Feature

Ukas anbefalte Android-spill

Vi byr på gelatinmonstre, pengegalskap og forurensende luftpirater.

1: Side 1
2: Side 2
Myntinnkast over hele brettet.

Coin Drop

Sjanger: Arkade/Fysikk Pris: Gratis Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Full Fat Productions LtdKan kjøpes her

Etter å ha tatt ett blikk på bildet til høyre her kan du sikkert skrive mesteparten av hva Coin Drop går ut på selv. Det er et fysikkbasert spill, det bruker det nå standardiserte trestjernesystemet og ja, det er forbausende moro i all sin enkelhet. Men kanskje mest av alt er det en gedigen potpurri av så og si alle de mest populære mobilspillene.

Fremst i denne inspirasjonsrekken kommer antageligvis den litt eldre landeplagen Peggle. Prinsippet er nesten det samme. Du skal skyte ned mynter fra toppen av skjermen som samler inn poeng mens de dulter borti alt på sin vei. Om du vil kan du ha fem mynter sprettende rundt på brettet samtidig, noe som ofte resulterer i et herlig kaos.

For å klarere brettet må du hanke inn fire lugubre blåmynter, men for å oppnå de virkelig høye poengsummene må du jobbe en hel del hardere. På brettet er det også plassert ut en del fargede punkter som slenger fra seg poeng i hopetall når de blir truffet. Og nederst ved skjermen, der hvor myntene til slutt må falle, er det også fem poengbøtter. Om du klarer å treffe alle i riktig rekkefølge slippes det løs fem mynter på en gang.

Her tar det helt av.

Og når de litt mer krevende systemene slår inn etter et par brett begynner dette å bli virkelig morsomt. Det hele føles som en blanding av flaks og planlegging, og det er ikke alltid planene dine lykkes, men du kan banne på at det likefullt er en god opplevelse.

Men det Coin Drop lykkes best med er den konstante overveldende visuelle tilbakemeldingen. Alt du foretar deg resulterer i fargeeksplosjoner og triumflyder som vil få selv den mest puslete gutten med dårlig selvtillit til å føle seg som spillverdenens store helt. Her blinker og braker det så kraftig på alle plugger at de mest påtrengende spillautomatene i Las Vegas ville blitt grønne av sjalusi.

Mengden brett er heller ikke til å kimse av, og sikter du på å få tre stjerner på alle har du en lang jobb foran deg. Om du allerede har gjort denne bragden på Angry Birds, Cut the Rope eller andre spill i samme kategori, er det bare å kaste seg over Coin Drop.

9/10

Jeg blir sulten på gelé av å spille dette spillet.

Jelly Defense

Sjanger: Tårnforsvar Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Full Fat Productions LtdKan kjøpes her

Les også
Stjernekrigen fortsetter i Endless Space

Spill i tårnforsvarsjangeren på mobilplattformen har en tendens til å ikke fokusere på det estetiske. Nei, jeg sier ikke at Robo Defense er stygt, men når det kommer til stil er det milevis fra Jelly Defense. Og sannelig er det ikke bare estetikken som fungerer flytende – er du villig til å investere litt tid vil du finne ut at dette kan menge seg med de bedre mobilspillene i sjangeren.

I tårnforsvarsjangeren skal du plassere ut en rekke forsvarstår som skal beskytte basen din mot påstrømmende bølger av fiender. Fiendene kan gjerne ha spesielle egenskaper som gjør at du må tenke taktisk med både tårnvalg og -plassering. Alle disse sjangerkonvensjonene gjelder også i Jelly Defense.

Men i stedet for å få plassere tårnene fritt sverger man her heller til et system hvor tårnene må plasseres på forhåndsbestemte punkter. Her fokuseres det på fargekoder – både tårn og fiender er enten blå eller røde, og tårn kan kun ta fiender av samme farge som seg selv. Noen tårn kan være blandingstårn som kan skyte begge deler.

For å komme deg helskinnet gjennom brettene må du også fjerne og oppgradere tårn etterhvert som behovene endres. Kommer det for eksempel en lang bølge med blå geléklumper langs den røde tårnrekka du har skapt, må du ta noen kjappe endringer i byggeplanen. Alt av tårnplasseringer og oppgraderinger gjøres lett – du drar ikoner fra et sted til et annet, og holder fingeren på et tårn for å oppgradere eller selge.

Stor beseiret geléklump til venstre.

Av og til vil du nok bli litt oppgitt over hvor lang tid det kan ta å klarere et brett, og når du før eller siden vil gjøre en gedigen feil må du gjøre brettet på nytt igjen. Jeg skulle gjerne ha sett et høyere tempo i brettene, særlig fordi det å sette ut eller oppgradere tårn er så lett og kjapt som det er. Det blir rett og slett litt for mye dødtid.

Det Jelly Defense likevel har mest av er sjarm. Det er en lekenhet i det estetiske utrykket som overskygger de små problemene og gjør at de istedet føles som bagateller. Du blir glad av å høre den lystige låten som surrer og går mens du plasserer ut tårn, og den bløte stiliserte verdenen er forseggjort og behagelig.

Så om du kan tåle litt trege sekvenser og konvensjonelle tårnforsvarstrekk er det bare å glefse seg over denne geléklumpen. Med sin vinnende estetikk og sitt enkle brukergrensesnitt er det bare å glede seg over Jelly Defense.

7/10

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden