Feature

Ukens nettutgivelser

Fra Minecraft til Quest for Glory – det har vært nok en god uke på nettet.

Ukens største utgivelse er nok mastodonten Minecraft, som endelig har ankommet Xbox 360. Men de andre plattformene har også fått massevis av interessante utgivelser, fra heftige VVVVVV på 3DS og det kunstneriske Datura for PS3, til klassiske Quest for Glory på PC.

Monster World IV (Virtual Console).

Nintendo

Har du sansen for gode plattformspill bør du ta en titt på VVVVVV for 3DS. Dette er et plattformspill av den gamle skolen, som har fått massevis av ros på PC. Her styrer du en astronaut gjennom en serie huler fulle av fiender og dødelige pigger, og ved å trykke på en knapp flipper du tyngdekraften rundt slik at du faller oppover i stedet for nedover. Spillet legger vekt på presisjon, og er ikke redd for å drepe deg igjen og igjen om du ikke er god nok.

3DS har også fått det isometriske actionspillet Sonic Labyrinth, som har dukket opp på Virtual Console-tjenesten. På Wii er det mer retromoro, i form av arkadeversjonen av plattformspillet Wonder Boy in Monster Land (Mega Drive-versjonen er allerede ute på systemet) og det lekre plattformspillet Monster World IV, som aldri tidligere har blitt lansert på engelsk. Sist ut denne uken er Curling Super Championship for DSiWare. Her må en gjeng «bloaty head»-pasienter spille curling. Spillet støtter flerspiller.

Minecraft (Xbox 360, Android og PC).
Mojang

Xbox 360

Minecraft for Xbox 360 har allerede rukket å bli XBLA-tjenestens raskest selgende spill noensinne, på tross av at den nye versjonen har noen begrensninger i forhold til PC-utgaven. Til gjengjeld har konsollutgaven av denne kreative blandingen av sandkassebasert bygging og overlevelse fått sofaflerspiller via delt skjerm, noe mange setter stor pris på. I Minecraft må du overleve i utrygge miljøer ved å bygge dine egne baser og hjelpemidler, og nøkkelen til spillets suksess er at du står fritt til å forme omgivelsene etter dine ønsker.

Datura (PS3).

PlayStation Network

Demosceneveteranene Plastic er tilbake med nok et eksperimentelt spill for PS3. Datura skal visstnok tilby en «unik fortelling og original interaksjonsmetode, som lar deg oppleve verdenen ikke bare visuelt, men også empirisk – en illusjon om at du faktisk kan berøre trær, ansikter og andre gjenstander.» Spillet plasserer deg i en mystisk skog, som du kan navigerer rundt i ved hjelp av en hånd du styrer med Move-kontrolleren. Underveis kan du prøve å pusle sammen historien om hovedpersonen, og du møter både valg som må tas og konsekvensene av disse.

Just Cause (PS3, PS2, Xbox og PC).

Ukens retroutgivelser på PSN er PS2-utgaven av åpen verden-actionspillet Just Cause (for PS3) og PSX-spillet Arc Arena: Monster Tournament (for PSP og PS3), som ikke tidligere har vært tilgjengelig i vesten. PSP har også fått et par nostalgiske NeoGeo-utgivelser, nemlig det sideskrollende actionspillet Metal Gear 2 og slåssespillet King of Fighters '96. Sjekk PlayStation-bloggen for mer info om ukens PSN-utgivelser.

Warlock: Master of the Arcane (PC).
Les også
Anmeldelse:

PC

Strategispillet Warlock: Master of the Arcane kommer egentlig til butikk også, men ikke før om en uke eller to, så jeg nevner det kjapt her. Spillet minner om Civilization, men foregår i en fantasiverden med monstre og magi. Det kommer en anmeldelse på Gamer.no.

Conflict of Heroes: Awakening the Beast! (PC).

Mer strategi får vi i Conflict of Heroes: Awakening the Bear!, som er basert på det prisbelønte brettspillet ved samme navn. Spillet er en trofast overføring av originalen, og skal være lett å lære samtidig som det byr på mye dybde. Spillet inkluderer en rekke scenarier satt til andre verdenskrig, og støtter både enspiller og flerspiller over nettet og LAN. Om du ønsker spillet i boks kan det bestilles direkte fra utgiveren.

Dynamite Jack (PC og Mac).

Dynamite Jack er et actionspill hvor handlingen sees ovenfra. Du spiller en marinesoldat som har blitt fanget av interplanetariske slavedrivere og satt til å arbeide i dype gruver. Det gidder du selvsagt ikke, så ved hjelp av bomber og en lommelykt må du overvinne alt fra vakter til huletroll, og komme deg helskinnet gjennom 28 nivåer. Når du har gjort det kan du bruke spillets lettfattelige redigeringsverktøy for å lage dine egne brett, eller spille brett andre spillere har laget. Kjøper du spillet direkte fra skaperen får du både DRM-fri kopi og Steam-kode.

