Feature

Ukens nettutgivelser

Ordkrig, romkrig og sjøkrig er noe av det vi får oppleve denne uken.

Endelig er det fredag, men før vi tar helg må vi få med oss en oversikt over spill som har blitt lansert via nedlasting på konsoll og PC. Vi starter hos Nintendo, som har et heller beskjedent utvalg denne uken.

Nintendo

Det er ikke kommet noen Wii-spill denne uken. Double Bloob for DSiWare er et fargerikt, todimensjonalt arkadespill der du må slakte horder av «bloobs» i 48 forskjellige nivåer. Balloon Kid, på 3DS-versjonen av Virtual Console, er et plattformspill som opprinnelig kom ut for GameBoy. The Very Hungry Caterpillar's ABC er et læringsspill der larven Aldrimett lærer barn å assosiere ord med bokstaver. Successfully Learning Mathematics Year 3 er nok et læringsspill, denne gangen for matematikk. Begge disse spillene er for DSiWare.

Puddle (Xbox 360 og PS3)

Xbox 360

Puddle vant heder og ære som studentprosjekt på Independent Gaming Festival i 2010, og nå har det utviklet seg til et kommersielt spill. I dette spillet får du lede væsker rundt i miljøer som menneskekroppen, en hage, et smelteverk og så videre. Men væskene beveger seg ikke av seg selv; du må manipulere miljøene for å få lede dem dit du vil. De ulike væskene har forskjellige egenskaper, og blir også påvirket av hva slags miljøer handlingen foregår i. Puddle kom også til PS3 denne uken.

Quarrel (Xbox 360 og iOS)

Quarrel er et Scrabble-inspirert strategispill som har blitt en stor suksess på mobil, og som nå tar steget inn i stua. Her må spillerne kjempe om makten over en gruppe øyer, og når man kjemper om kontrollen over en øy er målet å komme opp med et mer verdifullt ord enn motstanderen. Hvor høy verdi et ord har avhenger blant annet av bokstavene som brukes – en A passer i mange ord og gir få poeng, mens en Z er vanskeligere å bruke og gir dermed flere poeng.

Mecho Wars (PS3, PSP, PC, Mac og iOS)

PlayStation Network

PS3-spillet Puddle er beskrevet i Xbox 360-delen over. I tillegg kan eiere av PSP og PS3 laste ned Mecho Wars, et turbasert strategispill som ser ut til å minne litt om spillene i Advance Wars-serien. Her må du kommandere styrkene dine rundt på slagmarken, ta over fabrikker og byer for å få ressursene du trenger og til slutt overvinne fiendens hovedkvarter. Spillet har både enspillerkampanjer, utfordrende enkeltoppdrag og omfattende flerspiller. Spillet er også ute for PC og mobil.

Sony har forøvrig fortalt at de håper å gjøre det klassiske japanske rollespillet Arc the Lad, som ble lansert i resten av Europa i forrige uke, tilgjengelig i Norge snart. Resten av ukens oppdatering finner du på PlayStation-bloggen.

SOL: Exodus (PC)

PC

Les også
Gearbox advarer Borderlands 2-spillere

Det er lenge siden vi har fått noen skikkelige, actionfokuserte romskipspill, men denne uken har SOL: Exodus dukket opp på nettet. Her får vi episke romslag hvor vi møter store mengder romskip inkludert enorme slagskip som kan ødelegges bit for bit. Handlingen foregår blant annet nær detaljerte planeter, og presentasjonen skal være inspirert av klassiske science fiction-serier. Spillet gir deg rollen som en pilot, som sammen med din skvadron med vingmenn må kjempe for menneskehetens overlevelse rundt om i vårt eget solsystem.

Oil Rush (PC, Mac og Linux)

Et annet stort spill som har kommet denne uken er Oil Rush, et sanntidsstrategispill hvor handlingen foregår på en oversvømt klode. Spillet omhandler kampen om olje, og du må bygge oljeplattformer og utvinne det sorte gullet samtidig som fienden stadig forsøker å ta det fra deg. Selvsagt kan du også svare med å overta deres oljeinstallasjoner. Underveis må du bygge forsvarsinstallasjoner, forske frem nye teknologier (som atombomber) og kontrollere skip, ubåter og fly. Som vanlig i sjangeren loves vi omfattende flerspillermuligheter over LAN og nettet. Spillet er tilgjengelig på PC, Mac og Linux.

Fireball (PC)

Radiangames er en utvikler som har laget en mengde spill for Xbox Live Indie Games-tjenesten. Den er imidlertid ikke tilgjengelig i Norge, men heldigvis har flere av spillene nå kommet til PC – i én stor pakke. The Quadtastic Launch Bundle inneholder actionrollespillet Inferno+, arenaskytespillet Ballistic, hjernetrimspillet Slydris og arkadespillet Fireball. For noen kroner ekstra får du skytespillet Super Crossfire med på kjøpet. Spillene er DRM-frie og ute for både PC og Mac. Samlepakken er kun tilgjengelig frem til 1. februar. Deretter vil spillene selges hver for seg.

Hack, Slash, Loot (PC, Mac og Linux)

Det er nok ikke så vanskelig å gjette hva slags spill Hack, Slash, Loot er. Her må du reise ned i underjordiske ganger hvor du må drepe monstre og plyndre skatter. Spillet inneholder tusenvis av utstyrstyper og monstre, og hulene du utforsker er forskjellige hver gang du spiller. I tillegg skal kontrollene være lette å lære, men spillet har nok dybde til at det vil utfordre selv erfarne spillere. Hack, Slash, Loot er ute på PC, Mac og Linux.

Star Prospector (PC)

Med Star Prospector tar vi turen tilbake til strategisjangeren. Her får du reise til fjerne planeter for å drive gruvedrift der, men det er slett ikke sikkert du er velkommen overalt. Derfor må du regne med å forsvare installasjonene dine. Spillet har hundre datagenererte oppdrag, og byr også på rollespillelementer og massevis av frihet.

The Shine of a Star (PC)

Så har vi et Samorost-aktig eventyr, i The Shine of a Star. Her spiller du en stjerne som har falt ned på jorden. Nå må han finne veien ut av en mørk skog, men på veien er det massevis av nøtter som må løses. Spillet har ingen dialoger, og i stedet bruker det lyd og animasjoner for å formidle handlingen.

AVSEQ (PC)

AVSEQ er et abstrakt hjernetrimspill hvor målet er å koble sammen atomer for å få poeng. Mens du gjør dette låser du opp nye lydelementer, og hvert nivå har ifølge utviklerne 2,2300745198530623×10^43 mulige variasjoner. Det er visstnok ganske mye.

Survival 2 (PC)

Three Dead Zed er et DRM-fritt plattform/hjernetrimspill hvor du spiller en eksperimentell zombie som har muligheten til å forvandle seg til tre distinkte former, hver med ulike egenskaper. Vi tar også med Survival 2: Get Lucky, et spill med ekte video som handler om nettopp det du tror det handler om. Utviklerne forsikrer imidlertid om at det ikke inneholder voksenscener.

The Cat that got the Milk (PC)

Gratisutgivelser

Denne uken har jeg ikke funnet så mange spennende gratisspill, men The Fourth Wall virker interessant. Dette er et todimensjonalt hjernetrim/plattformspill av den typen hvor spillbrettet er koblet sammen i kantene. Det vil si at hvis du faller gjennom bunnen av brettet vil du umiddelbart dukke opp i toppen. Det beste er om du sjekker traileren på spillets nettsted, da den forklarer konseptet bedre enn jeg klarer.

Mer hjernetrim finner du i webspillet Color Pic-a-Lix, som minner litt om Picross.

Sist ut er det lekre arkadespillet The Cat that got the Milk, hvor du må styre deg gjennom en serie abstrakte og stadig mer kompliserte miljøer. Spillet byr på cirka femten minutters underholdning.

Mer moro finner du i forrige ukes nettutgivelser.

Siste fra forsiden