Feature

Ukens nettutgivelser

De er tilbake!

Endelig fortsetter vår faste spalte om digitalt distribuerte spillhøydepunkter. Det er en stund siden jeg har hatt anledning til å lage «ukens nettutgivelser» nå, og dessverre har det kommet såpass mye siden sist at det blir for mye å dekke i en enkelt sak. Derfor er dette en ordinær ukessak. Som vanlig begynner vi med de nedlastbare spillene som har kommet til Nintendos plattformer.

Rush Rush Rally Racing (Wii og Dreamcast).

Nintendo

Bilspillet Rush Rush Rally Racing er et Wii-spill med noe uvanlige røtter. Det startet nemlig som et Dreamcast-spill, laget av noen hobbyutviklere som hadde stor sans for Segas gamle konsoll. Der ble spillet godt mottatt, og nå er det altså ute for Wii. Dermed får enda flere spillere oppleve spillets klassiske, todimensjonale arkaderacing sett fra fugleperspektiv. Spillet skilter med massevis av innhold for enspiller, samt tre flerspillermoduser for opp til fire spillere.

Kreative 3DS-eiere kan prøve seg på Colors! 3D, et tegneprogram som blant annet lar deg lage 3D-bilder. Nintendo har også lansert en nedlastbar 3D-film for konsollen. Den heter The 3D Machine, og følger den uheldige assistenten til en oppfinner. Sist ut fra Nintendo denne uken har vi GO Series: Escape Trick - Convenience Store for DSi. Dette er et pusleeventyr hvor du må prøve å finne veien ut fra en butikk som du av ukjente årsaker har blitt sperret inne i.

Trials Evolution (Xbox 360).

Xbox 360

Det har kommet mange flotte spill på Xbox Live Arcade i den siste tiden, og ukens utgivelse er det etterlengtede motorsykkelspillet Trials Evolution. Som i seriens tidligere utgivelser er målet å navigere seg gjennom halsbrekkende baner sett fra siden, og her er balansekunst og bremseteknikk essensielt om du i det hele tatt har tenkt å komme i mål. Denne gangen introduseres skikkelig flerspiller, både lokalt og over Xbox Live Arcade, i tillegg til den tradisjonelle og vanedannende muligheten til å kjøre mot venners bestetider over nettet. Spillet ble anmeldt tidligere denne uken, og stakk av med karakteren åtte.

House of the Dead 4 (Arkade og PS3).

PlayStation Network

Det fjerde spillet i arkadespillserien House of the Dead kom til spillehallene i 2006, og nå har det omsider tatt turen til konsollmarkedet. House of the Dead 4 følger i forgjengernes blodige fotspor, og er et skytegalleri hvor du beveges «på skinner» gjennom miljøer fulle av vandøde kryp. Disse må selvsagt kverkes før de finner på å kverke deg, og siktet til våpenet ditt kan du styre ved hjelp av Move-kontrolleren. Hvis kuler ikke er nok kan du bruke granater for å få has på hordene av vandrende døde. Ta forresten en titt på spillets trailer, og husk å ha høy lyd på. Dine medstudenter/kolleger vil takke deg.

Doc Clock: The Toasted Sandwich of Time (PC, Wii og PS3).

Doc Clock: The Toasted Sandwich of Time er allerede ute på PC og Wii, og har nå funnet veien til PS3. Dette er et plattform/hjernetrimspill der du får rollen som en tidsreisende vitenskapsmann som ved hjelp av ulike merkverdige oppfinnelser må komme seg forbi massevis av hindringer. Oppfinnelsene kan du sette sammen selv, ved å bruke forskjellige duppeditter og dippedutter som du plukker opp underveis. Om du gjør noe dumt kan du spole tiden tilbake – en hendig egenskap jeg gjerne skulle hatt i virkeligheten.

Pure Chess (Vita og PS3).
Les også
Seks gratisspill du bør prøve i helgen

Vita-eiere får en lekker versjon av brettspillet over alle brettspill, nemlig sjakk. Pure Chess lar deg spille det klassiske spillet i flotte, tredimensjonale miljøer og med sirlig gjenskapte brikker og brett. Det inkluderer øvingsdel for nye spillere, tre mesterskap, hundre sjakknøtter og mulighet til å spille over nettet med opp til åtte venner. Spillet kom til PS3 tidligere i april, og storebrorversjonen støtter stereoskopisk 3D.

Dragon's Lair (omtrent alt).

Sonys nye håndkonsoll har forresten også fått et tegneprogram denne uken, nemlig Paint Park. Så over til PSP, hvor det erkefrustrerende arkadespillet Dragon’s Lair har dukket opp. Spillet, som opprinnelig kom på åttitallet og brukte LaserDisc-teknologi, lar deg lede en klumsete ridder gjennom et slott fullstappet av farer. Vi tar også med et par PS2-spill som har kommet på PSN: Skytespillet Red Faction og bilspillet Stuntman: Ignition.

Floating Cloud God Saves the Pilgrims (PSP, PS3 og Vita).

Til sist har vi en gjeng «minis»-utgivelser. Høydepunktet er kanskje Floating Cloud God Saves the Pilgrims, et fargerikt og humoristisk skytespill hvor du spiller en gud som må redde åtte troende fra alskens monstre og kryp. Pilgrimene labber Lemmings-aktig gjennom de todimensjonale miljøene, og må konstant beskyttes. Neste «minis»-spill er Defenders of the Mystic Garden, og som navnet hinter om er det et spill i tårnforsvarsjangeren. Så har vi den varierte Qix-klonen Knight Fortix 2, hvor målet er å ta knekken på fiendens katapulter ved å gjerde dem inne. Spillet er også ute på PC-formatene.

De to siste «minis»-spillene er begge åttitallsutgivelser fra japanske SNK. Ikari III: The Rescue gir deg rollen som Rambo-aktig muskelbunt som må banke seg gjennom krigsmiljøer sett overnfra, mens SAR: Search and Rescue er et skytespill sett ovenfra. Sjekk PlayStation-bloggen for mer informasjon om ukens utgivelser på PSN.

Botanicula (PC, Mac og Linux).

PC

Skaperne av det flotte eventyret Machinarium er tilbake med et nytt spill. Det heter Botanicula, og er til salgs på flere distribusjonsportaler. Er du ute etter å få mest mulig for pengene bør du kjøpe det fra Humble Bundle, hvor du kan betale hva du vil og også få Samorost 2 og Machinarium på kjøpet. Betaler du over lusne fem dollar får du Steam-nøkler til spillene også. Spillet er et sjarmerende og fargerikt pek-og-klikk-eventyr hvor du må hjelpe fem små insekter å redde treet de bor i fra skumle, edderkoppaktige kryp. Gåtene må løses ved hjelp av eksperimentering og utforskning, og utnyttelse av de ulike evnene til insektheltene dine. Forresten: Viktig melding til dere som forhåndsbestilte spillet hos GOG.

Superbrothers: Sword & Sworcery (PC og iOS).

Botanicula er ikke det eneste kunstneriske eventyret PC-spillerne har fått denne uken. Superbrothers: Sword & Sworcery (nei, jeg har ikke skrevet feil) er et musikalsk eventyr hvor du må lede en krigermunk gjennom et «tilbakelent eventyr i en bronsealdervillmark». Spillet skilter med et kritikerrost lydspor fra komponisten Jim Guthrie, og har spennende funksjoner som at handlingen påvirkes av virkelighetens månefaser. Opprinnelig kom spillet ut for iOS, men PC-versjonen har blitt utviklet med pek og klikk-grensesnitt i tankene.

Insanely Twisted Shadow Planet (PC og Xbox 360).

Som om ikke dette var nok, har det tidligere Xbox 360-eksklusive Insanely Twisted Shadow Planet dukket opp på Steam. Dette er et stort og omfattende actioneventyr hvor du må utforske stilfulle og eksotiske rom-miljøer, løse gåter ved hjelp av spillets fysikkmotor og drepe skumle fiender. Spillets lekre grafikk er utviklet av kunstneren Michel Gagné. Insanely Twisted Shadow Planet har en omfattende enspillerkampanje, samt mulighet for flerspiller både på samme maskin og over (kremt) Games for Windows Live.

Super MNC (PC).

Super MNC er litt mer tradisjonelt. Dette er oppfølgeren til Monday Night Combat, og er et strategisk flerspillerskytespill av den typen som er gratis å spille, men som inkluderer utstyr og ting man kan kjøpe for ekte penger. Handlingen foregår i fargerike og varierte arenaer, og som vanlig med denne typen spill kan du forbedre figuren din underveis. Apropos «free to play» – Tribes: Ascend er noen dager for gammelt til å få fullverdig oppmerksomhet i denne artikkelen, men rapportene skal ha det til at den etterlengtede Tribes-oppfølgeren er verd en titt.

Zytron II (PC).

Commodore 64-spillet Zytron Megablast har ventet noen år på å få oppfølger, men nå er Zytron II endelig i salg. Dette er et sideskrollende skytespill som minner litt om klassikere som R-Type og Armalyte, men hvor du får frihet til å sikte våpenet ditt i 360 grader litt som i Geometry Wars. Spillets presentasjon minner også om sistnevnte, med fargerike miljøer bygd opp av geometriske former. Om du ønsker det er Zytron II faktisk også tilgjengelig i boks, fra retroutgiver Psytronik.

MacGuffin's Curse (PC).

Ellers har det som vanlig kommet veldig mange småspill. All Zombies Must Die: Scorepocalypse er en «spin off» av All Zombies Must Die, og beskrives som et heseblesende actionspill sett ovenfra, der horder av vandøde må slaktes. MacGuffin's Curse sees også ovenfra, men er et pusleeventyr hvor du spiller en uheldig magiker/tyv som har blitt varulv. Nå må han pusle seg gjennom 150 rom fulle av utfordringer. Utviklerne lover massevis av humor og spillet har også vunnet pris for sine dialoger. The Sugar Killerz er et fargerikt, skrollende skytespill for opp til fire spillere. Bird Assassin lar deg spille redneck og skyte fugler. Hop and Pop er et søtt actioneventyr.

Ultima 8 (PC).

Vi har også fått et par spennende retroutgivelser fra nettbutikken tidligere kjent som Good Old Games, for de som allerede har blitt lei av forrige ukes Theme Hospital. Ukens DRM-frie godterier heter Ultima 8 Complete og Populous: The Beginning. De fleste vet nok at førstnevnte er et omfattende rollespill fra Origin mens sistnevnte er et strategi/gudespill fra Bullfrog.

RoarRampage (web).

Gratisutgivelser

Noen ganger blir man sint på verden. Da kan det være greit å slå fra seg litt, og her kommer RoarRampage inn i bildet som en reddende engel. Her spiller du en gigantisk dinosaur med boksehansker, som har bestemt seg for å vandre gjennom en by full av høyblokker. Disse må du selvsagt bokse i stykker, slik at du kan komme forbi.

The Republia Times (web).

Lite illustrerer vel hvor variert spillmediet kan være enn å gå fra RoarRampage til The Republia Times, et strategispill hvor du settes i redaktørstolen til en avis i et autoritært regime. Jobben din er å holde moralen til landets innbyggere oppe ved hjelp av positive og nasjonalistiske vinklinger, samtidig som du forsøker å unngå at folk blir lei og leter etter nyhetene sine andre steder. Gjør du jobben din godt får familien din leve. NB: Om spillet ikke laster må du installere nyeste versjon av Flash (og så oppdatere spillets side).

Hva synes du om «achievements»? Nyttige verktøy for å skape mer varighet og varierte sideutfordringer i spill, eller kynisk manipulasjon av spillernes iboende samlemani? I Achievement Unlocked 3 venter i alle fall 400 av dem.

Her skulle det egentlig ha vært en lenke til forrige ukes artikkel, men siden det er en stund siden sist får du ta til takke med en lenke til en gammel artikkel i stedet.

Siste fra forsiden