Feature

Ukens nettutgivelser

At Crysis lanseres på konsoll er bare ett av høydepunktene i en svært tettpakket uke.

Alt for mange spill, alt for liten tid. Her er ukens nedlastbare spillutgivelser for PC og konsoll:

Nintendo

Trenches Generals (Wii).

Ukens eneste WiiWare-spill er Trenches Generals, som opprinnelig stammer fra iOS. Dette er et spill inspirert av tårnforsvarsjangeren, hvor du må lede soldatene dine i kamp mot fiender som invaderer fra øst. Soldatene kommer i mange varianter, og det er viktig å velge riktig mann til riktig posisjon. Wii-versjonen skilter blant annet med flerspiller med delt skjerm, samt langt mer intelligent datamotstand enn mobilversjonen kunne by på.

På DSiWare har Extreme Hangman 2 dukket opp. Nok en gang må du gjette bokstaver og ord, for å unngå at mannen din blir hengt eller på andre måter møter en ublid skjebne. Virtual Console på 3DS har fått Catrap, et plattform/hjernetrimspill hvor Catgirl og Catboy må dytte kasser rundt på nivåene, for å drepe monstre og gjøre veien videre fremkommelig. Spillet har også et eget redigeringsverktøy hvor du kan lage nye nivåer, og kom opprinnelig til GameBoy.

Crysis Console (PS3 og Xbox 360).

Xbox 360

Først ut på Xbox 360 er Crysis Console. Dette er en konsollversjon av det kritikerroste førstepersons skytespillet Crysis, som kom til PC så langt tilbake som i 2007. Koreanerne har invadert ei jungeløy i Stillehavet, og amerikanerne sender en gruppe supersoldater i avanserte kampdrakter for å se hva som skjer og ødelegge de koreanske planene. Men som du antakeligvis har skjønt om du har testet Crysis 2, er det mer enn bare menneskelige motstandere som lurer i øyas vakre jungelmiljøer. Crysis Console kom også til PS3 denne uken.

Orcs Must Die (Xbox 360).

Orcs Must Die kommer fra Ensemble-veteranene i Robot Entertainment, og her må du forsvare et slott fra invaderende orker. Dette gjør du ved hjelp av et bredt utvalg våpen og feller, inkludert en magisk armbrøst, skarpe spyd som spretter opp fra gulvet og sinte alvekrigere med lite til overs for orker. Nøkkelen til suksess ligger i å kombinere feller med magiske formularer, for på den måten å ta ut orkene så effektivt som mulig. Spillet kommer til PC neste uke.

NBA Jam On Fire Edition (Xbox 360 og PS3).

NBA Jam On Fire Edition er et basketballspill som ikke tar like lett på sporten som sin storebror i butikkene. I dette arkadespillet må basketspillere med ubehagelig store hoder kjempe om å få ballen i motstanderens kurv, og vi loves en rekke nye tillegg samt mulighet for flerspiller både via nettet og på samme konsoll. Dette spillet kom også ut på PS3 denne uken.

Sega Bass Fishing (Xbox 360, PC og PS3).

Xbox Live Arcade har også fått to retroutgivelser fra Sega denne uken. Space Channel 5 Part 2 følger reporteren Ulala på nye, rytmiske eventyr. Denne gangen må hun befri en gjeng gisler som har blitt tatt til fange av en ondsinnet dansegruppe. Sega Bass Fishing lar deg fiske abbor og andre typer fisk, og konkurrere om å få den største fisken på kroken. Begge spillene stammer opprinnelig fra Dreamcast-konsollen. De ble også lansert til PS3 denne uken, og kom til PC tidligere i år.

Les også
BioWare øser ut med Dragon Age III-detaljer
Eufloria (PC og PS3).

PlayStation Network

Det abstrakte sanntidsstrategispillet Eufloria har kommet til PS3 denne uken. Her er målet å ta over et asteroidebelte ved hjelp av små, halvorganiske roboter. Spillet fokuserer tungt på datagenerert innhold, noe som skal sørge for at hver kamp blir unik. Vi loves en kampanje bestående av 25 varierte nivåer, samt mulighet til å slåss mot ulike datamotstandere på åtte ulike nivåer. Spillet er også ute på PC, men PS3-versjonen har ekstra innhold – inkludert én time med ny musikk.

PlayStation 3 har også fått Crysis Console, NBA Jam On Fire Edition, samt Sega-spillene Space Channel 5 Part 2 og Sega Bass Fishing. Alle disse spillene er beskrevet i Xbox 360-delen. Sega Bass Fishing har fått Move-støtte på PS3.

The Marbians (PSP og PS3).

Så har vi noen «minis»-utgivelser for PSP og PS3. The Marbians, som allerede er ute på iOS, Android og Mac. Dette er et enkelt arkadespill der du må flikke små romvesener rundt i små og tidvis labyrintaktige miljøer, og spillet ser ut til å minne litt om minigolf. 5 in 1 Solitaire kom tidligere på DSiWare, og er en samling kabalspill. Pakken inkluderer klassiske Klondike, samt Spider, FreeCell, Golf og Gaps. Street Smart er et sideskrollende slåssespill fra SNK, som opprinnelig kom til NeoGeo-konsollen.

Cho Aniki (PSP og PS3).

Eiere av PSP og PS3 har også fått en håndfull PSX-spill. Arc The Lad er et taktisk rollespill som minner litt om Final Fantasy Tactics, hvor du spiller den vesle gutten Arc som leter etter sin savnede far. Cho Aniki er en kultklassiker kjent for sin kitchy og tidvis homoerotiske visuelle stil, hvor du spiller to muskelbunter med hull i hodet. Arcade Hits: Sonic Wings er ikke et spill med blå piggsvin, men i stedet et vertikalskrollende skytespill kjent som Aero Fighters i USA. Ukens siste PSX-utgivelse er Gex 3D: Enter The Gecko, et fargerikt 3D-plattformspill laget av folkene som i dag har ansvaret for Tomb Raider-serien.

Sjekk hele ukens PSN-dose på PlayStation-bloggen.

In2ane (PC).

PC

Husker du offroadspillet 1nsane? Nå har det plutselig fått en oppfølger. In2ane byr på mer offroadracing i ti forskjellige moduser, inkludert «capture the flag», «gate hunt» og «pathfinder». Som originalen byr spillet på store og åpne miljøer og omfattende flerspillermodus. Om den vanvittige skademodellen vi fant i 1nsane er tilbake sies det imidlertid ingenting om, og det kan være verd å påpeke at oppfølgeren ikke er laget av det samme teamet som lagde 1nsane.

Glowfish (PC og Mac).

Det lekre spillet Glowfish har dukket opp på Steam. Her spiller du et lite vesen som svømmer rundt i fargerike undervannsmiljøer på leting etter kidnappede venner. Jo flere du redder, jo større blir du, og til slutt kan du kanskje overvinne den onde Dr. Urchin, som har kidnappet kjæresten din. Spillet har 50 labyrintaktige miljøer fulle av utfordringer, og er også ute for Mac.

Global Ops: Commando Libya (PC).

Det taktiske actionspillet Global Ops: Commando Libya er ute i butikk i andre deler av verden. Mens du venter på en eventuell norsk butikklansering kan du kjøpe spillet på GamersGate. Her foregår handlingen i et konfliktherjet Libya, og du spiller en amerikansk marinesoldat som må prøve å finne et atomvåpen som er i hendene på en russisk mafiaboss. Veldig Call of Duty, altså. I tilleg til en åtte timer lang enspillerkampanje skilter spillet med en rekke flerspillermoduser.

Vindictus (PC).

Etter en lang periode med testing har nå MMO-spillet Vindictus blitt offisielt lansert i Europa. Dette spillet skilter med et langt mer brutalt og responsivt kampsystem enn det vi er vant med i MMO-sjangeren, og har også et større fokus på lagarbeid og taktikk, spesielt i kamp mot spillets største monstre. Vindictus er gratis å laste ned, men inkluderer en butikk som lar deg kjøpe greier i spillet for ekte penger.

8 Bit Night (PC).

8 Bit Night beskrives som en retroplattformer med en unik vri. Her kontrollerer du ikke én, men to figurer. Den ene er en slags speilvendt versjon av den andre, og du kontrollerer dem begge samtidig. Dette er imidlertid ikke det eneste spesielle elementet ved 8 Bit Night. Du kan nemlig også rotere de todimensjonale miljøene. Spillet skilter med 50 nivåer og massevis av utfordringer.

Bloody Trapland (PC).

Mer plattformmoro får vi i Mos Spedrun, som stammer fra iOS og Mac. Her må du hoppe gjennom 25 knallharde 2D-nivåer fulle av hemmeligheter, zombier og robot-zombier. Spillet fikk en svært god mottakelse på mobil, så PC-versjonen faller nok i god jord hos mange. Bloody Trapland er nok en 2D-plattformer, men denne gangen er fokuset på flerspiller. Spillerne må konkurrere mot hverandre i tre forskjellige moduser; «adventure», «race» og «deathmatch». Opp til fire spillere kan delta samtidig, både på samme maskin eller via nettet. Som tittelen indikerer er miljøene fulle av livsfarlige feller, så det å holde seg i live kan bli en utfordring.

A Day in the Woods (PC).

A Day in the Woods er en spillmatisering av eventyret om Rødhette og ulven. Men ikke forvent noe i stil med The Path; her spillmatiseres eventyret som et hjernetrimspill hvor det er om å gjøre å flytte rundt på platene skogen består av slik at Rødhette kommer trygt forbi hindringene mellom henne og hytta til bestemoren. Underveis kan hun treffe både hjelpere og farer.

Retention (PC).

Retention er et spill litt utenom det vanlige. Det er en slags interaktiv billedbok om en person som har løpt gjennom livet uten å noensinne se seg tilbake. Nå har han falt, og ligger på bakken mens han ser bilder fra fortiden. Kan du hjelpe ham å rekonstruere minnene hans innen hjertet har slått 630 ganger? Spillet har åtte forskjellige avslutninger, hvorav fire er gode mens de resterende ikke er fullt så hyggelige.

Sim City 2000 (PC).

Så har vi Unepic, en blanding av plattformspill og rollespill hvor du spiller en normal nerd som blir transportert til en fantasiverden og må navigere deg gjennom et mystisk slott. Vi tar også med Orczz, hvor målet er å ta knekken på slemme orker gjennom flere forskjellige minispill.

Vi runder PC-delen av med to retroutgivelser fra Good Old Games. Først ut er Sim City 2000, et spill som neppe behøver noen introduksjon. Her er det bare å forberede seg på å bli hektet på detaljert og vanedannende bybygging nok en gang. GOG-versjonen er spillets spesialutgave, som har mer innhold enn originalen. Ukens andre GOG-spill er noe helt annet, nemlig racingspillet POD Gold. Også her er det snakk om en spesialutgave, med en ekspansjonspakke inkludert i prisen.

The Play (web).

Gratisutgivelser

Etter noen uker med en slank gratisseksjon har vi denne gangen fått massevis av nyheter. Dette er ikke minst takket være IF Comp 2011, årets utgave av en konkurranse for interaktiv fiksjon – eller teksteventyr, som denne typen spill gjerne kalles. Mange av disse spillene krever at du laster ned ekstra programvare for å kjøre dem, men andre kan spilles rett i nettleseren din. Titler som The Play har allerede fått mye positiv oppmerksomhet, så her er det sikkert mye gull hvis du har tid til å grave.

A Closed World (web).

A Closed World er et rollespill i japansk stil som ikke handler om å redde verden, men om seksuell identitet. Du spiller en person som har blitt splittet fra personen du elsker, og nå må du utforske en dødelig skog for å gjenforenes med din kjære.

Proto Thunder (PC).

Litt mer rett-frem er Proto Thunder, et horisontalt skrollende romskytespill i stil med klassiske titler på Sega Mega Drive og andre nittitallsplattformer. Hvis du liker retromoro kan du forresten også teste Megamash, som er en merkelig blanding av syv klassiske arkadespill. Tanken er at du spiller på en gammel spillemaskin hvor det er noe feil med «kassetten», og systemet tilfeldig hopper fra det ene spillet til det andre.

Super Cult Tycoon 2 (web).

Rebuild 2 foregår etter den uungåelige zombiekatastrofen som venter oss i 2012. Dette er et slags Sim City-aktig webspill hvor målet er å bygge opp igjen et fungerende samfunn, og det er selvsagt lettere sagt enn gjort. Apropos zombier: Super Cult Tycoon 2: Deluxe Edition er et webbasert strategispill som gir deg rollen som leder for en religiøs kult.

T-17 Tanky (PC).

Utvikleren av T-17 Tanky sier følgende om spillet sitt: «Dette er et spill som handler om å skyte ting langt borte. Du er en fugl som kjører en stridsvogn. Du må drepe utlendinger som vil ta melonene dine». Det han ikke nevner er at Tanky faktisk er en overraskende kompetent simulator, som krever at du bruker taktikk for å overleve. Spillet er for øyeblikket i «pre-alpha», og utvikleren ønsker finansiell hjelp for å fullføre utviklingen.

Nous (PC).

Nous er også litt merkelig. Dette er et abstrakt skytespill sett ovenfra, hvor du visstnok skal prøve å hjelpe en kunstig intelligens i å finne ut hvem den egentlig er. Måten du spiller på vil være med å forme den kunstige intelligensen, som igjen vil påvirke spillet.

Vi avslutter med Gauge, et raskt arkadespill der du kun bruker én knapp for å styre spillet, og der målet enkelt og greit er å komme så høyt opp på poengtavlene som mulig.

Nå er det slutt for i dag. Flere nettutgivelser kan du imidlertid finne i forrige ukes artikkel.

Siste fra forsiden