Feature

Ukens nettutgivelser

Har høsten ankommet ditt distrikt også? Her er massevis av god inneunderholdning.

Fredag! Endelig! Fredagen lot virkelig vente på seg denne uken, men nå kan vi straks juble over nok en vel overstått uke. Før du får lov til å ta helg må du imidlertid lese gjennom den ukentlige oppsummeringen av nedlastbare spillutgivelser. Beklager, men det er ikke jeg som lager reglene.

Flight Control (Wii og det meste annet).

Wii, DSi og 3DS

Wii har fått ett nytt spill denne uken, nemlig Flight Control. Her får du rett og slett rollen som flygeleder, og må forsøke å avvikle trafikken ved en stor flyplass så raskt som mulig, helst uten at flyene kolliderer (det er nemlig ikke bra). Spill på en rekke forskjellige kart, i dette spillet som allerede har gjort suksess på mobil, PC og konsoll (samt DSiWare).

Moto eXtreme (DSiWare).

3DS-eiere kan teste en ny oppgradert klassiker. 3D Classics: Urban Champion er et slåssespill sett fra siden hvor to tøffe typer banker løs på hverandre i bygatene. Dette spillet kom selvsagt lenge før Street Fighter 2 og andre titler definerte de moderne slåssespillene, så det gir et interessant innblikk i sjangerens tidlige utvikling.

Vi runder av Nintendos seksjon med to DSiWare-spill. My Asian Farm lar deg leke asiatisk bonde, noe som ser ut til å involvere at du kan ha tigre og apekatter på gården din (det er ikke måte på hva slags spennende kunnskap dagens barn kan lære av spillmediet). Moto eXtreme er et eKStremt, sideskrollende motorsykkelspill som minner litt om Trials-spillene, Across og andre slike spill. Her er det nødvendig med høy presisjon.

Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360).

Xbox 360

I Toy Soldiers: Cold War får styre lekesoldater i krig. Spillet foregår på åttitallet, hvor den kalde krigen raser og amerikanske styrker møter sovjeterne på slagmarken. Det har hentet inspirasjon fra filmer som Rambo-serien, og lar deg kontrollere kanonstillinger, tunge stridsvogner, jagerfly, angrepshelikoptre og kommandosoldater. Du får kjempe mot det onde imperiet på egenhånd eller sammen med venner.

Cubixx HD (PS3).

PS3 og PSP

På PS3 starter vi med actionhjernetrimmeren Cubixx HD, som virker som en lekker, tredimensjonal versjon av arkadeklassikeren Qix. Konseptet er vanskelig å beskrive, så jeg anbefaler deg å følge lenken til det offisielle nettstedet og ta en titt på en av trailerne der. Spillet skilter med 50 arkadenivåer og støtter flerspiller for opp til syv spillere samtidig (både i samarbeid- og konkurransemodus).

Fighting Fantasy: Talisman of Death (PS3 og PSP).
Les også
Microsoft turte ikke satse på Heavy Rain

PS3 har også fått en nostalgisk utgivelse, nemlig det stilige actionspillet Comix Zone som opprinnelig kom ut på Mega Drive. Her må du slå deg gjennom handlingen i et tegneseriehefte.

OMG-Z (PS3 og PSP).

Denne uken har vi fått tre «minis»-spill for PSP og PS3. Først ut er Carnivores: Ice Age, som er et slags jaktspill satt til – ja, nettopp, istiden. Skyt løs på mammuter, hulebjørner og så videre (din drittsekk!). Så har vi noe litt mer spennende: Fighting Fantasy: Talisman of Death. Dette er en elektronisk utgave av en av de gode, gamle «velg ditt eget eventyr»-bøkene, med rollespillelementer og det hele. Til slutt har vi OMG-Z, et skytespill der du må ta knekken på tusenvis av zombier. Men jobben gjøres litt lettere av at døende zombier eksploderer, og tar med seg andre zombier i nærheten (noe som kan skape store – og svært blodige – kjedereaksjoner).

Øvrige PSN-utgivelser (inkludert noen butikkspill som nå er tilgjengelig via nedlasting) finner du som vanlig på PSN-bloggen.

Bastion (Xbox 360 og PC).

PC

Den kanskje største nyheten på PC denne uken er Bastion, et ultralekkert actionrollespill som ble lansert for Xbox 360 tidligere i sommer. Spillet sender deg gjennom fargerike miljøer for å gjenoppbygge en ødelagt verden, og kan minne litt om de gode, gamle Zelda-spillene. Et interessant element er fortellerstemmen, som dynamisk kommenterer både handlingen og de tingene du foretar deg.

Space Pirates and Zombies (PC).

En annen stor nyhet er at Space Pirates and Zombies (SPaZ) nå er ferdigutviklet og kan kjøpes fra ulike digitale kanaler (inkludert Steam). Dette er et åpent romspill hvor handlingen sees ovenfra, hvor du får søke lykken i et univers som trues av zombier. Du kan gjøre oppdrag for ulike fraksjoner, prøve deg som handelsmann eller rompirat. Litt Space Rangers/Escape Velocity-aktig, med andre ord.

From Dust (Xbox 360 og PC).

