Feature

Ukens nettutgivelser

Denne ukens monsteroppdatering bør ha noe for de fleste.

Hvor mange spill tror du vi får plass til i en enkelt nettutgivelsessak? Ganske mange, skal det vise seg.

EscapeVector Chapter 1: CPU (Wii).

Nintendo

Ukens eneste WiiWare-spill er EscapeVector Chapter 1: C.P.U., som ser ut til å være en nytolkning av konseptet fra spill som GridRunner. Du styrer Vector rundt i en slags labyrint bygd opp av ruter, og kan kun bevege deg på strekene. Disse forandrer farge når du beveger deg over dem, og målet er å fargelegge hele labyrinten samtidig som du unngår de mange fiendene og fellene som finnes der. Spillet skilter med minimalistisk retrografikk og spenstig chipmusikk, og det ser litt ut som utviklerne hos Nnooo ønsker å konkurrere med den populære Bit.Trip-serien.

The Legend of Zelda: Four Swords Anniversary (DSi).

På DSiWare har vi fått The Legend of Zelda: Four Swords Anniversary Edition, en nyversjon av det kritikerroste The Legend of Zelda: Four Swords Adventure. Dette er et klassisk Zelda-eventyr hvor du får utforske fantasiverdenen Hyrule sammen med opp til tre andre spillere. Spillerne må samarbeide om å løse gåter, samtidig som de kan konkurrere om å finne så mange penger som mulig. Men om du ikke har noen å spille med får du prøve en helt ny enspillermodus, hvor du får spille to versjoner av Link samtidig. Spillet vil av en eller annen grunn kun være tilgjengelig mellom 28. september 2011 og 20. februar 2012.

Sist ut av Nintendos utgivelser denne uken er GameBoy-plattformeren Super Mario Land 2: 6 Golden Coins, som har dukket opp på Virtual Console for 3DS. Superslampen Wario har overtatt Mario Land, og Mario må hoppe og sprette gjennom seks store soner for å ta makten tilbake.

Worms: Ultimate Mayhem (PC og Xbox 360).

Xbox 360

Xbox Live Arcade har fått to spill denne uken. Først av disse er Worms: Ultimate Mayhem, som også har dukket opp på PC. Her driver de populære meitemarkene fra Worms turbasert krigføring i tredimensjonale miljøer. Spillet inkluderer alt innholdet fra Worms 3D og Worms 4: Mayhem. Det betyr over 80 enspilleropprag, samt flerspiller for opp til fire spillere i fem forskjellige spilltyper. Vi loves også rike muligheter til å skreddersy meitemarkenes våpen.

Mercury Hg (PS3 og Xbox 360).

Ukens andre XBLA-spill er hjernetrimmeren Mercury Hg, som også har blitt lansert på PlayStation 3 denne uken. Her er målet nok en gang å hjelpe en liten kvikksølvklump gjennom 60 utfordrende labyrintnivåer. Du må vri og vende på labyrinten for å få kvikksølvet til å renne dit det skal, og du kan også dele den svært giftige klumpen i flere mindre klumper om det viser seg nødvendig. Jo raskere du løser et nivå, jo høyere opp på de internasjonale poengtavlene kommer du – og om du vil forbedre tiden din ytterligere kan du laste ned repriser av andre spilleres løp og kappspille mot disse.

Rochard (PS3).

PlayStation Network

Les også
Anmeldelse:

Først, for de som har hoppet over Xbox 360-delen av artikkelen: Mercury Hg har blitt lansert til PS3, og beskrivelsen leser du i avsnittet over.

De finske Remedy-veteranene hos Recoil Games har lansert sitt første spill, som for øyeblikket er PS3-eksklusivt. Dette heter Rochard, og er et sideskrollende action/hjernetrimspill. Spillet følger John Rochard, som driver gruvedrift i verdensrommet. Han og teamet hans kommer over en eldgammel struktur skjult dypt inne i en asteroide, og plutselig forsvinner teamet hans sporløst, samtidig som rompirater angriper asteroiden. For å løse de mange problemene spillet byr på må du blant annet manipulere tyngdekraften.

Max and the Magic Marker: Gold Edition (PS3).

Max and the Magic Marker er nok et plattform/hjernetrimspill. Denne danskutviklede tittelen er blant annet ute på PC, Wii og iOS, og nå har den fått en egen Gold Edition for PS3. Her må du hjelpe Max gjennom farlige miljøer, ved hjelp av spillets magiske markørpenn. Denne lar deg tegne nye plattformer og andre ting direkte på spillmiljøet, som spillfiguren din kan bruke for å komme dit han skal, eller kvitte seg med fiender. Tingene du tegner blir automatisk til virkelige objekter i spillverdenen, som kan manipuleres gjennom spillets fysikkmotor. PS3-versjonen støtter selvsagt Move-kontrolleren.

Elemental Monster Online (PS3 og PSP).