Orion: Dino Beatdown (PC).

Skytespillet Orion: Dino Beatdown har også dukket opp på Steam. Her må fem spillere samarbeide for å overleve i store utendørsmiljøer, hvor de konstant jages av glupske, kjøttetende skrekkøgler. For å overleve i kamp mot dinosaurene får du tilgang på alt fra jetpacks og rakettkastere til stridsvogner og svevefartøyer. Spillet bruker Unreal-motoren.

Voxeliens (PC).

Samme uke som Minecraft kommer til Xbox 360 passer det fint å ta med Voxeliens, et tredimensjonal actionspill inspirert av Space Invaders, men satt til voxel-baserte miljøer som ikke er helt ulike Minecrafts fjell og daler. Du styrer en forsvarskanon rundt på bakken, og må skyte romkrekene som angriper ovenfra.

Bumpy Road (PC og iOS).

Bumpy Road har gjort det godt på iOS, og nå er det ute for PC. Her må du hjelpe en familie som kjører bil bortover et sideskrollende landskap, ved å manipulere veien foran dem. Fruit on Rails er et hjernetrimspill der du må sørge for at frukten kommer dit den skal, ved hjelp av tog. Prøv å unngå at togene kolliderer med hverandre på veien til de riktige stasjonene. Mer hjernetrim får du i Reflexio, hvor du må manipulere vegger og gulv for å hjelpe plattformhelten din i mål.

Vi tar også med anime-rollespillet Planet Stronghold, hjernetrimmeren Terraform og «action-roguelike»-spillet Super Office Stress. Prisen du må betale for sistnevnte avgjøres av et virtuelt terningkast; neppe en modell som blir spesielt populær med det aller første.

Quest for Glory IV: Shadows of Darkness (PC).

Sist ut er ukens retrogodsaker fra GOG. Quest for Glory-serien er eminente blandinger av rollespill og eventyrspill, og GOG har alle de fem spillene i serien i én enkelt pakke. Som om ikke det var nok får du to versjoner av det første spillet, nemlig den originale versjonen med sitt tekstbaserte grensesnitt og nittitallets nyversjon med pek-og-klikk-kontroller. Ukens andre GOG-utgivelse er Zeus, et bybyggerspill satt til en mytologisk versjon av antikkens Hellas. Poseidon-tilleggspakken er inkludert i prisen.

Wolfenstein 3D (web).

Gratisutgivelser

Nostalgien fortsetter med 20-årsjubilanten Wolfenstein 3D, som nå kan spilles gratis i nettleseren din. Dette spillet var usedvanlig viktig for utviklingen av førstepersons skytespill, og banet vei for den senere lanseringen av Doom. Du spiller en amerikansk soldat som har blitt fanget av tyskerne under andre verdenskrig, og målet er å skyte seg ut av slottet Wolfenstein, og ta knekken på flere høytstående nazister i samme slengen.

Souvenir (PC og Mac).

Souvenir er et førstepersonsspill av et litt annet kaliber. Det beskrives som et spill om det å vokse opp og forlate hjemmet, og skaperne sier at den forvirrende opplevelsen av å bli voksen representeres av en surrealistisk, M.C. Escher-aktig verden med skrudd tyngdekraft. Du får utforske en fragmentert verden av barndomsminner og må velge hvilke du skal ta med deg til voksenlivet.

You Have to Win the Game (PC).

Liker du plattformspill bør du ta en titt på You Have to Win the Game. Her må du utforske store, todimensjonale miljøer som kunne vært tatt ut fra en PC-klassiker fra åttitallet. Utviklerne har også gjort litt ekstra med presentasjonen – ikke bare ser spillet ut som det er laget for gamle CGA-skjermer, men selve bildt er buet for å skape illusjonen av at du spiller på en gammeldags glass-skjerm. Spillet har imidlertid ett moderne element: I likhet med titler som VVVVVV og Super Meat Boy har du uendelig mange liv.

Andre ferske gratisutgivelser inkluderer pek-og-klikk-eventyret Reversion, hvor handlingen er lagt til en ødelagt utgave av den argentinske hovedstaden Buenos Aires, et åpen kildekode-racingspill som heter Stunt Rally, og Hot Coffee, et nettleserspill der du må lage deg en kopp kaffe.

Vi fikk også nye nettutgivelser i forrige uke.

Siste fra forsiden