Det spennende gudespillet From Dust har også ankommet PC-markedet, selv om det dessverre lider under en restriktiv DRM-politikk (du kan ikke starte spillet uten å være online). From Dust beskrives som en åndelig oppfølger til velkjente Populous, og er en gudesimulator hvor man skal styre elementene og manipulere landskapet for å redde en nomadisk stamme. Ved hjelp av avanserte triks skal man avverge naturkatastrofer og forme omgivelsene gjennom en avansert fysikkmotor.

Age of Empires Online (PC).

DRM-plaget er også Age of Empires Online, som sparker deg hensynsløst ut av spillet uten å lagre om nettet ditt (eller Microsofts server) skulle falle ut i et lite sekund. Her får vi en blanding av seriens tradisjonelle sanntidsstrategigameplay og MMO-aktige rollespillelementer, ispedd makrotransaksjoner (heh). Det er i utgangspunktet gratis å laste ned, men du må ha betalinnhold for å få skikkelig utbytte av spillet.

Hacker Evolution: Duality (PC).

Neste spill på listen er Hacker Evolution: Duality. Spillet er en nytolkning av Hacker Evolution-serien (som har holdt det gående en stund), og lar deg leke ekspert på høyteknologiske datasystemer. Her får du virkelig leve ut hackerfantasien din; ikke bare kan du hacke deg forbi avanserte sikkerhetssystemer, men du kan også bruke disse til å kvitte deg med motstanderne dine – ja, du kan til og med bruke systemene til å legge feller for å ta livet av brysomme fiender. I tillegg til en omfattende enspillermodus skilter spillet med flerspiller, der du må prøve å «drepe» hackere fra hele verden.

Atomic City Adventures (PC).

Atomic City Adventures er et tredjepersons actioneventyr hvor du får rollen som actionhelt i en retrofuturistisk by (med flygende biler og det hele). Du må bekjempe kriminelle mesterhjerner, korrupte selskaper og onde roboter for å holde byen din trygg. Underveis får du stadig tilgang på nye og bedre våpen og hjelpemidler.

Cardinal Quest (PC).

Little Indie er en ny nettbutikk for uavhengige spill, som har blitt lansert med tre titler. Arachnophobia er et taktisk strategispill der du styrer en gruppe soldater som må kjempe mot forvokste edderkopper. Cardinal Quest (også tilgjengelig direkte fra utvikleren) er et «roguelike»-rollespill som minner litt om Steam-suksessen Dungeons of Dredmor, men har en retropreget presentasjon tro mot sjangerens røtter. Sist ut er Pudding Panic, som er et søtt hjernetrimspill som opprinnelig ble lansert på mobil.

Marball Odyssey (PC).

Så tar vi med et lite plattform/actionspill som heter No Time To Explain, hvor du må navigere deg gjennom sideskrollende miljøer proppet av farer. Invidia 422 er et slags hybrid av SimCity og et brettspill, hvor verdens religioner slåss mot hverandre. Marball Odyssey er et spill av den typen hvor du styrer en ball og må rulle den trygt gjennom tredimensjonale miljøer med både fysiske og mer intellektuelle utfordringer. Tumball er også et «ballspill», men denne gangen i 2D. Her må du unngå farene og plukke med deg diamantene. Vi tar også med Crystal Towers 2, et 2D-plattformspill i god, gammeldags stil.

Rollercoaster Tycoon 2 (PC).

Til slutt, ukens retroutgivelser. Atlantis 3: The New World er et pek-og-klikk-eventyr i Myst-stil, fra nå nedlagte Cryo. Rollercoaster Tycoon 2: Triple Thrill Pack er det kritikerroste fornøyelsesparkspillet med ekspansjon, så hvis du er en av de tre PC-eierne som ikke eier det er det vel på tide å kjøpe det nå.

Wonderputt (web).

Gratisutgivelser

Denne uken kan du prøve det beste – eller i det minste lekreste – minigolfspillet noensinne. Det heter Wonderputt, og jeg håper virkelig ikke redaktøren min tester spillet, legger merke til at nettutgivelsene kom litt sent i dag og legger to og to i sammen. Eller leser dette.

Et annet flott lite nettleserspill er Monitor Post, som befinner i den populære «escape the room»-sjangeren. Du sitter fastlåst i et rom, og kun ved å presse dine små grå til det maksimale kan du komme ut.

The Stanley Parable (mod).

Jeg må også nevne The Stanley Parable, som strengt tatt ikke er et spill, men en modifikasjon til Source-motoren. Jeg går nesten ut i fra at du har Steam og Source SDK 2007 på maskinen din, og i så fall bør det ikke være noe problem å spille. The Stanley Parable er et eksperimentelt, historiedrevet førstepersons eventyr, og det eneste du trenger (eller bør) vite før du starter er at det har fått massevis av ros allerede.

Vertigo (PC).

Vi avslutter med litt fart. Vertigo er et slags racingspill der du spiller en kule som må suse gjennom ulike «tunneller» mens du prøver å unngå å bli drept av noen hissige droner. De kommer i to utgaver – varme og kalde – og skjoldet kan til en hver tid kun motstå én av typene.

I skrivende stund er klokken nøyaktig 13:37, og det er et like godt tidspunkt som noe annet å avslutte på. Husk forrige ukes artikkel for mer moro.

Siste fra forsiden