Elemental Monster Online er et strategispill med et omfattende samlekortelement, som tidligere har blitt lansert for håndholdte formater. På PlayStation 3 er hovedspillet svært billig, men har blitt lansert sammen med en rekke dyrere tilleggspakker. Spillet inkluderer en enspillermodus som visstnok varer i ti timer, men hovedfokus ligger nok i onlinemodusen, som lar deg bekjempe andre spillere i mesterskap over nettet. Vi loves også lekre kort designet av Yoshitaka Amano.

Free Realms (PS3 og PC).

Mer onlinemoro får vi i MMO-spillet Free Realms, som kan lastes ned gratis. Her får barn og voksne får leke seg i en fantasifull verden full av magi og minispill. Det skrytes av stor frihet og et trygt og barnevennlig kommunikasjonssystem. Som vanlig med gratis MMO-spill er det også mulig å kjøpe seg til fordeler ved hjelp av mikrotransasksjoner eller medlemsskap. Spillet har vært ute på PC en stund.

Arkedo Series 03 PIXEL (PS3).

Vil du bli en millionær? Det blir du neppe av å kjøpe det offisielle Who Wants To Be A Millionaire-spillet, men litt moro kan det forhåpentligvis tilby. Som du utvilsomt skjønner er dette et quiz-spill som følger den populære oppskriften fra TV-showet. Mer informasjon om denne PS3-utgivelsen finner jeg rett og slett ikke.

Arkedo Series 03 PIXEL er et todimensjonalt plattformspill med en retrostil som vekker minner om GameBoy-plattformen. Her må du hjelpe en katt gjennom store, skrollende miljøer som naturligvis er fulle av livsfarlige pigger og søte fiender.

Resident Evil: Code Veronica HD (PS3).

Som om ikke alt dette var nok, har PlayStation 3-eiere fått en oppgradert HD-utgave av grøsserspillet Resident Evil: Code Veronica. I dette tredjepersons actionspillet leter Claire Redfield etter sin savnede bror, og underveis avdekker hun massevis av gufne hemmeligheter som det lugubre Umbrella Corporation forsøker å skjule. Naturligvis tar jakten henne gjennom en rekke zombiebefengte miljøer, og for å overleve må hun utnytte seg maksimalt av de våpnene og hjelpemidlene hun finner i Raccoon City.

Resident Evil 4 HD (PS3).

I forrige uke fikk vi forresten en slik nyversjon av Resident Evil 4. Jeg tok den ikke med, da jeg feilaktig trodde spillet også kom ut i butikk. I dette spillet får du ta turen til jungelen i Sør-Amerika, hvor en gjeng landsbyboere har blitt hjerneløse drapsmaskiner.

Galcon Labs (PS3, PSP og iOS).

Det har også dukket opp to «minis»-utgivelser, som fungerer både på PSP og PS3. Galcon Labs er en ny versjon av det raske actionstrategispillet Galcon, hvor målet er å sende romskipene dine for å ta over motstanderens planeter. Galcon Labs stammer fra iOS, mens PC og Mac har sine egne Galcon-spill. The Treasures Of Montezuma er et hjernetrimspill av den typen hvor du må lage kombinasjoner av fargede juveler. Spillet kom opprinnelig på PC. Til slutt tar vi med en PSX-utgivelse (som i likhet med «minis»-spillene fungerer på både PS3 og PSP. Gubble er et hjernetrimspill hvor du må navigere deg gjennom labyrintaktige, isometriske miljøer.

Sjekk PlayStation-bloggen for hele ukens PSN-oppdatering.

Nuclear Dawn (PC og Mac).

PC og Mac

Først: Worms: Ultimate Mayhem, som er ute på Steam, ble beskrevet i Xbox 360-delen.

Nuclear Dawn blander førstepersons skytespill og sanntidsstrategi. Spillet arter seg først og fremst som et førstepersons skytespill hvor du må prøve å ta knekken på fiendelaget i utbombede, postapokalyptiske miljøer. Men hvert lag må også ha en planlegger, som organiserer spillerne i grupper, gir dem mål og samtidig produserer baser, forsker på nye våpenteknologier og så videre. Spillet er ute i butikk i andre deler av verden.

Off-Road Drive (PC).

Off-Road Drive dreier seg om å dra på biltur gjennom ugjestmildt terreng med store, kraftige motorkjøretøy. Du får delta i konkurranser lagt til blant annet Russland og Thailand, og forsere sumper, skoger, ørkener og snødekte sletter. Her lønner det seg å ta det rolig, og bruke hjelpemidler som vinsj, lavgir og muligheten til å slippe ut luft av dekkene dine om du støter på problemer – hvilket du naturligvis vil. Spillet finnes blant annet på Steam og GamersGate.

The Binding of Isaac (PC).

Den ene halvdelen av teamet bak Super Meat Boy har lansert sitt nyeste spill, The Binding of Isaac. Dette spillet kan nok best beskrives som «veldig rare greier». Isaac er en liten unge, som ikke har noen veldig god oppvekst. Nå har moren begynt å høre Gud tale til henne, og Gud vil naturligvis ha et offer som bevis på hennes sterke tro. For å unngå å bli ofret rømmer Isaac ned i kjelleren, hvor han må konfrontere gale fiender og sine forsvunne brødre og søstre. Spillet er en slags blanding av actionspill og «roguelike»-rollespill, og du får navigere deg gjennom tilfedig genererte arenaer og plukke opp ulike skatter som gir ham nye egenskaper.

Gundemonium Recollection (PC).

Liker du japanske skytespill? Da har Rockin' Android noen gode nyheter på lager. Tre stykker, for å være helt eksakt. De har nemlig lansert Gundemonium Collection på Steam. Denne samlingen inkluderer tre skrollende skytespill, som også kan kjøpes hver for seg. Gundemonium Recollection er et sideskrollende spill der du spiller ei heks som flyr på kosteskaft og skyter søte fiender. GundeadliGne (du leste riktig) byr på mer sideskrollende hekseksyting, mens Hitogata Happa vrir konseptet litt, og leverer i stedet vertikalskrollende action.

Hitogata Happa (PC).

Alle de tre spillene karakteriseres av fargerik animegrafikk og tonnevis av kuler på skjermen samtidig. Dessuten har Steam-versjonene fått helt nye lydspor, samt «achievements» og mye ekstra snadder. Naturligvis støttes også lokal flerspiller.

Fate of the World: Tipping Point (PC).

Fra «bullet hell»-skyting gjør vi et enormt sjangerbyks, til Fate of the World: Tipping Point. Dette er en ny og forbedret utgave av det turbaserte strategispillet Fate of the World, som også inkluderer ekstrapakkene som ble lansert for originalspillet. I Fate of the World: Tipping Point får du nok en gang rollen som lederen for en organisasjon som skal forsøke å hindre at vi menneskene kjører jordkloden i grøfta, og dette er omtrent like vanskelig som det høres ut.

Frayed Knights: The Skull of S'makh-Daon (PC).

Så hopper vi til et rollespill av den gode, gamle typen. Frayed Knights følger en gruppe relativt uprofesjonelle eventyrere på jakt etter The Skull of S'makh-Daon. Les navnet høyt, så skjønner du kanskje at dette ikke er helt tradisjonell, selvhøytidelig fantasy. Spillet bruker samme modell som for eksempel Wizardry 8, og finner sted i tredimensjonale miljøer. Her vil du overfalles av fiender, som må knekkes i turbasert kamp.

Saving Private Sheep (PC, Mac og iOS).

Hjernetrimspillet Saving Private Sheep har fått god kritikk på iOS, og nå er det ute på GamersGate for PC og Mac. Her må du pusle deg gjennom 148 nivåer med fysikkbaserte nøtter, hvor målet er å redde sauene dine fra ulver og andre farer. Dette gjøres ved å detonere deler av stadig mer avanserte konstruksjoner, slik at sauen du skal redde faller inn i brettets sikre sone.

Crazy Cats Love (PC, Mac og iOS).

Mer fysikkbasert hjernetrim i samme stil får vi i Crazy Cats Love, som også er ute for PC og Mac. Dette spillet kommer fra tradisjonsrike Interplay, og her er målet å sørge for at to kjærlighetssyke katter fanget i hvert sitt bur kommer sammen.

Hector: Badge of Carnage Episode 3 (PC, Mac og iOS).

Den tredje og siste episoden av Hector: Badge of Carnage er nå ute på PC og Mac. Hector og den inkompetente partneren hans har funnet ut hvem terroristen i Clappers Wreake er, men før de kan stoppe planene hans må de komme seg ut av septiktanken de er fanget i. Og tanken fylles gradvis av en type brun masse jeg neppe behøver å navngi. Som i de to første episodene får vi et tradisjonelt pek-og-klikk-eventyr med massevis av hjernecelledrepende nøtter.

Vi tar også med et par «casual»-spill, i form av bondegårdstrategispillet My Farm Life 2 og skjult objekt-spillet Twisted Lands: Insomniac. Trenger du litt retromoro finner du det hos Good Old Games, som har lansert flysimulatoren B-17 Flying Fortress: The Mighty 8th.

Genetic Algorithm Car Evolution (web).

Gratisutgivelser

Det begynner å bli knapt med både tid og plass, men får likevel med noen gratisutgivelser. Team Fortress Arcade er en «demake» av Valves populære skytespill. Her har spillskaper Eric Ruth forsøkt å se for seg hvordan Team Fortress 2 hadde fungert som et sideskrollende actionspill på nittitallets maskinvare.

Et lignende prosjekt er Black Lodge 2600, som er et forsøk på å finne ut hvordan et offisielt Twin Peaks-spill hadde artet seg på Atari 2600. Spillet finnes både på PC og Mac.

Litt nettlesermoro får vi også med. Sketch Quest er et plattformspill der du må hjelpe deg selv ved å tegne ulike ting på skjermen. Genetic Algorithm Car Evolution er ikke et spill, men fascinerende likevel. Her forsøker datamaskinen å utvikle seg et fungerende kjøretøy, ved hjelp av mutasjoner.

Det er veldig usannsynlig at du fortsatt ikke har fått behovet for nettutgivelser dekket for i dag, men om du faktisk vil ha mer kan du sjekke forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden