sette opp mekanismene på forhånd.

Den enkleste innretningen kan være en plankebit på en trapes som blir til en dumphuske som, med en fallende motkraft, får den blå ballen til å flyve mot målet. Selvfølgelig blir det mye mer komplisert, og når du har låst opp alle gåtene har du tilgang til blant annet batteridrevne motorer, enkle kontrollpaneler og mye annet snadder.

Eller bare bygg maskiner om det er mer i din gate.

Utfordringen ligger i den lunefulle fysikken. Her må man rett og slett forutse hvordan objektene fungerer sammen i det man lar tiden begynne å flyte normalt igjen, og det er ikke alltid like lett. Noen av brettene krever at du holder styr på flerfoldige materialer samtidig, og den minste feil kan sette en stopper for innretningene. Heldigvis er det bare å trykke på en angre-knapp om man gjør feil – fokuset forblir dermed på å løse gåten spillet har satt foran deg i stedet for å la deg gjøre alt om igjen etter en liten slurvefeil.

Du kan også skape dine egne brett og dele de med resten av verden. Bithack har laget et godt system for deling, og i skrivende stund finnes det over 3000 brett i rotasjon. Selvfølgelig er de fleste ganske enkle konstruksjoner, men du finner en del gullbiter begravd under alle kjøretøyene og figurene. Absolutt verdt å ta en titt om man har et snev av skapertrang.

I en mobilspillverden hvor Angry Birds og Cut the Rope er blitt grunnlaget for fysikkbaserte spill, er det forfriskende å se noen som virkelig tør å ta konseptet et par hakk videre. Joda, det er komplisert, og joda, det kan raskt bli ganske hårrivende intrikat, men det er alltid minst én logisk løsning bak enhver gåte. Om du ikke er redd for litt tenking og nøye planlegging er det bare å hive seg med på fysikkleken.

8/10

Les også: Ukens anbefalte Android-spill (uke 36)
Les også: Ukens anbefalte Android-spill (uke 35)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden